Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Salātu kari Latvijā: Importa lētās kravas Latvijas salātus pārvērš biomasā

Latvijas ražotāji varētu pilnībā apmierināt pircēju pieprasījumu, ja tirgotāji priekšroku nesteigtu dot ievestajiem salātiem, kuru cena destabilizē tirgu, uzskata laikraksta Dienas Bizness aptaujātie agro pašmāju salātu audzētāji.

Vietējo salātu nākotne ir apdraudēta. Atšķirībā no gurķiem, tomātiem un citiem dārzeņiem, salātu audzēšanu SIA Rītausma vadība sauc par sociālo programmu darbavietu saglabāšanai arī ziemā, bet otrs lielais audzētājs – z/s Mežacīruļi no mazumtirdzniecības ķēžu atgrūstajiem paša audzētajiem salātiem kā no biomasas bijis spiests ražot gāzi. Dienas Bizness secina - ražotāji un tirgotāji par šo tēmu runā katrs savā valodā.

"Pirms diviem gadiem, pievēršoties salātu audzēšanai, cerējām, ka nedēļā varēsim realizēt līdz tonnai. Izaudzēt varējām, bet nespējām pārdot pat pustonnu. Divas trešdaļas nācās izmest, jo nevarējām izkonkurēt ar poļu fūri, kas iebrauc un momentā izjauc visu tirgu," atzīst daudznozaru saimniecības Mežacīruļi Jelgavas novadā saimnieks Juris Cīrulis.

Titula Gada lauksaimnieks 2014 Baltijas jūras reģionā ieguvušajā saimniecībā Mežacīruļi ir septiņas siltumnīcas, 700 līdz 800 kvadrātmetru plašas. Divas no tām aizņem sveramie salāti. Pirms nedēļas sastādītie būs ievācami aprīļa pirmajās dienās.

Marta sākumā veikalu tīklā Top! Latvijā audzēti salāti veido apmēram 10% no kopējā iepirktā salātu apjoma, norāda SIA Iepirkumu grupa mārketinga vadītāja Ilona Bukša. "Mēs labprāt iepirktu Latvijas salātus lielākos apjomos, taču piegādātāji pašlaik mums nevar vairāk piedāvāt. Aprīlī iepirksim vairāk," atzīst Bukša. Pārējo daļu veido salāti no Igaunijas – 60% un Itālijas – 30%. "Igaunija un Itālija salātus var nodrošināt visu cauru gadu, tāpēc arī šo salātu īpatsvars šobrīd ir daudz lielāks. Savukārt salātus no Polijas neiepērkam vispār," atklājusi Bukša.

Pirmos šā gada ražas vietējos salātus podiņos Maxima Latvija pircējiem sāka piedāvāt jau no 21. februāra, bet pirmos vietējos gurķus – no 7. marta, norāda Maxima Latvija komunikācijas vadītājs Jānis Beseris. Vietējie salāti podiņos ir vairāk nekā 60%, pārējie šī veida salāti piegādāti no Igaunijas.

Plašāk lasiet rakstā Vietējie salāti biomasā ceturtdienas, 12. marta, laikraksta Dienas Bizness 6.-7. lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas