Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Saslimstība ar gripu pieaugusi divas reizes

Aizvadītajā nedēļā saslimstība ar gripu Latvijā pieaugusi divas reizes, liecina gripas, Covid-19 un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) monitoringa dati.

Pagājušajā nedēļā monitoringā iesaistīto ģimenes ārstu praksēs ar akūtu augšējo elpceļu infekcijas simptomiem kopā bija vērsušies 814 pacienti, no kuriem 111 pacientiem, balstoties uz tipisku klīnisko ainu, noteikta diagnoze gripa. Nedēļu iepriekš tādu bija 56.

Saslimšanas gadījumi reģistrēti Ventspilī - 576,6 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem, Daugavpilī - 221,8 uz 100 000 iedzīvotājiem, Rīgā - 188,0 uz 100 000 iedzīvotājiem, Jelgavā - 98,6 uz 100 000 iedzīvotājiem, Gulbenes novadā - 62,1 uz 100 000 iedzīvotājiem, Jūrmalā - 49,7 uz 100 000 iedzīvotājiem un Jēkabpils novadā - 46,6 uz 100 000 iedzīvotājiem.

Augstākā saslimstība pagājušajā nedēļā reģistrēta piecu līdz 14 gadu vecuma grupā. Pagājušajā nedēļā laboratoriski apstiprināts 21 gripas gadījums, kuros 19 noteikta A tipa gripa, bet divos - B tipa gripa.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) norāda, ka daudzās Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas (ES/EEZ) valstīs novērojams būtisks akūto elpceļu infekciju skaita pieaugums primārajā aprūpē un lielākā daļa ES/EEZ valstu ziņo par gripas aktivitāti virs bāzes līmeņa.

ES/EEZ vidējais gripas pozitīvo testu īpatsvars bijis visaugstākais pašreizējā sezonā - 26%, kamēr nedēļu iepriekš tas bija 24%.

Tikmēr Latvijā vērojams neliels Covid-19 gadījumu skaita samazinājums - laboratoriski apstiprināti 112 Covid-19 gadījumi, kamēr nedēļu iepriekš 138. Kopumā veikti 777 laboratoriskie testi uz SARS-CoV-2 vīrusa klātbūtni. Vienlaikus nedaudz palielinājies stacionēto Covid-19 pacientu skaits - no 106 līdz 118.

Iepriekšējā nedēļā stacionāros ar smagu slimības gaitu ārstējās 10 pacienti, kamēr nedēļu iepriekš septiņi. Kopumā reģistrēti 23 Covid-19 pacientu nāves gadījumi vecuma grupā "50 gadi un vairāk", vismaz trīs gadījumos Covid-19 bijusi pamatdiagnoze.

SPKC norāda, ka saslimšana ar Covid-19 un gripu bieži izraisa būtisku hronisku slimību saasinājumu, kuru dēļ nepieciešama hospitalizācija un sarežģījumu dēļ var iestāties nāve.

Lai mazinātu smagas slimības gaitas, hospitalizācijas un nāves risku, vakcinācija pret sezonālo gripu un Covid-19 ieteicama ikvienam, tomēr īpaši rekomendēta veselības riska grupas cilvēkiem, kuriem slimības bieži norit smagā formā un kuriem ir augsts komplikāciju risks.

SPKC brīdina, ka augstā saslimstība ar Covid-19, visticamāk, saglabāsies līdz pat pavasara beigām, tāpat kā iepriekšējās sezonās. Līdz ar to vakcinācija pret Covid-19 var būtiski samazināt smagas saslimšanas riskus veselības riska grupas personām līdz Covid-19 epidēmiskās sezonas beigām. SPKC uzsver, ka vakcīnas pret gripu un Covid-19 infekciju ir drošas un nerada risku cilvēka veselībai, pat ja vakcinācija veikta laikā, kad persona bijusi inficēta ar kādu no minētajām infekcijām.

Vakcinācijai pret Covid-19 pieejamas šai sezonai pielāgotās "Pfizer BioNTech" vakcīna "Comirnaty Omicron XBB.1.5" un "Novavax" vakcīna "Nuvaxovid XBB.1.5", kuras piemērotas šobrīd izplatītākajiem SARS-CoV-2 vīrusa omikrona paveidiem, tai skaitā HV.1 un JN.1.

Vakcināciju pret gripu un Covid-19 var saņemt vienā vakcinācijas reizē. Valsts apmaksātas vakcīnas pret gripu pie sava ģimenes ārsta, vakcinācijas kabinetos vai ārstniecības iestādēs var saņemt iedzīvotāji, kas pieder noteiktām grupām.

Vakcinācijas iestādēm pašreiz arī ir iespēja izmantot to rīcībā esošās valsts apmaksātās vakcīnas, lai vakcinētu ikvienu iedzīvotāju, tas ir ārpus riska grupām. Vakcinācijas iestāžu saraksts, kur iespējams saņemt valsts apmaksātu vakcināciju pret gripu, atrodamas SPKC tīmekļa vietnē " kā arī iedzīvotāji aicināti interesēties savā vakcinācijas iestādē.

No valsts apmaksātām vakcīnām dažās vakcinācijas iestādēs vēl ir pieejamas "Efluelda" un "Influvac Tetra". Vakcīna "Efluelda" ir īpaši piemērota senioriem. Tā ir augstākas iedarbības pretgripas vakcīna, kuru pasaulē lieto jau vairāk kā 10 gadus, jo standarta devas vakcīna senioriem ne vienmēr efektīvi un ilgstoši, visas sezonas garumā, var nodrošināt aizsardzību pret smagu gripu, gripas izraisītām komplikācijām un hospitalizāciju. Savukārt vakcīna "Influvac Tetra" piemērota gan bērniem, gan pieaugušajiem.

SPKC informē, ka šajā sezonā pret gripu ar valsts apmaksāto vakcīnu ir vakcinējušies jau 112 476, bet pret Covid-19 - 33 035 iedzīvotāji.

SPKC atgādina, ka visefektīvākais veids, kā aizsargāties pret nopietnām saslimšanām ar gripu un Covid-19, ir vakcinācija un aicina veselības riska grupu personām izmantot valsts nodrošinātu vakcinācijas iespēju.

Neraugoties uz gripas epidēmijas sākumu, vakcinācija joprojām ir ieteicama, jo gripas epidēmija parasti ilgst 10 nedēļas, bet vakcinācijas izraisīta imunitāte veidojas 10-14 dienu laikā. Tāpēc cilvēks var gūt labumu no vakcinācijas pat tad, ja viņš to nav saņēmis uzsākoties gripas epidēmijai.

Nacionālais veselības dienests atgādina, ka gripas epidēmijas laikā no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksātas ģimenes ārstu mājas vizītes pie gripas slimniekiem, ja reģistrētais pacients dzīvo ārsta pamatdarbības teritorijā. Šiem pacientiem par vizīti jāmaksā tikai valstī noteiktais pacienta līdzmaksājums - 2,85 eiro.

LETA jau rakstīja, ka 12.janvārī Latvijā sākās gripas epidēmija.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas