Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Senāts vērtēs AKKA/LAA pieprasījumu apķīlāt LNT automašīnas

Augstākās tiesas (AT) Senāts šonedēļ paredzējis izskatīt sūdzības par lēmumu nodrošināt biedrības Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA) prasību un apķīlāt 383 551 lata vērtībā telekompānijai LNT piederošos transporta līdzekļus.AT Civillietu tiesu palāta iepriekš daļēji apmierinājusi AKKA/LAA pieteikumu un nodrošinājusi tās prasību 383 551 lata apmērā, ierakstot aizlieguma atzīmes VAS Ceļu satiksmes drošības direkcija uzturētajā Transportlīdzekļu un to vadītāju reģistrā, ar kurām aizliegts atsavināt, ieķīlāt, iznomāt vai citādi apgrūtināt transportlīdzekļus, kuri reģistrēti uz LNT vārda.

Blakussūdzības par šo lēmumu AT Senātā iesniegusi AKKA/LAA un Senāts tās plānojis izskatīt 9.maijā rakstveida procesā, informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.Nodrošinājums piemērots lietā, kur savstarpējus prasījumus par autoratlīdzības piedziņu un licences līguma noslēgšanu izvirzījušas AKKA/LAA un LNT un kur savu spriedumu jau pieņēmusi AT, 2011.gada 14.aprīlī daļēji apmierinot gan AKKA/LAA prasību, gan LNT pretprasību.Abas puses jau šo spriedumu apstrīdējušas Senātā, taču tas vēl nav noteicis datumu, kad strīds tiks skatīts kasācijas kārtībā.

Jau ziņots, ka AT 2011.gada aprīlī pēc AKKA/LAA prasības AT no LNT piedzina 376 894 latu autoratlīdzību par muzikālo darbu izmantošanu par laika periodu no 2001.gada 1.janvāra līdz 2008.gada 31.decembrim.

Tāpat tika piedzīti tiesāšanās izdevumi un valsts nodeva - 2120 lati, kā arī izdevumi advokāta palīdzības samaksai - 4 536 lati, kopumā piedzenot 383 551 latus.

Tiesa atzina tiesības AKKA/LAA līdz sprieduma izpildei saņemt no LNT 6% gadā no tiesas piedzītās autoratlīdzības summas. Pārējā daļā AKKA/LAA prasība tika noraidīta.

Tiesa arī daļēji apmierināja LNT šajā lietā iesniegto pretprasību. AT atzina par noslēgtu licences līgumu tā 2005.gada 19.aprīļa redakcijā, kas paredz tiesības izmantot AKKA/LAA pārstāvēto autoru muzikālos darbus LNT programmās. AT noteica līguma darbības termiņu līdz 2012.gada 31.decembrim.

Tāpat AT noteica, ka autoriem maksājamās atlīdzības apmērs ir 1,6% no LNT ikgadējiem ieņēmumiem par muzikālo darbu izmantošanu 35% apmērā no kopējā raidlaika.

2009.gada 5.martā Rīgas apgabaltiesa, kas strīdu skatīja pirmajā instancē, arī daļēji apmierināja gan AKKA/LAA prasību, gan LNT pretprasību.

No LNT par labu AKKA/LAA prasīto 1,55 miljonu latu vietā apgabaltiesa piedzina kopumā 455 853 latu atlīdzību un zaudējumus par aģentūras pārstāvēto autoru darbu izmantošanu laikā no 2001.gada līdz 2008.gadam, to ieskaitot.

Rīgas apgabaltiesa pēc LNT šajā lietā iesniegtās pretprasības atzina par noslēgtu licences līgumu par autoru muzikālo darbu izmantošanu šī līguma 2005.gada 19.aprīļa redakcijā, nosakot, ka maksājamās atlīdzības lielums ir 1% no kompānijas ikgadējiem ienākumiem.

Tiesa atzina, ka licences līgums ir spēkā līdz 2012.gada 31.decembrim.

Apgabaltiesa arī atzina AKKA/LAA tiesības līdz sprieduma izpildei saņemt 6% gadā no kopējās piedzītās summas.

Apelācijas sūdzības par Rīgas apgabaltiesas spriedumu AT iesniedza gan AKKA/LAA, gan LNT.

AKKA/LAA prasību tiesā iesniedza 2006.gadā, tajā no LNT sākotnēji tika lūgts piedzīt 414 751 lata kompensāciju, taču pagājušā gada vasarā piedzenamās kompensācijas summa tika palielināta. LNT šajā lietā iesniedza pretprasību.

Prasības papildinājumos AKKA/LAA lūgusi no LNT piedzīt papildu 167 537 latus, kā arī noteikt kompensāciju par autortiesību aizskārumu pēc tiesas ieskata, taču tai nevajadzētu būt mazākai par 1 381 123 latiem. Kopumā no LNT lūgts piedzīt 1 548 660 latus, kā arī likumiskos procentus.

Arī LNT iesniegusi pretprasības grozījumus un papildinājumus, lūdzot atzīt par noslēgtu licences līgumu un noteikt, ka maksājamās atlīdzības apjoms ir 1,25% no kompānijas ikgadējiem ienākumiem.

AKKA/LAA iepriekš informēja, ka pretēji Bernes konvencijas un Autortiesību likuma prasībām LNT kopš 2001.gada turpinot izmantot AKKA/LAA pārstāvēto autoru muzikālos darbus bez atļaujas jeb licences un nemaksājot pienācīgu autoratlīdzību.

Autortiesību aģentūra savos prasījumos lūdz tiesu piedzīt kompensāciju un aizliegt televīzijai izmantot AKKA/LAA pārstāvētu autoru muzikālos darbus līdz brīdim, kamēr tiks noslēgts līgums par autoru darbu izmantošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas