Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Skandāli ap Jaunzemi-Grendi maz kaitē Nacionālās apvienības reitingiem

Žanetes Jaunzemes-Grendes krišana no ministres krēsla gan vēl ir pārāk svaigs notikums, lai sociologi būtu paspējuši novērtēt tā sekas, taču papētot kopējo reitingu ainu ilgākā periodā, redzams, ka ministre arī līdz šim nebija populārāko valdības politiķu vidū. Taču ne tas, ne arī iepriekšējie skandāli ap viņas darbību Nacionālās apvienības atbalstītāju daudzumu īpaši neietekmēja, vēsta TV3 raidījums Nekā Personīga.

Piemēram, pērngad maijā, kad Jaunzeme-Grende konfliktēja ar rakstniekiem un Kultūras alianses dalībniekiem, nacionāļu reitings palika bez īpašām izmaiņām. To, ka vēlētāji kultūras ministri  nesaista ar viņas partiju, vēl spilgtāk apliecināja otrs  skandāls - gadu mijā, kad ministrei tika pārmesta nelietderīga valsts naudas šķiešana komandējumam uz Austrāliju. Firmas SKDS sociologi fiksējuši, ka tieši tobrīd Nacionālās apvienības reitings nevis nokritās, bet gluži pretēji – pieauga. 

"Tā kā Vienotība, man šķiet, arī iekšēji jūtas ne pārāk stipri, tad viņi tā diezgan uzkrītoši sākuši runāt par nacionāliem jautājumiem, baidīt no krieviem – kas nu būs, ja  Repše nodibinās partiju, tad skaidrs, ka viņš bloķēsies tur ar prokrieviskiem spēkiem un tad jau mums te maize nebūs ko ēst un neatkarība tai pat dienā pazudīs. Tās īstenībā ir Nacionālās apvienības tēmas. Un te, protams, ja abas šī te partijas ar vienādu intensitāti spiež, izspēlē šīs nacionālās kārtis, tad vēlētāju balsis sadalās un tas ir neatkarīgi no tā, vai Nacionālā apvienība ir opozīcijā, vai pozīcijā kopā ar Vienotību," uzskata socioloģisko pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

Pēdējais augustā SKDS veiktais pētījums rāda, ka zaudētāji drīzāk ir Vienotība. Kopējais vietu sadalījums nav mainījies - pirmie tradicionāli ir Saskaņas centrs ar 24,5%, otrajā vietā Zaļie zemnieki ar 12,3%, trešajā – Vienotība ar 10,1%, ceturtajā nacionāļi ar 9,4% un beigās Reformu partija ar 2,9 %. Krītoši reitingi ir ne tikai reformistiem, bet visvairāk Vienotībai, kas mēneša laikā zaudējusi 2 %. RP reitings mēneša laikā kritis no 3,7% uz 2,9%. SC reitings kāpis no 23,9% uz 24,5%. ZZS reitings mēneša laikā kāpis no 10,6% uz 12,3%, bet VL!-TB/LNNK no 8,5% uz 9,4%.

"No viņiem ļoti daudz tiek prasīts, tiek viņiem atgādināti visi tie solījumi, cilvēkiem bija kaut kādas cerības, ko viņi lika uz šiem politiķiem tajā brīdī, kad nobalsoja un tad skatās, vai tās cerības ir piepildījušās, vai ne..Un parasti jau viņas nepiepildās. Un šādā kontekstā, protams, ka Vienotība ir ļoti, ļoti neērtā situācijā," komentē Kaktiņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas