Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

SPRK: Apkures sezonas noslēgumā siltumenerģijas tarifi samazinājušies 42% apdzīvoto vietu

Apkures sezonas noslēgumā, salīdzinot ar tās sākumu, siltumenerģijas tarifi ir samazinājušies 42% apdzīvoto vietu, pieauguši - 28% teritoriju, bet palikuši nemainīgi - 30% apdzīvoto vietu, aģentūrai LETA norādīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas pārstāvji.

SPRK vadītāja Alda Ozola skaidro, ka saistībā ar straujajām kurināmā resursu cenu svārstībām tirgū, tarifu izmaiņas šajā apkures sezonā bijušas jo īpaši dinamiskas. Tarifu pieaugumi bija vērojami, sākoties apkures sezonai un arī turpmākos mēnešus. Janvārī, kad dabasgāzes un šķeldas cenas tirgū sāka pamazām kristies, daļai komersantu siltumenerģijas tarifi samazinājās. Attiecīgi gan februārī, gan turpmākajos mēnešos līdz pat apkures sezonas beigām siltumenerģijas tarifu kritums bija vērojams jau vairākās apdzīvotās vietās, dažviet tiem mainoties vairākkārtīgi.

SPRK norāda, ka lielākie siltumenerģijas tarifu samazinājumi bijuši Ikšķilē, Dobelē, Daugavpilī un Lielvārdē.

Lai arī kopš janvāra kurināmā cenas tirgū samazinās, pozitīvo ietekmi uz daļu no komersantiem tas neatstāj. Tie ir komersanti, kuriem ilgāku laiku tarifi nav bijuši pārskatīti un līdz ar jaunu kurināmā piegāžu līgumu noslēgšanu tarifi apkures sezonas laikā pieauguši, jo iepriekš tarifā ietvertā kurināmā cena bija būtiski zemāka par jaunajā līgumā noteikto. Ir arī tāda daļa komersantu, kuriem SPRK apkures sezonas laikā turpināja veikt pilno tarifu projektu izskatīšanu, kas ietver visu izmaksu vērtēšanu. Proti, ne vien kurināmā izmaksu, bet arī nolietojuma, remontdarbu izmaksu vērtēšanu, nodotā siltumenerģijas apmēra izmaiņas un citas, kas rezultējies tarifa pieaugumā.

Ozola norāda, ka, daļa komersantu turpina pārskatīt siltumenerģijas tarifus arī vasaras mēnešos. Siltumenerģijas tarifi turpinās sarukt, īpaši tiem, kuriem noslēgti īstermiņa kurināmā piegādes līgumi vai līgumi par mainīgu kurināmā resursu cenu. 

Viņa atzīmē, ka komersantu vidū šobrīd - pie sarukušām resursu cenām novērota tendence slēgt ilgāka termiņa kurināmā resursu piegādes līgumus, nodrošinot stabilas un drošas piegādes tuvākajiem mēnešiem vai gaidāmajai apkures sezonai.

Kopumā maijā, salīdzinot ar aprīli, tarifi ir zemāki vairāk nekā 15 apdzīvotās Latvijas teritorijās. 

Šobrīd zemākie siltumenerģijas tarifi ir Krāslavā, Preiļos, Vecstropu, Lociku, Naujenes, Kalkūnes ciemos. Šajā apdzīvotajās vietās tarifi nav pārskatīti jau vairākus gadus, tāpēc arī tie ir zemāki, salīdzinot ar citviet esošajiem.

Savukārt augstākie tarifi maijā ir Ķekavā, Saulkrastos un Rēzeknē. Ķekavā un Rēzeknē no 1.jūnija tarifs samazināsies, Ķekavā - no 208,59 eiro par megavatstundu (MWh) uz 94,06 eiro par MWh, bet Rēzeknē - no 214,43 eiro par MWh uz 120,47 eiro par MWh. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas