Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Stājas spēkā būtiskas izmaiņas nodokļu jomā

Šodien stājas spēkā vairākas būtiskas izmaiņas nodokļu jomā, informēja Valsts ieņēmumu dienests (VID).

No šodienas sāk darboties vienotais nodokļu konts. Tas nozīmē, ka līdzšinējo vairāk nekā 40 nodokļu kontu vietā visi VID administrētie nodokļi būs jāmaksā vienā kontā, visiem VID administrēto regulāro iekšzemes nodokļu maksājumiem ir viens gala termiņš - 23.datums, kā arī ir mainīti vairāku nodokļu deklarāciju iesniegšanas termiņi.

Izmaiņas nodokļu jomā skars darba devējus, mikrouzņēmuma nodokļa (MUN) maksātājus (gan uzņēmumu īpašniekus, gan darbiniekus), akcīzes nodokļa maksātājus un autoratlīdzības izmaksātājus. Tāpat uzņēmumiem arī jārēķinās, ka no šodienas mainās transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes.

Šodien mainās algas nodokļu, proti, iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) un valsts sociālās apdrošināšana obligāto iemaksu (VSAOI) likmes. Mainās arī minimālās darba algas apmērs - šogad tā būs 500 eiro, bet neapliekamo minimumu piemēros nodokļu maksātājiem, kuru gada ienākumi nepārsniegs 21 600 eiro jeb 1800 eiro mēnesī.

Savukārt ar 2021.gada 1.jūliju tiks ieviestas minimālās obligātās iemaksas. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra aprēķinās minimālās obligātās iemaksas, kas papildus jāveic darba devējam un paziņos par šīm iemaksām Elektroniskās deklarēšanas sistēmā.

Tas nozīmē, ka darba devējam būs jāveic obligātās iemaksas par saviem darbiniekiem, no starpības starp triju Ministru kabineta noteikto minimālo mēneša darba algu apmēru un deklarēto darbinieka darba algu (obligāto iemaksu objektu).

 Šodien stājas spēkā izmaiņas mikrouzņēmuma nodokļa (MUN) regulējumā.

Līdz šim regulējums paredzēja, ka mikrouzņēmumā var strādāt pieci darbinieki un viņu atalgojums nedrīkst pārsniegt 720 eiro mēnesī. Apgrozījumam līdz 40 000 eiro piemēroja MUN likmi 15% apmērā, bet apgrozījumam virs 40 000 eiro - likmi 20% apmērā.

No šodienas MUN likme apgrozījumam līdz 25 000 eiro gadā paaugstināta līdz 25%, savukārt apgrozījuma daļai, kas pārsniedz 25 000 eiro gadā - līdz 40%.

Iegūstot MUN maksātāja statusu ar taksācijas perioda 2.ceturksni vai vēlāk, apgrozījums, kuram piemēro 25% likmi, tiks proporcionāli samazināts.

Tāpat turpmāk no Mikrouzņēmumu nodokļa likuma izslēgts mikrouzņēmuma darbinieka algas ierobežojums - 720 eiro mēnesī.

No šodienas MUN maksātāja statusu no jauna vairs nevarēs iegūt sabiedrība ar ierobežotu atbildību (SIA), kā arī reģistrēts pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātājs.

Turpmāk MUN tiks attiecināts tikai uz vienu personu - mikrouzņēmuma īpašnieku. Ja jau reģistrētajam MUN maksātājam - SIA 2021.gadā mikrouzņēmuma īpašnieku maiņas rezultātā palielinās mikrouzņēmuma īpašnieku skaits, konkrētais uzņēmums zaudēs MUN maksātāja statusu ar dienu, kad ir palielināts MUN maksātāja - SIA mikrouzņēmuma īpašnieku skaits.

Ja taksācijas gada laikā mikrouzņēmums kļūs vai tam būs jākļūst par reģistrētu PVN maksātāju saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likumu, tas zaudēs MUN maksātāja statusu ar nākamo taksācijas periodu.

Turpmāk MUN ietvers tikai valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) par mikrouzņēmuma īpašnieku un īpašnieka iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) par mikrouzņēmuma saimnieciskās darbības ieņēmumu daļu. Tādējādi no 2021.gada MUN tiks attiecināts tikai uz mikrouzņēmuma īpašnieku. Savukārt mikrouzņēmuma darbinieka, kas pieņemts darbā sākot no šā gada 1.janvāra, ienākumus no mikrouzņēmuma apliks ar IIN saskaņā ar likumu "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" un darbinieku apdrošinās kā darba ņēmēju saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu".

Lai mazinātu administratīvo slogu tiem mikrouzņēmumiem, kas saimniecisko darbību neveic pilnu taksācijas periodu, bet tikai pāris mēnešus taksācijas periodā, Mikrouzņēmumu nodokļa likums paredz, ka turpmāk mikrozuņēmums iesniegs Valsts ieņēmumu dienestā MUN ceturkšņa deklarāciju tikai par to pārskata ceturksni, kurā mikrouzņēmumam ir bijis apgrozījums.

Izmaiņas attieksies arī uz obligāto sociālo iemaksu veikšanas kārtību un skars visus iedzīvotājus, kas reģistrējušies VID kā saimnieciskās darbības veicēji jeb pašnodarbinātie.

Šīm izmaiņām ir atšķirīgs spēkā stāšanās laiks. Periodā no 2021.gada 1.janvāra līdz 30.jūnijam pašnodarbinātajiem obligāto sociālo iemaksu veikšanas kārtība nemainās, proti, pašnodarbinātās personas veiks obligātās iemaksas no brīvi izraudzītas ienākumu daļas, kas nav mazāka par 500 eiro reizinot ar 31,07% (likme, kas noteikta pašnodarbinātajiem) un iemaksas pensiju apdrošināšanai 5% (no ienākumiem, kuri nav mazāki par 500 euro un faktisko ienākumu starpības).

Savukārt ar 2021.gada 1.jūliju pašnodarbinātajām personām ir jāveic VSAOI pensiju apdrošināšanai 10% apmērā (līdzšinējo 5% vietā).

No 2021.gada 1.janvāra patentmaksa kā nodokļu nomaksas režīms vairs nebūs spēkā, taču tiek saglabāts samazinātās patentmaksas režīms, ko var izmantot pensionāri un cilvēki ar 1. vai 2. grupas invaliditāti.

Ja pilnā patentmaksa jau samaksāta līdz šī gada 18.decembrim, tad patentmaksas režīmu varēs izmantot arī 2021.gadā visu to laiku, par kuru ir veikta apmaksa, taču ne ilgāk kā līdz 2021.gada 31.decembrim.

Ja cilvēki vēlēsies turpināt savu saimniecisko darbību, to iespējams darīt kā VID reģistrētam saimnieciskās darbības veicējam vai mikrouzņēmuma nodokļa maksātājam.

Galvenās izmaiņas akcīzes nodokļa jomā skar tos komersantus, kuri veic vai plāno veikt darbības ar elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu sagatavošanas sastāvdaļām un tabakas aizstājējproduktiem.

No šodienas visi tabakas aizstājējprodukti un elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu sagatavošanas sastāvdaļas kļūs par akcīzes preci. Tas nozīmē, ka turpmāk tiem tiks piemērots akcīzes nodoklis, un visiem uzņēmējiem, kas nodarbojas ar to ievešanu, izplatīšanu vai tirgošanu, turpmāk jāievēro vairāki nosacījumi, kas attiecināmi uz akcīzes preču apriti.

No šodienas paaugstināsies akcīzes nodokļa likmes tabakas izstrādājumiem, bet cigaretēm akcīzes nodokļa likme paaugstināsies 2021.gada 1.martā.

Tiem autoratlīdzības izmaksātājiem, kuri nav kolektīvā pārvaldījuma organizācija, no 2021.gada 1.jūlija līdz 2021.gada 31.decembrim mainīsies tas, kā jāaprēķina un jāizmaksā autoratlīdzība, jo būs spēkā jauna IIN un VSAOI ieturēšanas un maksāšanas kārtība. Tiem autoratlīdzības izmaksātājam, kas ir kolektīvā pārvaldījuma organizācija, nodokļu ieturēšanas kārtība nemainās.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas