Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Starp dejošanu gan burgeri, gan griķi

Skābeņu zupa ar olu un skābo krējumu, vārīti kartupeļi ar sīpolu siteni un brūno mērci, svaigu kāpostu un burkānu salāti ar dzērienu un rudzu, kviešu maizi - šādas pusdienas vakar ēda visi Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībnieki.

Lielākais darbs ēdinātājiem gan sāksies šodien, jo nu jau pilnīgi visi būs ieradušies Rīgā - kopumā nepilni 38 000 cilvēku. Paši ēdinātāji gan par lielo darba apjomu nesūdzas, prasības esot jāizpilda. Savukārt skolēni atzīst, ka ik pa laikam aizskrien arī uz kādu ātrās ēdināšanas iestādi, taču vēderu varot apmānīt - un var arī apēst skolā dotās pusdienas.

Brīdī, kad Diena ierodas Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā, pusdienas ēd vecākie skolēni no deju kolektīva Virpulis. Mazie bērni jau paēduši iepriekš un nu jau skolotāju pavadībā devušies apskatīt Rīgu. Savukārt citiem jāsteidzas atpakaļ uz mēģinājumu vietām. Grafiku neievērot nedrīkst, un tas arī nodrošina kārtību - vismaz attiecībā uz ēdināšanu visi steidz slavēt organizatorisko pusi. Arī konkrētās skolas ēdinātāju pārstāve Anita stāsta, ka apkalpot tik lielu skolēnu skaitu neesot nekas jauns, turklāt atrasti varianti, kā nodrošināt, ka visi svētku dalībnieki saņem siltu ēdienu. Savukārt darbu atvieglo vienotā ēdienkarte, kas jāievēro visiem. Kā Dienai skaidro Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Rīgas pilsētas pārvaldes vadītāja vietnieks Raimonds Tukišs, šāda prakse svētku laikā ir jau trešo reizi, jo tā ir iespējams mazināt dalībnieku sūdzības par dažādo ēdināšanu skolās. Turklāt tas atvieglo uzraudzības procesu.

Par vienoto ēdienkarti atzinīgi izsakās arī ēdināšanas uzņēmuma Baltic Restaurants valdes priekšsēdētājs Aigars Kaugars. Lai gan viņš, iespējams, ēdienkarti veidotu mazliet citādi, tomēr tas ir labākais veids, kā kontrolēt šāda liela apjoma ēdināšanas procesu. Viņš Dienai norāda, šādos gadījumos arī ēdienkarte tiek veidota tā, lai tā ir pilnvērtīga, jo šīs jau nav parastas maltītes, - katrs dalībnieks patērē ļoti daudz enerģijas, kas ir īsā laikā jāatjauno. Ēdienkarte veidota arī tā, lai maksimāli ievērotu ēdiena drošības kritērijus. Savukārt runāt par to, vai ir viegli vai grūti izpildīt visas prasības, nevar - tas vienkārši jādara. Kopumā uzņēmumam sanāk nodrošināt vairāk nekā 10 000 porciju ik dienas, un, pēc Kaugara novērojumiem, skolēniem garšo zupas, gaļas ēdieni, ļoti labi ēdot brokastis. Taču, kā jau ierasts, griķi ne visiem garšo, bet pie lielas slodzes šādiem ēdieniem ir jābūt.

Par ēdiena kvalitāti un tā garšu svētku dalībnieku viedoklis gan ir ļoti atšķirīgs. Deju kolektīva Virpulis dalībniecei Daigai šie ir jau ceturtie dziesmu un deju svētki, un šogad ēdiens esot pat necerēti labs. Brokastīs bijusi auzu pārslu putra ar ievārījumu, kas garšojusi lielākai daļai skolēnu, arī pusdienu šķīvji tukšojas labi. Pie blakus galdiņa sēdošie puiši piebilst, ka kāds no draugiem izēdis trīs zupas šķīvjus - ar ēdinātājiem tā varot sarunāt. Par ēdiena garšu izsakās diplomātiski - vienmēr jau var labāk. Puiši arī atzīt, ka ik pa laikam dodas uz veikalu, jo vakarā vēl kaut ko gribas, turklāt apmeklētas ir arī ātrās ēdināšanas iestādes. Bet tas nenozīmējot, ka nav ēstas pusdienas skolā - vietas vēderā pietiekot visam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas