Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Starptautiskie autobusi vēl aizvien pievilcīgi

Latvijas starptautiskie autobusu pārvadātāji, neraugoties uz pieaugošo konkurenci ar aviopiedāvājumiem, spējuši piesaistīt aizvien vairāk pasažieru. Saskaņā ar Autotransporta direkcijas (ATD) datiem populārākie autobusu maršruti gan nav Rietumeiropas valstis, bet Lietuva, Igaunija un Polija, kā arī Krievija un Baltkrievija, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Kā galvenie autobusu plusi tiek minēts fakts, ka daudzos maršrutos to biļetēm ir zemāka cena nekā aviopārvadājumiem, kā arī iespējas pārvadāt lielu un smagu bagāžu bez lidmašīnās prasītajām diezgan dārgajām piemaksām. Savukārt galvenais mīnuss ceļošanai uz Rietumeiropas valstīm ar autobusu ir ilgais ceļā pavadītais laiks, kas nereti ietver arī nakts braucienu autobusā. Tādējādi starptautisko autobusu pārvadājumu nozares attīstība ilgtermiņā atkarīga tieši no balansa starp piedāvāto cenu un komfortu, tas attiecas arī uz ceļā pavadīto laiku.

Kā norāda transporta nozares eksperts Tālis Linkaits, Baltijas reģionā tuvāko desmit gadu perspektīvā autobuss noteikti būs visizdevīgākais pārvietošanās līdzeklis pasažieriem, jo diezgan nelielos attālumos aviocenas nekad nebūs tik zemas, lai spētu konkurēt ar autobusu piedāvājumu. Turklāt šajā reģionā ceļā pavadītais laiks ir pieņemams gan tūristiem, gan biznesa ceļotājiem.

Citādi ir ar Rietumeiropas valstīm, uz kurām ceļš mērojams diennakti un vairāk. Turklāt uz galamērķiem, uz kuriem lido arī lētās aviokompānijas, lidmašīnu biļetes cena ir ievērojami zemāka nekā autobusiem. Piemēram, ar Ryannair uz Diseldorfu var aizlidot par 45 eiro turp un atpakaļ, turpretim autobusa cena abos virzienos ir 217 eiro, un ceļā jāpavada 30 stundu. Linkaits atzīst, ka šādos gadījumos autobusam faktiski nav priekšrocību, izņemot, ja kāds paniski baidās no lidošanas vai jāpārvadā ļoti apjomīga bagāža.

Ecolines valdes priekšsēdētājs Andris Podgornijs stāsta, ka visvairāk noslogotie reisi ir no Rīgas uz Tallinu un Viļņu. Arī reiss Rīga-Berlīne, kas kursē divas reizes dienā, ir piepildīts, tiesa gan, lielā mērā pateicoties Polijas pasažieriem. "Mūsu galvenais pluss ir sarežģītie starppilsētu savienojumi. Piemēram, no Maskavas caur Klaipēdu iespējams aizbraukt uz Liepāju. Tāpat mēs braucam uz tādām pilsētām, uz kurām nav tiešo avioreisu no Rīgas, piemēram, uz Vācijas pilsētu Nirnbergu. Ja cilvēks vēlas uz turieni lidot, viņam tāpat jāizmanto vilciena un autobusa pakalpojumi. Tas nozīmē, ka, piemēram, no Minhenes lidostas jādodas ar visu bagāžu uz dzelzceļa staciju, kur jāmeklē vilciens uz Nirnbergu. Braucot ar autobusu, cilvēks iesēžas autobusā Rīgā un izkāpj tieši Nirnbergā," teic Podgornijs.

SIA Lux Express pārstāvis Jānis Andžāns norāda: "Tā kā galvenokārt darbojamies Baltijas tirgū un Krievijā braucam uz Pēterburgu un Maskavu, tad mūsu galvenie konkurenti ir personiskās automašīnas, nevis lidmašīnas. Vēlamies ar autobusu komfortu cilvēkus pārliecināt, ka pašiem sēdēt pie stūres nemaz nav tik ērti. Mūsu pakalpojumus izmanto arī uzņēmumi saviem biznesa braucieniem uz Tallinu un Viļņu. Tas ir lētāk nekā ar mašīnu, un autobusā iespējams strādāt ar datoru, izmantojot internetu."

ATD pārstāvis Egons Ālers ir pārliecināts, ka starptautiskie autobusu pārvadājumi ir un būs perspektīvi, īpaši Baltijā. "Autobuss savas cenas dēļ vienmēr būs vispievilcīgākais maršrutos, kuros ceļā nav jāpavada vairāk par 12 stundām. Tāpat to izvēlēsies cilvēki, kuriem lidošana sagādā diskomfortu, vai arī tie pasažieri, kuriem jāpārvadā lielas bagāžas. Tomēr par vislielāko izaicinājumu tieši konkurences ziņā uzskatāms Rail Baltica. Domāju, ka līdz ar vilcienu satiksmes attīstību pasažieri saņems ļoti interesantus piedāvājumus gan no autobusu uzņēmumiem, gan aviokompānijām,"saka Ālers.

Lielo konkurenci ar vilcienu satiksmi, kas gan, pēc Linkaiša domām, nav pat tuvāko desmit gadu jautājums, autobusu pārvadātāji uztver pozitīvi, ja vien "vilcieniem netiks sniegtas negodīgas valsts subsīdijas."

Visu žurnālistes Rūtas Kesneres rakstu Starptautiskie autobusi vēl aizvien pievilcīgi lasiet trešdienas, 12.novembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas