Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Tapis jauns likumprojekts, kas attieksies uz 35 tūkstošiem strādājošo

Valsts kancelejas izstrādātais Valsts dienesta likumprojekts, kas regulē darba attiecības valsts pārvaldē, attieksies uz visām ministrijām un to padotības iestādēm, tajā skaitā valsts muzejiem un bibliotēkām. Likumprojekts neattieksies uz iekšlietu un aizsardzības struktūrām, kurām jau ir savs regulējums, kā arī uz pedagogiem un veselības aprūpē strādājošajiem.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) jau paudusi bažas, ka tas apdraud valsts pārvaldē nodarbināto tiesības un ir pretrunā ar starptautiskajiem tiesību aktiem. Tam nepiekrīt nedz Valsts kancelejas direktores vietniece Eva Upīte, nedz Labklājības ministrijas valsts sekretāre Ieva Jaunzeme. Abas amatpersonas Dienai norāda, ka jaunais likumprojekts, pretēji LBAS apgalvotajam, nevienu starptautisku tiesību normu nepārkāpj.

Jaunā likumprojekta būtība - visi valsts pārvaldē strādājošie, arī darbinieki, ne tikai ierēdņi, tiek iekļauti vienotā dienesta sistēmā, kur ir tikai viens darba devējs - valsts. Tas nozīmē, ka arī sociālās garantijas visiem šajā sektorā strādājošajiem būs vienādas. Jāuzsver: neviena sociālā garantija netiks samazināta - būs gan četru nedēļu atvaļinājums, gan slimības lapas, gan līdz šim ierēdņiem pienākošies pabalsti. Tāpat ir paredzētas plašākas rotācijas iespējas un noteikti konkrēti apmācību moduļi katram amatam.

Viens no LBAS pārmetumiem jaunajam likumprojektam ir valsts diktāts, neparedzot darbinieku un darba devēju vienošanos, kā arī tas "ierobežo darbinieku pārstāvju tiesības slēgt darba koplīgumus". Arodbiedrības arī satraucas, ka to biedrus varēs atlaist bez arodbiedrības piekrišanas.

Upīte pieļauj, ka LBAS neapmierinātība saistāma ar to, ka jaunais likumprojekts faktiski mazina to darbības lauku.

Visu žurnālistes Rūtas Kesneres rakstu Arī valsts muzeju darbinieki būs dienestā lasiet trešdienas, 12.februāra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas