Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Tiesa Lembergam atkārtoti liek maksāt sodu

Rīgas apgabaltiesa pirmdien atkārtoti piemēroja procesuālo sankciju - piespiedu naudu 380 eiro apmērā - smagos noziegumos apsūdzētajam Ventspils mēram Aivaram Lembergam (Latvijai un Ventspilij). Kā aģentūru LETA informēja tiesas preses pārstāvis Raimonds Ločmelis, tiesas lēmuma ievaddaļa ir tāda pati, kāda tā bija iepriekšējā lēmumā, papildinot, ka tiesas kolēģija uzskata, ka ar savu rīcību Lembergs klaji ignorē procesa virzītāja - tiesas kolēģijas - prasības, tādējādi vilcinot procesu.

Pirmdien, turpinot uzklausīt apsūdzētā liecības, tiesa Lembergam vairākkārt norādīja uz to, ka viņš nesniedz liecības pēc būtības, nevajadzīgi citē viņam izvirzītās apsūdzības tekstu, kā arī atkārtoti vērsa apsūdzētā uzmanību uz to, ka viņš neņem vērā tiesas norādījumus. Pēc tam tika pieņemts minētais lēmums un nākamā sēde nozīmēta uz trešdienu, 17.maiju.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas apgabaltiesa iepriekš piemēroja procesuālo sankciju - piespiedu naudu 380 eiro apmērā - Lembergam par izvairīšanos no liecību sniegšanas pēc būtības. Lēmumā tiesa rakstīja, ka apsūdzētais Lembergs kriminālprocesā sāka sniegt liecības 2016.gada oktobrī. Kopš liecību sniegšanas uzsākšanas brīža tiesa vairākkārt mutiski aizrādīja Lembergam, ka liecības ir jāsniedz pēc būtības, tas ir, par faktiem un apstākļiem, kuriem ir nozīme izskatāmajā lietā, nevis jāanalizē celtās apsūdzības trūkumi un neskaidrības tajā.

Apgabaltiesa norādīja, ka, neskatoties uz to, Lembergs joprojām izvairās no liecību sniegšanas pēc būtības, turklāt tiesas kolēģija ir konstatējusi, ka Lembergs nepilda tiesas sēdes priekšsēdētāja atkārtoti izteiktas prasības ievērot tiesas sēdē vispārpieņemtas uzvedības normas, izsakoties par citām procesā iesaistītajām personām. Tādējādi tiesas kolēģija uzskatīja, ka ar šādu savu rīcību Lembergs klaji ignorē tiesas kolēģijas prasības, tādēļ viņam ir piemērojama procesuālā sankcija - piespiedu nauda vienas noteiktās minimālās mēnešalgas jeb 380 eiro apmērā.

Savukārt Lembergs iepriekš paziņojumā medijiem pauda, ka prokuratūra grozīja apsūdzību, izslēdzot daudzas epizodes un to mīkstinot, pamatojot šīs izmaiņas ar faktisko apstākļu maiņu. "Lai gan likums to pieprasa, realitātē tiesa nedeva iespēju nedz man, nedz maniem advokātiem iepazīties ar grozītās apsūdzības saturiskajām izmaiņām, kas būtiski maina aizstāvības gaitu, rada nepieciešamību sagatavot jaunu aizstāvības pozīciju un sagatavoties liecību sniegšanai. Atbilstoši Kriminālprocesa likumam prokuroriem jebkuri grozījumi apsūdzībā ir jāpamato, skaidri darot zināmu, kādas izmaiņas veiktas un kādi ir bijuši to iemesli - arī šī likuma norma tika ignorēta. Tā vietā prokurori ultimatīvi pieprasīja uzsākt liecību sniegšanu, lai gan, kā pierāda līdzšinējā tiesvedības gaita, patiesais mērķis ir tās ignorēt," savas bažas pauda Lembergs.

Lembergs norādīja, ka tāpēc, sākot liecību sniegšanu, viņš "skaidri un gaiši norādīja uz konkrētajā apsūdzībā iekļauto, viņa skatījumā acīmredzamo ārprātu un debīlismu, ko var sarakstīt tikai muļķu māja, vārdā nevienu nenosaucot".

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas