Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tiesai nodota Zakatistova un Tamuža krimināllieta par krāpšanu

Ģenerālprokuratūra nodevusi tiesai krāpšanā apsūdzētā partijas KPV LV Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Ata Zakatistova un uzņēmēja Viestura Tamuža krimināllietu, aģentūru LETA informēja prokuratūrā.

Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Māris Urbāns tiesai nodevis krimināllietu divu personu apsūdzībā par 26 620 izkrāpšanu un mēģinājumu izkrāpt 2420 eiro no SIA Eco Baltia grupa.

Krimināllietā arī sākts process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu juridiskai personai.

Zakatistovs aģentūrai LETA akcentēja, ka nav vainīgs, un norādīja, ka beidzot šim jautājumam varēs pielikt punktu tiesas procesā. Kad "putekļi būs nosēdušies", prokuratūrai būs jāsniedz atbilde, vai tā netiek izmantota politisku un ekonomisku interešu realizēšanai un vai ar prokuratūras rokām nenotiek vēršanās pret konkurentiem un viņu kā "jauna politiska spēka līderi", pauda KPV LV priekšsēdētājs.

Zakatistovs akcentēja, ka divu gadu laikā pēc viņa aizturēšanas ir notikusi "ļoti nesteidzīga" pirmstiesas izmeklēšana un ka pēdējā gada laikā izmeklēšanas procesā īsti nekas neesot noticis. Viņš norādīja, ka varbūt par spīti vai pateicoties pirms vēlēšanām notikušajai aizturēšanai, sabiedrība ir izteikusi uzticību viņam kā politiķim strādāt Saeimā.

Akcentējot nepieciešamību ievērot nevainīguma prezumpciju, Zakatistovs pauda, ka diemžēl sabiedrībā tiek īstenota sensacionāla kauna traipu uzlikšanas politika - notiek skaļas aizturēšanas, kurām nekas neseko. Aizturēšanas esot kā viduslaiku kauna traips ar miesā iededzinātu burtu, bet mūsdienās tas izpaužas ar cilvēka "vazāšanu medijos". Sabiedrībai un politiskajiem procesiem tas nepalīdz, un Zakatistovam personīgi šī situācija ir ļoti smaga.

Saskaņā ar apsūdzību 2016.gadā Zakatistovs vienojās ar a/s Eco Baltia padomes priekšsēdētāju Tamužu par finanšu līdzekļu izkrāpšanu no a/s Eco Baltia meitassabiedrības SIA Eco Baltia grupa nolūkā finansēt Zakatistovu kā partijas politiķi.

Tamužs informēja SIA Eco Baltia grupa vadību par nepieciešamību viņam saņemt Zakatistova sniegtās konsultācijas, jau iepriekš zinot, ka faktiski konsultācijas netiks sniegtas, uzskata prokuratūra.

Saskaņā ar līgumiem, kas tika noslēgti starp SIA Eco Baltia grupa un Zakatistovam piederošo uzņēmumu SIA Per capita, laikā no 2016.gada jūnija līdz 2017.gada maijam Zakatistovam bija jāsniedz konsultācijas par organizācijas pārmaiņu vadības jautājumiem un vides, ilgtspējīgas un resursu taupības politikas izstrādes jautājumiem.

Lai gan konsultācijas faktiski netika sniegtas, Zakatistovs ik mēnesi iesniedza Eco Baltia grupa apmaksai rēķinus par it kā sniegtām konsultācijām, bet Tamužs neinformēja Eco Baltia grupa vadību, ka līgumos paredzētās konsultācijas faktiski nav saņemtas, uzskata prokuratūra.

Eco Baltia grupa, būdama maldināta par konsultāciju sniegšanas faktu, pārskaitīja uz Per capita bankas kontu kopumā 26 620 eiro, noskaidrojuši izmeklētāji.

Savukārt Eco Baltia grupa neapmaksāja pēdējo iesniegto rēķinu par 2420 eiro, jo uzņēmuma vadībai radās aizdomas, ka noslēgtie konsultāciju līgumi tiek izmantoti nelikumīgai politiskās partijas finansēšanai.

Personas apsūdzētas pēc Krimināllikuma 177.panta trešās daļas, proti, par svešas mantas lielā apmērā iegūšanu, ļaunprātīgi izmantojot uzticēšanos un ar viltu, personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Par šādu noziegumu var piemērot brīvības atņemšanu no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Lieta nodota Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesai.

Tagad pirmās instances tiesā ir divas deputātu krimināllietas. LETA jau ziņoja, ka prokurors Urbāns uztur apsūdzību Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā lietā, kurā Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs, bijušais KNAB darbinieks Juris Jurašs apsūdzēts valsts noslēpuma apzinātā izpaušanā.

Tikmēr Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) turpina izmeklēšanu kādreizējā Zakatistova partijas biedra, Saeimas deputāta Artusa Kaimiņa grāmatvedības dokumentu viltošanas krimināllietā.

Šogad 3.februārī KNAB izmeklētāja pieņēma lēmumu par krimināllietas nodošanu prokuroram kriminālvajāšanas sākšanai, tomēr prokuratūra to atdeva atpakaļ KNAB izmeklēšanas turpināšanai.

Pievienota 4.-6.rindkopa 

Top komentāri

Juris
J
Ļoti ceru , ka šos kungus beidzot iesēdinas. Par viņiem tapat nebalsošu.
Tince
T
Zalglis Bondars turpina izlaupit Latvijas valsti un apzagt latviesu naciju, bet Levits, valdiba, SABS, VDD, KNAB, VP...izliekas, ka neredz, ka saeima sez zaglis, bandits Bondars, kurs kopa ar zaglu bandu PAR izlaupa Latvijas valsti un apzog latviesu naciju, terorize valsts drosibu, suverinitati...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas