Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Tirgotājs: Pasaules naftas cenu kritums Latvijas degvielas mazumtirdzniecību cenās vēl nav pilnībā transformējies

Degvielas cenas Latvijā seko pasaules naftas cenas izmaiņām ar nobīdi, tāpēc mazumtirdzniecībā šobrīd viss biržas cenas kritums vēl nav transformējies, aģentūrai LETA norādīja degvielas mazumtirgotāja Circle K Latvia degvielas kategorijas vadītājs Gatis Titovs.

Viņš skaidroja, ka naftas cenas pasaulē pēdējos mēnešos piedzīvojušas ievērojamu kritumu - galvenokārt Covid-19 pandēmijas ietekmē. 

"Degvielas cenas Latvijā seko pasaules naftas cenas izmaiņām ar nobīdi. Līdz ar to mazumtirdzniecībā šobrīd viss biržas cenas kritums vēl nav transformējies, bet izteikts cenu kritums ir novērojams tieši pēdējās 10 dienās, kad, piemēram, dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības cena ir kritusies par vidēji sešiem centiem litrā, bet benzīna cena - vidēji par 10 centiem litrā," pauda Titovs

Viņš norādīja, ka kopš 20.janvāra, kad dīzeļdegvielas cena bija vidēji 1,324 eiro litrā kopējais kritums ir 19 centi jeb -14% līdz 20.martam, kad vidējā cena degvielas tīklā bija 1,134 eiro litrā (vietām pat sasniedzot 0,997 eiro litrā).

Tāpat arī benzīna cenu dinamika atspoguļo ievērojamu cenu kritumu kopš 20.janvāra, kad cena Circle K Latvia tīklā vidēji bija 1,384 eiro litrā, samazinoties par 16 centiem jeb - 12% līdz 1,224 eiro litrā 20.martā (vietām sasniedzot 1,124 eiro litrā).

Aģentūras LETA degvielas cenu apkopojums liecina, ka degvielas cenas samazinājušās arī citiem tirgotājiem. Degvielas mazumtirgotāja Neste degvielas uzpildes stacijās 95.markas benzīna cena divos mēnešos samazinājusie vidēji par 18 centiem litrā, savukārt dīzeļdegvielas cena pat par 22 centiem litrā. Viada benzīna cena samazinājusies vidēji par 13 centiem litrā, bet dīzeļdegvielas cena vidēji par 19 centiem litrā.

Savukārt Virši degvielas uzpildes stacijās 95.markas benzīna cena attiecīgajā periodā tik pat kā nav mainījusies, bet dīzeļdegvielas cena samazinājusies par 11 centiem litrā. 

Titovs norādīja, ka degvielas produktu iepirkuma cena veido tikai 35% no kopējās degvielas cenas. Lielāko daļu jeb 55% veido dažādi nodokļi - akcīze, pievienotās vērtības nodoklis (PVN) un nodeva par obligāto valsts rezervju glabāšanu. Savukārt aptuveni 10% ir mazumtirgotāja uzcenojums, ar ko tiek nosegtas ar degvielas mazumtirdzniecības nodrošināšanu saistītās izmaksas, piemēram, darba algas, degvielas kvalitātes kontrole, degvielas uzpildes stacijas un termināļu uzturēšana un apkalpošana. 

No 2020.gada 1.janvāra degvielas cenas negatīvi ietekmējuši divi faktori: akcīzes likmes paaugstināšana un grozījumi "Noteikumos par benzīna un dīzeļdegvielas atbilstības novērtēšanu". Titovs pauda, ka tā rezultātā 95.markas benzīnu Latvijā būs iespējams realizēt ar ne mazāk kā 10% bioetanola piejaukumu līdzšinējo 5% vietā.

Viņš skaidro, ka abu šo faktoru ietekmē 95.markas benzīna cena pieaugusi vidēji par 5,7 centiem litrā - akcīzes pieauguma dēļ par četriem centiem litrā un bioetanola komponentes īpatsvara palielinājuma rezultātā vēl par papildu 1,7 centiem litrā.

Dīzeļdegvielas cena akcīzes likmes palielināšanas rezultātā pēc 1.janvāra pieaugusi par 5,1 centiem litrā un potenciāli pieaugs vēl pēc 1.aprīļa, kad stāsies spēkā jaunās prasības biopiejaukuma daudzumam, kas attiecas uz vasaras perioda dīzeļdegvielu.

Savukārt 98.markas benzīna, kura sastāvā nav bioetanola, un autogāzes cenu pēc 1.janvāra ietekmējusi tikai akcīzes likmes paaugstināšana attiecīgi par četriem centiem litrā un 2,8 centiem litrā.

Degvielas mazumtirgotāja Circle K Latvia apgrozījums pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2018.gada 1.maija līdz 2019.gada 30.aprīlim, bija 425,01 miljons eiro, kas ir par 9,7% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa samazinājās par 9,9% un bija 19,225 miljoni eiro, liecina Firmas.lv informācija.

Uzņēmums Circle K Latvia reģistrēts 1993.gadā, un tā pamatdarbības veids ir degvielas un preču mazumtirdzniecība degvielas uzpildes stacijās, degvielas uzpildes staciju projektēšana, celtniecība un ekspluatācija, kā arī naftas produktu vairumtirdzniecība.

Circle K Latvia pieder Norvēģijā reģistrētam uzņēmumam Circle K, kas savukārt pieder Kanādas uzņēmumam Alimentation Couche-Tard Inc..

precizēts virsraksts un pirmā rindkopa

Top komentāri

Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Ak šīs fascinējošās benzīna cenas ar trīs skaitļiem aiz komata! Kāda precizitāte! Gluži, kā sudrablietu veikalā! Un jo interesantāk ir redzēt, kā visos piecos pilsētas benzīntankos visi cipari ir vienādi! Un mainās vienlaicīgi, kā balerīnas baletā! Māksla, ko neteiksi...!
Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
"Pasaules naftas cenu kritums Latvijas degvielas mazumtirdzniecību cenās vēl nav pilnībā transformējies"... nu protams, protams, nevar taču tā steigties, ko jūs! Pagaidiet pus gadiņu! Toties paaugstināt gan mēs varam vienā naktī, vajag tikai izskanēt kādai satraucošai ziņai no Persijas līča...!
Alfa Romeo
A
@aizsajusmasaizravaselpa, piekrītu pa visiem 100%. Galvenais - laiku pa laikam uzkabināt kārtējos makaronus uz ausīm. Pamēģini sarunāt iepirkumu - pakārs pie lielā zvana. Bet šeit - vienojieties! Kamēr raibs gar acīm sametas! Nevienu kontrolējošo "orgānu" tas nesatrauc...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas