Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

TV3: ĀM darbiniekiem pasniedz naudas balvas par profesionālu darbu Misānes lietā

Dānijas cietumā vairāk nekā gadu pavadījusī Latvijas pilsone Kristīne Misāne šonedēļ atgriezās Latvijā. Iļģuciemā cietumā viņu trešdien apmeklēja advokāts. Drīzumā aizstāvji prasīs viņai drošības līdzekļa maiņu. Raidījums Nekā personīga norāda, ka šī sarežģītā lieta ar atrisinājumu pašā pēdējā brīdī prasa nopietnu izvērtējumu prokuratūras, Ārlietu un Tieslietu ministrijas darbībām. Taču, kamēr tāds vēl nav tapis, Ārlietu ministrija (ĀM) saviem darbiniekiem jau piešķīrusi naudas balvas par profesionālu darbu Misānes tiesību aizstāvēšanā.

Dānijas prokuratūra gadu un trīs mēnešus pēc Misānes turēšanas apcietinājumā šonedēļ izdeva viņu uz mītnes zemi tiesāšanai Latvijā.

Misāne vēl nemaz nebija atstājusi cietumu Kopenhāgenā, kad ĀM vēstniecības darbiniekus Dānijā un vēl vairākus ārlietu resora darbiniekus apbalvoja ar atzinības rakstiem par pašaizliedzīgu un augsti profesionālu darbu un piešķīra viņiem naudas balvas, vēsta Nekā personīga.

Naudas balvas Misānes lietas sakarā tika piešķirtas Latvijas vēstniecei Dānijā Aldai Vanagai. Tāpat balvas saņēma Latvijas vēstniecības Dānijā padomniece Līga Usilenoka, Latvijas vēstniecības Dānijā padomniece Inese Buiķe,  ĀM Konsulārā departamenta direktore Guna Japiņa, ĀM Konsulārās palīdzības nodaļas vadītājas vietniece Santa Dālmane, ĀM Konsulāri tiesisko jautājumu nodaļas vecākais referents Māris Burbergs, ĀM Valsts sekretāra biroja preses sekretārs Jānis Beķeris, Latvijas pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās biroja nodaļas vadītāja vietnieks Emīls Emīlija Plaksins un Latvijas pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās biroja juriskonsule Elīna Luīze Vītola.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) Nekā personīga skaidroja, ka visi šie darbinieki ir pelnījuši pat vēl lielākas balvas.

''Mēs runājam par to, ka darbs šeit bija daudz plašāks nekā parasta konsulārā palīdzība. Parasta konsulārā palīdzība ir pārliecināties, vai ir advokāts. Bet šeit bija gan tiesas procesi, gan jāgatavo papildu materiālu vākšana par situāciju Dienvidāfrikā. Tas ir kopīgs darbs. Bet mūsu sektors darīja vairāk nekā tam bija jādara,'' sacīja Rinkēvičs.

Latvijas Republikas Prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska Nekā personīga norādīja, ka prēmijas vai papildu piemaksas par veiktajiem darbiem un pienākumiem Misānes lietā nav plānotas un nav arī izmaksātas līdz šim. Majevskas sacīto apstiprina arī tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP). 

Kristīnes Misānes māsu Mārītu Batraku naudas balvu izmaksāšana Latvijas amatpersonām izbrīna. Viņa uzskata, ka rīcība bijusi novēlota.Viņa uzteic tikai vienas ĀM darbinieces Gunas Japiņas pašaizliedzīgo darbu, pateicas Valsts prezidenta kancelejai un kādam bijušajam diplomātam.

"To visu varēja atrisināt daudz ātrāk un profesionālāk jau gadu atpakaļ. Šoreiz tā prokuratūras, teikšu atklāti, nolaidība, vienpersoniska tāda lēmuma pieņemšana nestandarta gadījumā veicināja šo ļoti ilgo procesu," uzskata Batraka.

Raidījums Nekā personīga atgādina, ka Misāne uz Latviju ar bērniem atbēga 2018.gada pavasarī. Viņa pārkāpa jaunākā bērna saskarsmes tiesības ar tēvu, kurš ir Dienvidāfrikas pilsonis. 2018.gada decembrī Misāne darba braucienā caur Kopengāhenu devās uz Mozambiku, taču uz robežas viņu aizturēja, jo viņa bija izsludināta Interpola meklēšanā.Tālāk viņa būtu jāizdod Dienvidvāfrikai. Dānijas prokuratūra informēja Latvijas kolēģus un prasīja, vai Latvija neprasīs Misāni izdot Latvijai. Dāņu tiesībsargi norādīja uz iespējamo Misānes krāpšanu, ko Latvija varētu izmeklēt. Tomēr prokurors Kristaps Kalniņš šādu iespēju noraidīja. Ne iespējamo krāpšanu, ne dokumentu viltošanu Kalniņš nevērtēja, jo tas nebija viņa pienākums. Latvijas puses atteikums nozīmēja, ka dāņiem jāizdod Latvijas pilsone Dienvidāfrikai. Tur Misānei draudēja līdz pat 15 gadiem cietumā. Latvijas prokuratūras atteikums nozīmē Misānes nonākšanu Dienvidāfrikā, ar ko Latvijai nav sadarbības līguma. Tikai vasarā prokuratūra sāka interesēties, kā iegūt pierādījumus, kas dotu pamatu Misāni atgādāt uz Latviju. ĀM Dānijas vēstnieks pērnā gada oktobrī lūdza neizdot Misāni Dienvidāfrikai. Šī gada sākumā sākās Latvijas sabiedrības aktīvi protesti un aicinājums aktīvi rīkoties savas pilsones un divu nepilngadīgu bērnu mātes glābšanā.

Kad jau šī gada 14.februārī bija izsmeltas visas tiesāšanās iespējas Dānijā un Misāne paziņoja par bada streika uzsākšanu, Latvija vērsās Eiropas Cilvēktiesību tiesā par pagaidu noregulējumu, taču tā prasību noraidīja.

18. februārī Misāne uzrakstīja Latvijas prokuratūrai atzīšanos, ka izmantojusi civilvīra bankas karti Dienvidāfrikā un viltojusi dokumentus, tad prokuratūra sagatavoja Eiropas aresta orderi. Šonedēļ Latvijas policijas konvojs Misāni no Dānijas nogādāja Rīgā.

 

Top komentāri

Tas ir godam nopelnīts atalgojums.
T
Tā nav Lemberga asinsnauda, kas valsti degradē un ārda, un to saņēmējus - iznīcina gan fiziski, gan garīgi. Redzat, kāds Emsis palicis - TRAKS SUNS, kas to vien zina, kā bandītiem un laupītājiem par apikātu būt!
Itamars Toledano
ĀM darbinieki šo balvu ir pelnījuši, jo tikai tā ir GODA LIETA - kādam nelaimē pakalpot, īpaši ja tas ir tautietis, nevis kāda krievu cūka, kas Latvijas maizi ēd, bet latviešus pašus naidā ķengā, un Latvijas zemi lādē un nicina.
Deva
D
Pareizi, ka ĀM darbinieki saņēma prēmijas, jo laboja citu sačakarēto
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas