Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Valdība atbalsta iespēju piešķirt zinātniskā doktora grādu attālināti

Atbalstot Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotos grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos par zinātniskā doktora grāda piešķiršanas kārtību, valdība šodien vienojusies par iespēju piešķirt doktora grādu attālināti.

Kā aģentūru LETA informēja IZM, grozījumi paredz, ka zinātnes doktora grādu šī grāda pretendenti var iegūt, aizstāvot savu promocijas darbu arī attālināti tiešsaistes videokonferences formātā, kā arī Latvijas un ārvalstu promocijas padomes locekļi un promocijas darba recenzenti var attālināti piedalīties aizstāvēšanas procesā, ar atklātu balsojumu lemjot par zinātnes doktora grāda piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt.

Grozījumi izstrādāti, ievērojot 12.marta rīkojumā noteikto, ka mācību procesa norise klātienē visās izglītības iestādēs ir pārtraukta un jānodrošina mācības attālināti.

IZM uzsvēra, ka zinātnisko doktora grādu pēc akreditētas akadēmiskās doktora studiju programmas apguves un promocijas darba aizstāvēšanas piešķir augstskolu promocijas padome, līdz ar to promocijas darba aizstāvēšana ir mācību procesa daļa un arī tā jānodrošina attālināti, ja nepieciešams.

Arī pēc Covid-19 izraisītās ārkārtējās situācijas beigām šāda MK noteikumos noteiktā norma ļaus augstskolām efektīvāk organizēt promocijas darbu aizstāvēšanas procedūru, gan sniedzot iespēju grāda pretendentiem, atrodoties ārzemēs, aizstāvēt promocijas darbu attālināti, gan piesaistot labākos ārvalstu zinātniekus-ekspertus promocijas padomēs vai kā recenzentus, gan samazinot ceļošanas un citus izdevumus, kas rodas, īstenojot klātienes aizstāvēšanu, pauda ministrijā.

Vienlaikus IZM akcentēja, ka tiešsaistes videokonferences iespēja un atklāts balsojums par zinātnes doktora grāda piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt nodrošinās valstī vienādu un skaidru izpratni par promocijas darbu aizstāvēšanas procedūras iespējām.

Ministrijas ieskatā tas uzlabos Latvijas zinātnes doktora grāda prestižu, kas esot absolūti nepieciešams valsts zinātnes, pētniecības un inovāciju kapacitātes stiprināšanai un produktivitātes paaugstināšanai.

 

Top komentāri

Humors un satīra
H
Tagad es saprotu kāpēc Aigras Rostovskis ir tik ļoti iecienīts un ir kameras vadībā. Viņš taču apsteidza laiku un savu izcilo akadēmisko grādu attālinātā Maskavas augstskolā arī ieguva attālināti.
va vellos
v
Apzinos, vairākums nesaprot par ko runa, bet doktora grāda iegūšana vienmēr bijusi aizstāvēšanās aci pret aci, kur klātesošie redz, vai 1) viņš to rakstījis 2) vai viņu bīda pa blatu. Attālināti cirka kustoni par doktoru varēs celt. Vispirms varbūt atzīstiet par doktoriem tos, kas to pelnījuši ar reālām, uzrādāmām publikācijām un negribēja maksāt no 5000 par pelnīto.
Latvju puika
L
Urrā! Tūlīt startēšu doktorēties!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas