Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Valdība atbalsta Purgailes iecelšanu FKTK vadītājas amatā

Ministru kabinets otrdien atbalstīja līdzšinējās bankas Citadele valdes locekles Santas Purgailes apstiprināšanu Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītājas amatā.

Valdības lēmums bija vienbalsīgs, vienīgi vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) atkārtoja pirms nedēļas teikto, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks Attīstībai/Par (AP) joprojām neuzskata Purgaili par atbilstošu kandidāti FKTK vadītājas amatam, tomēr AP kā valdības loceklis uzticas premjeram.

Pēc lēmuma pieņemšanas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pauda, ka ar šīs dienas valdības lēmumu sperts vēl viens solis finanšu sektora "kapitālajā remontā".

"Latvijai ir svarīga stabila un prognozējama finanšu sistēma, kā arī kompetents, spējīgs un neatkarīgs finanšu sistēmas uzraugs," uzsvēra premjers.

Kariņš pauda cerību, ka Saeima gala lēmumu par Purgailes iecelšanu amatā varētu pieņemt jau šonedēļ, lai pēc iespējas drīzāk būtu skaidrs, kurš turpmāk vadīs FKTK un kuri būs iestādes vadītāja vietnieki.

Savukārt Purgaile piebilda, ka viņa šo divu nedēļu laikā ir tikusies ar visu Saeimā pārstāvēto frakciju pārstāvjiem un izklāstījusi savu redzējumu par darbu FKTK un savām prioritātēm. Vienlaikus pirms Saeima pieņems gala lēmumu, viņa ir gatava atkārtoti tikties ar politiskajiem spēkiem.

Gala lēmums šajā jautājumā būs jāpieņem Saeimai.

LETA jau vēstīja, ka Purgaile tika izvēlēta FKTK padomes priekšsēdētāja amatā konkursā.

Purgaile kopš 2012.gada strādā bankā Citadele. Sākotnēji viņa bija biznesa attīstības direktore, bet vēlāk - no 2017.gada - korporatīvo klientu apkalpošanas direktore. Purgaile ir arī bankas Citadele valdes locekle. Kopš 2017.gada potenciālā FKTK padomes priekšsēdētāja ir arī Latvijas Finanšu asociācijas Kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētāja. Iepriekš Purgailes darbavieta bija SEB banka, kur viņa no 2009. līdz 2012.gadam vadīja privātbaņķieru biznesu Latvijā un Baltijā, savukārt vēl pirms tam viņa vadīja Mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas pārvaldi.

Purgaile ir ieguvusi maģistra grādu starptautiskajā ekonomikā un uzņēmējdarbībā. Viņa apguvusi arī vadības prasmju programma Vallenbergas institūtā (Wallenberg Institute) Zviedrijā. Purgaile teicami pārvalda angļu un krievu valodu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) iepriekš žurnālistiem pauda, ka Purgailes iecelšana FKTK vadītājas amatā noslēgs vienu no valdības pieteiktā finanšu sektora "kapitālā remonta" posmiem. "Protams, ne viss ir izdarīts, tomēr mums būs ne tikai jauns FKTK likums un jaunas pilnvaras, bet arī potenciāli jauna vadītāja, kura varētu pārņemt grožus un virzīties uz priekšu," sacīja premjers.

Kariņš uzsvēra, ka viņš pilnībā uzticas FKTK vadītāja amata atlases komisijai, līdz ar to premjers pauda uzticību arī iestādes vadītājas amatam virzītajai Purgailei.

Kariņš atzina, ka viņš neredz nevienu iemeslu tam, lai valdība neatbalstītu Purgaili FKTK vadītājas amatā. "Purgaile amatam tika izvēlēta bez politiķu iesaistes, to izdarīja profesionāļi. Izvēle tika balstīta uz profesionāliem kritērijiem. Un tas ir veids, kādā jāatlasa padomes locekļi valsts uzņēmumu kapitālsabiedrībās," viņš sacīja.

Tāpat ziņots, ka Saeima šogad 8.jūlijā FKTK vadībā uz laiku iecēla FKTK Uzraudzības departamenta Monetāro finanšu iestāžu darbības analīzes daļas vadītāju Kristīni Černaju-Mežmali.

Pirms lēmuma par viņas iecelšanu amatā Saeimas vairākums balsoja par atlūgumus iesniegušo FKTK priekšsēdētāja Pētera Putniņa un FKTK priekšsēdētāja vietnieces Guntas Razānes atbrīvošanu no amata. FKTK priekšsēdētājs Putniņš un viņa vietniece Razāne 4.jūlijā iesniedza atlūgumus.

pievienota 3.-7.rindkopa

Top komentāri

Ko PARisti ietirgoja?
K
Die'z, ko PARisti ietirgoja?
Frizētava
F
Nu nesaprot tās mūsu dāmītes, ka mati 'jāsavāc', ja grib tādu amatu ieņemt. Citādi pēc 'blozgas' izskatās nevis amatpersonas
Simpātiska un ņipra
S
Tā dāma izskatās simpātiska un ņipra. Tādi cilvēki ierēdniecībai parasti nepatīk
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas