Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Valsts bērniem ar cukura diabētu apmaksās insulīna sūkņus

Šogad veselības budžetā iekļautais papildu finansējums 710 000 eiro apmērā ļaus turpmāk bērniem ar cukura diabētu nodrošināt valsts apmaksātus insulīna sūkņus, ceturtdien preses konferencē sacīja veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Viņa atzina, ka diemžēl valsts ilgstoši nav apmaksājusi šo nozīmīgo ierīci bērniem ar cukura diabētu, tomēr šogad finansējums sūkņu nodrošināšanai atrasts.

Vienlaikus Čakša sacīja, ka Veselības ministrija (VM) patlaban plāno, kā nodrošināt finansējumu sūkņu apmaksāšanai arī nākamajos gados, jo patlaban piešķirtais finansējums varētu pietikt diviem gadiem.

Čakša norādīja, ka insulīna sūkņa vajadzību izvērtēs endokrinologi, jo ne vienmēr bērniem šī ierīce nepieciešama. Vienlaikus bērniem, kuriem tā vajadzīga, insulīna sūkņa nozīme saistīta ar dzīves kvalitāti un bērna labāku jušanos.

Ministre diabētu nosauca par jauno laiku epidēmiju, kura prasa lielu uzmanību, un šī iemesla dēļ VM šogad paredzējusi dažādus uzlabojumus diabēta pacientiem, tostarp diabēta kabinetu izveidi.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas endokrinoloģe Una Lauga-Tuņina norādīja, ka ne visiem cukura diabēta pacientiem nepieciešams insulīna sūknis, tomēr tiem, kuriem tas ir nozīmēts terapijā, tam ir ļoti liela nozīme.

Endokrinoloģe norādīja, ka slimnīcas pacientu vidū ir ģimenes, kuras nevar atļauties iegādāties šo ierīci, jo tā cena sasniedz 3500 eiro, turklāt ik dienu papildu nepieciešami vienreizējās lietošanas instrumenti, kuri gada laikā ģimenei izmaksā aptuveni 1600 eiro.

Lauga-Tuniņa skaidroja, ka insulīna sūknis nodrošina, ka nepieciešams veikt 20 reizes mazāk injekciju nekā ar potēm, proti, mēnesī nepieciešamas tikai desmit injekcijas, kā rezultātā pacientiem ievērojami uzlabojas dzīves kvalitāte, turklāt pētījumi arī rāda, ka uzlabojas dažādi veselības rādītāji.

Pēc Bērnu slimnīcas endokrinoloģes paustā, aplēses liecina, ka valsts apmaksātais insulīna sūknis patlaban varētu dot labumu apmēram 150 bērniem. Patlaban insulīna sūkni izmanto 72 bērni, tomēr ar katru gadu šo pacientu skaits pieaug, piebilda Lauga-Tuniņa. Kopumā ar šo diagnozi slimo 820 bērni.

Latvijā patlaban 33 bērniem insulīna sūkņi tiek nodrošināti ar Bērnu slimnīcas fonda palīdzību, un tā vadītāja Liene Dambiņa norādīja, ka divu gadu laikā šim mērķim fonds izlietojis 115 000 eiro, no kuriem 81 090 eiro novirzīti insulīna sūkņu iegādei, savukārt ierīces piederumiem - 33 540 eiro.

Lai nepieciešamības gadījumā mazais pacients saņemtu insulīna sūkni, jāvēršas pie Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas speciālistiem, kuri nosaka terapijas veidu cukura diabēta pacientam un arī novērtē, vai nepieciešams insulīna sūknis. Paredzēts, ka valsts apmaksāti insulīna sūkņi būs pieejami no 2018.gada februāra.

Pēc Bērnu slimnīcas datiem, aptuveni 30% mazo pacientu diabēta ārstēšanā nepieciešams insulīna sūknis, kura iegādes un uzturēšanas izmaksas līdz šim nācās segt pašai ģimenei vai arī apmaksāt ar Bērnu slimnīcas fonda palīdzību.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas