Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Valsts kanceleja: Kvalificētu darbinieku skaitam valsts pārvaldē ir tendence samazināties

Kvalificētu darbinieku skaitam valsts pārvaldē ir tendence samazināties, otrdien Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē atzina Valsts kancelejas pārstāve Eva Upīte.

Viņa norādīja, ka patlaban situācija nav kritiska, tomēr kopumā vērojama tendence, ka kvalificēti darbinieki dodas prom no valsts pārvaldes, jo trūkstot motivācijas palikt, īpaši zemā atalgojuma dēļ. Motivācija palikt darbā bieži vien tiek radīta iekšēji, piemēram, iestāžu vadītāji motivē darbiniekus, maksājot par virsstundām.

Runājot par darbinieku novērtēšanas sistēmu, E.Upīte sacīja, ka vienam no galvenajiem principiem vajadzētu būt katram darbiniekam izvirzīt mērķi un darba plānu noteiktam termiņam, pēc kura varētu pārbaudīt un vērtēt paveikto.

Viņa pastāstīja, ka viens no svarīgākajiem jautājumiem, kas pašlaik kancelejai jāizdara, ir jāsagatavojas nākamajam prezidentūras termiņam, apmācot darbiniekus.

Tāpat komisijas sēdē tika spriests par darbinieku vienoto atlīdzības sistēmu. Valsts kontroliere Inguna Sudraba uzsvēra, ka vienotā atlīdzības sistēma nav sevi pierādījusi un nemaz nav vienota atlīdzības sistēma. Pēc viņas teiktā, sistēmai būtu jābalstās salīdzinājumā pēc speciālistu kompetences, zināšanām, darba apmēra un pieredzes, taču pašlaik netiek salīdzināts faktiski padarītais – tiek vērtēti tikai amata nosaukumi.

I.Sudraba arī norādīja, ka manāma atšķirība ministriju atalgojumos, tāpat ir daudz virsstundu, kas, pēc viņas uzskata, liecina par nekvalitatīvu darba pārvaldi un nepareizi sadalītu noslodzi.

Viņa pauda viedokli, ka valsts pārvaldei būtu jābūt mazākai, taču nevērtējot to pēc matemātiskā principa – pārvaldei pirmām kārtām ir jānodrošina kvalitatīvs darbs.

Savukārt Finanšu ministrijas (FM) pārstāve klāstīja, ka, risinot vienotās atalgojumu sistēmas trūkumus, FM nākamais solis būs kopā ar Valsts kanceleju izveidot amatu sarakstu, datubāzi, lai analizētu, vai noteiktais atalgojums atbilst amatam un padarītajam.

Tāpat komisija pārrunāja situācijas, kad pieredzējis valsts pārvaldes darbinieks vadītāja amatā saņem mazāku atalgojumu nekā mazāk pieredzējis. Komisijā sprieda arī par kapitālsabiedrībām un atalgojumiem tajās, un vairāki deputāti pauda neapmierinātību, ka jautājums par kapitālsabiedrībām nav atrisināts jau ilgāku laiku, kas nozīmē, ka netiek risināts arī jautājums par darbinieku atalgojumu tajās. Deputāts Aleksejs Loskutovs (Vienotība) sacīja, ka izveidojusies situācija, ka ministriju darbiniekiem ir pat astoņas reizes mazāks atalgojums nekā kapitālsabiedrībās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas