Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Valsts pārvaldē mazākais nodarbināto skaits pēdējo 12 gadu laikā

Vispārējā valdības sektorā pērn strādāja pēdējos 12 gados mazākais nodarbināto skaits – nodarbināti bijuši 183,2 tūkstoši cilvēki, Dienai pavēstīja Valsts kancelejā.Tie ir skolotāji, policisti, mediķi, ministriju un dažādu iestāžu darbinieki, kā arī atsevišķu valsts uzņēmumu nodarbinātie, proti, to uzņēmumu darbinieki, kuros pēdējo trīs gadu laikā vairāk kā 50% no apgrozījuma bijusi valsts dotācija.

1999.gadā valsts pārvaldē bija nodarbināti 198,7 tūkstoši darbinieku, kas gada laikā gan samazinājies par desmit tūkstošiem, taču turpmākos gadus pamazām pieauga. Straujākais pieaugums bija laikā no 2004. līdz 2005.gadam, kad darbinieku skaits pieauga par septiņiem tūkstošiem un sasniedza 203,5 tūkstošus. Visvairāk nodarbināto valsts pārvaldē bijis 2008.gadā - 212,2 tūkstoši cilvēki.Šā gada pirmajā ceturksnī vidēji valsts budžeta iestādēs - ministrijās, centrālās valsts pārvaldes iestādēs un to padotības iestādēs, valsts sociālās apdrošināšanas struktūrās - strādāja vairs tikai 68 tūkstoši nodarbināto, kas ir par 25% mazāk nekā 2008.gadā un par 11% mazāk nekā 2009.gadā.Būtiski sarucis arī valsts pārvaldē strādājošo atalgojums. 2010.gadā, salīdzinājumā ar 2009.gadu, atlīdzības samazinājums bijis vairāk nekā 283 miljonu latu apmērā, bet salīdzinājumā ar 2008.gadu – vairāk nekā 647 miljonu latu apmērā."Šobrīd jādomā nevis par kārtējo valsts pārvaldes strādājošo skaita un atalgojuma samazināšanu, bet tieši otrādi – jārisina kvalificētu un kompetentu cilvēku aiziešanas apturēšana no valsts pārvaldes, kas jau kādu laiku ir nopietna sistemātiska problēma," uzskata Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane.Tāpat valsts pārvaldē veiktas vairākas strukturālās reformas. Kopējā konsolidācija valsts budžetā ir veikta 2,1 miljardu latu apmērā, no tiem 1,3 miljardi latu ir izdevumu samazinājums, kas gūts veikto strukturālo reformu un izdevumu samazināšanas rezultātā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas