Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Valsts prezidents: Politiķi attaisnojuši savu esību tikai tad, ja ikviena cilvēka dzīve mainās uz labu

Tikai tad politiķi ir attaisnojuši savu esību un esamību pie varas, ja sabiedrības un ikviena cilvēka dzīve mainās uz labu - ja attīstās tautsaimniecība, ja top jaunas darba vietas, ja pieaug labklājības līmenis un cilvēki ir droši par savu nākotni, šodien Latvijas Republikas proklamēšanas 93.gadadienai veltītajā svētku koncertā Dailes teātrī uzsvēra Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Ikvienas varas pārmaiņu pamatotības mēraukla ir cilvēku dzīves kvalitāte, teica Valsts prezidents.

"Tikai drošības sajūtā rodas lieli dzīves plāni, tikai paļāvībā un savstarpējā uzticībā starp valsti un pilsoni dzimst īstens valsts patriotisms un patiesa dzimtenes mīlestība," uzsvēra Bērziņš.

Prezidents norādīja, ka šis gads Latvijas valstij ir bijis negaidītu pavērsienu, pat pārsteidzošu notikumu, jaunu izaicinājumu un arī starptautiskas atzinības gads. Pat vienu gadu nenostrādājot, ir atlaista 10.Saeima, nesen ievēlēta 11.Saeima un pirms nepilna mēneša smagās politiķu sarunās ir izveidots jauns Ministru kabinets. Ir notikušas pārmaiņas divos varas līmeņos - parlamentā un valdībā. "Kā un vai šīs pārmaiņas sevi attaisnos, to rādīs laiks. To vērtēs Latvijas tauta," pauda Bērziņš.

Pēc viņa domām, nav postošāka domas par to, kura saka: "Es mīlu šo zemi, bet nemīlu šo valsti!"

"Šī zeme esam mēs paši, un savu valsti veidojam mēs paši. Tās ir mūsu atmiņas, vecāki, vecvecāki un ieguldījums nākamajās paaudzēs. Tā ir mūsu pieredze, zināšanas un darbs. Zeme un valsts nav šķirami vai pretēji liekami jēdzieni. Ja kāds dzīvo šādā pretstatu pārliecībā, tad to acīmredzami ir izraisījis aizvainojums un sarūgtinājums. Bet aizvainojums ir postošs spēks. Tas rada motivāciju cilvēku aizbraukšanai, vienaldzībai pret Latvijā notiekošo, savas valstiskās piederības noliegšanai un pat atklātām dusmām uz savu dzimteni," sacīja prezidents.

Tajā pašā laikā viņš atzina, ka par Latviju domā un runā labu. Prezidents norādīja, ka pēc krīzes pārbaudījumiem, kas pārvarēti, tikai pateicoties Latvijas cilvēku pacietībai un tolerancei, Eiropas un pasaules augstākajās tribīnēs un forumos Latviju slavē un liek par piemēru citiem.

"Te nu rodas jautājums, kādēļ mums bija jāveic visi mājas darbi un jāpilda visi aizdevēju nosacījumi, ja citi var rīkoties savādāk? Jautājums vietā. Tomēr mums pašiem der zināt, ka savu valsti sakārtojam sevis, ne citu dēļ. Tādēļ, lai vairs nekad nekristu tik dziļās krīzēs, kādu piedzīvojām pirms diviem gadiem. Diemžēl mēs nevaram būt droši par to, ka pasaules ekonomika no jauna neatgriežas recesijā. Mums jābūt tai gataviem," brīdināja prezidents.

"Nav šaubu, ka Latvija ir stipra. Latvijas stiprums ir mūsu cilvēkos. Tādos, kas savus darba pienākumus veic pēc sirdsapziņas. Tādos, kas savās ģimenēs audzina krietnus un godprātīgus bērnus. Tādos, kas dzīvo un strādā savai Latvijai. Vienīgajai visā pasaulē," sacīja Bērziņš.

Tādiem cilvēkiem ik gadu valsts nozīmīgākajos svētkos Rīgas pilī tiek pasniegti Latvijas augstākie apbalvojumi - Triju Zvaigžņu ordenis, Viestura ordenis un Atzinības krusts. Šo apbalvojumu devīzes "Caur ērkšķiem uz zvaigznēm", "Esiet stipri un cīnieties" un "Godaprāta ļaudīm" izsaka visu un atbild uz visiem jautājumiem, kādēļ apbalvots katrs konkrētais cilvēks. Katram apbalvojumam ir bijis tāds pamatojums, kas Ordeņu kapitulam ir devis pārliecību izvirzīt konkrēto cilvēku apbalvojuma saņemšanai, teica Bērziņš un aicināja zāli godināt šodien Rīgas pilī apbalvotos ar aplausiem, ko koncerta klātesošie arī darīja.

Valsts prezidents norādīja, ka vēstures notikumi ir savirknējušies tā, ka Latvijas valsts gaišākie svētki tiek svinēti gada tumšākajā laikā, un varbūt tieši tādēļ mums ir nepieciešams tik ļoti daudz gaismas šī vārda tiešā un pārnestā nozīmē. Tādas saules gaismas, par kādas spēku savos darbos rakstījis Rainis, un tādas gara gaismas, par ko vairāk nekā pirms 100 gadiem iestājās jaunlatviešu kustība, teica Bērziņš.

"Latvijas valsts ģerboni rotā uzlecoša saule. Vēlēsim savai Tēvu zemei saules mūžu!" uzrunas noslēgumā aicināja valsts augstākā amatpersona.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas