Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

VARAM: RD koalīcijas pielāgotie grozījumi par deputātu skaitu komitejās ir pretrunā ar likumu

Rīgas domes (RD) koalīcijas nesen pieņemtie grozījumi saistošajos noteikumos par frakciju deputātu pārstāvniecību domes komitejās ir pretrunā ar likumu, norāda Vides aizsardzības un reģionālās attīstība ministrija (VARAM).

Līdz ar to VARAM nosūtījusi Rīgas domei vēstuli, kurā uzdod precizēt saistošos noteikumus un nodrošināt to atbilstību normatīvo aktu prasībām.

Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR), ņemot vērā VARAM atzinumu, jau solījis, ka Rīgas dome tuvākajā sēdē precizēs pašvaldības saistošos noteikumus saskaņā ar saņemtajiem aizrādījumiem, vēsta aģentūra LETA.

"Likums vienādi jāievēro kā Rīgā, tā visās citās Latvijas pašvaldībās. Rīgas domes pienākums ir izveidot komitejas atbilstoši noteikumiem, nevis savai interpretācijai. Komitejās ir jābūt pozīcijas un opozīcijas proporcionalitātei! Tieši tāpat kā pašvaldība prasa likuma izpildi no iedzīvotājiem, tā tas jāievēro arī deputātiem," izteicies vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA).

Domes ekskluzīvajā kompetencē ir noteikt domes komitejas, to skaitlisko sastāvu, kompetenci un darba organizāciju. Papildus attiecīgajā likumā uzskaitīti nosacījumi, kas jāievēro, veidojot komiteju sastāvu - katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības pārstāvju skaitu komitejā nosaka iespēju robežās proporcionāli no katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības ievēlēto deputātu skaitam. Tāpat katras komitejas locekļu skaits nedrīkst būt mazāks par trijiem un nedrīkst pārsniegt pusi no domes deputātu kopskaita, izņemot Finanšu komiteju. Katram deputātam jābūt vismaz vienas domes komitejas loceklim. Tajā pašā laikā nav noteikts maksimālo komiteju skaits, kur var darboties viens deputāts.

Ņemot vērā iepriekš minēto, pirmkārt, ikvienam deputātam ir jānodrošina vienlīdzīgas iespējas strādāt vienādā skaitā komiteju, otrkārt, izvērtējot katras komitejas locekļu skaitu, katrā komitejā pēc iespējas jānodrošina proporcionālā dalība katras politiskās partijas pārstāvim.

Savukārt, vērtējot Rīgas domes deputātu pēdējā sasaukuma sēdē izdarītās izmaiņas saistošajos noteikumos, sasaukt sēdi nakts laikā nav laba prakse, tomēr tas nav aizliegts.

"Lai gan formāli likums nav pārkāpts, tomēr nav ievēroti labas pārvaldības principi. Manuprāt, tas nav pieņemami, ka iepriekšējais sasaukums nakts laikā pieņem lēmumu par to, kā strādās nākamā dome," vērtējis Gerhards.

Jau vēstīts, ka aizvadītā domes sasaukuma beidzamajā sēdē valdošās koalīcijas frakciju Saskaņa/GKR deputāti, ņemot vērā vēlēšanās zaudētās astoņas vietas jaunajā domes sastāvā, grozīja noteikumus par savu deputātu pārstāvniecību komitejās, lai nodrošinātu stabilu vairākumu visās Rīgas domes komitejās. Līdz ar šo lēmumu bija paredzēts, ka turpmāk katrs deputāts varēs darboties vairāk nekā divās domes komitejās, līdz ar to visās komitejās strādās 20 politiķi, no kuriem 11 pārstāvēs valdošo koalīciju.

Rīgas domes opozīcijas partijas vērsās VARAM, prasot izvērtēt domes iepriekšējā sasaukuma rīcību, pēdējā brīdī mainot Rīgas pilsētas pašvaldības nolikumu.

Top komentāri

Gapons
G
Izskatās, ka uztraukums RD gavriku vidū kā uzjundītā lapseņu pūznī.
saimnieks
s
Un ko mūsu gļēvā valdība darīs, lai Ušakova mafiozo bandu savestu pie kārtības?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas