Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Veikaliem brīvdienu nebūs

Atšķirībā no tādām kontinentālās Eiropas valstīm kā Vācija un Francija Latvijā svētdienas un svētku dienas veikalos un tirdzniecības centros strādājošajiem ir darba dienas. Par šādu lietu kārtību gan ik pa laikam tiek lauzti šķēpi un kaismīgi strīdas pircēju un pārdevēju tiesību aizstāvji. Vieni aizstāv iedzīvotāju tiesības iepirkties brīvdienās, ja darba dienās tam neatliek laika, otri rūpējas par pārdevēju iespēju būt kopā ar ģimeni, otrdien raksta laikraksts Diena.

Dienas aptaujātie nozares pārstāvji norāda, ka ieceres nestrādāt brīvdienās un svētku dienās Ahileja papēdis ir mazāka darba alga strādājošajiem, jo pazūd dubultās piemaksas par darbu šajās dienās. Veikalu ķēdes Rimi arodbiedrības priekšsēdētājs Andrejs Krasiļņikovs ir pārliecināts - ar likuma spēku nedrīkst noteikt, ka veikaliem svētdienās un svētku dienās jābūt slēgtiem. "Ja cilvēki šajās dienās vēlas strādāt, viņiem šāda iespēja ir jādod. Par to mēs saņemam dubultu piemaksu, kas veido būtisku darba samaksas daļu."

Tirdzniecības centra Spice direktore Iveta Lāce norāda, ka šobrīd Eiropā, domājot par pircēju ērtībām, dara pretējo - sāk pagarināt darba laiku, īpaši lielajiem universālveikaliem un tirdzniecības centriem. "Manuprāt, kompromiss pie mums Latvijā varētu būt saīsināts darba laiks svētku dienās, taču tad tam noteikti ir jābūt noteiktam ar likumu, lai būtu līdzvērtīgi konkurences apstākļi. Aizverot visus tirdzniecības centrus svētku dienās, daļēji samazinātos to apgrozījums un pašreizējā ekonomiskajā situācijā tas diez vai būtu labi. Varētu arī pieaugt apmeklētāju un atpūtnieku neapmierinātība. Iespējams, neapmierināti būtu arī veikalu darbinieki, kuriem samazinātos darba stundas un atlīdzība," norāda Lāce.

Plašāk lasiet Rūtas Kesneres rakstā Turpinās strādāt svētkos otrdienas, 14.janvāra, laikraksta Diena 6.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas