Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Vēl ir robi tempa kāpināšanā

Mediķi, kas pirmie vakcinējās, jo ticēja, ka tā ir vienīgā iespēja sevi pasargāt no Covid-19 un stiprināt savu imunitāti, jau sākuši saņemt otru vakcīnas devu. Tam jānotiek pēc 21 dienas, lai iespējami ātrāk iegūtu maksimālu organisma aizsargreakciju. Tiem, kas sākumā neuzdrošinājās vai bija inficējušies un atradās izolācijā, pierakstu uz savu pirmo vakcīnu nāksies gaidīt, kad Latvija saņems nākamās piegādes.

 Vakcinācijas plānā bija paredzēts vispirms potēt 30 tūkstošus veselības aprūpes darbinieku. Pagaidām kopumā vakcinēts 16 641 cilvēks, liecina pēdējie apkopotie Nacionālā veselības dienesta dati. 

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P) nenogurstoši kaļ plānus par masveida vakcināciju – 100 000 nedēļā –, ko palīdzēs koordinēt no jauna izveidotais vakcinācijas birojs. Taču pagaidām nekas neliecina par paātrinātu tempu, un vakcinācijā viss smagums ir uz mediķu pleciem bez pienācīga atalgojuma, patlaban nav paredzētas arī piemaksas par iespējamu vakcināciju visu diennakti. 
 

Nereāls plāns pagaidām

Pašlaik vakcinācija pret Covid-19 notiek valsts un pašvaldību slimnīcās, kā arī medicīnas centros, kopumā izveidoti 37 vakcinācijas kabineti, kuru darba laiks pārsvarā ir no pulksten 8 līdz 18. Viena cilvēka vakcinācija aizņem no 10 līdz 15 minūtēm, ieskaitot anketas izpildi par būtiskiem veselības jautājumiem, lai vakcinācija varētu notikt.

Latvijas Slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs uzskata, ka nav lietderīgi ieguldīt līdzekļus un slimnīcās atvērt otru vakcinācijas kabinetu, kurā potēt pret Covid-19. Vispirms jāatrisina jautājums, kas veiks manipulācijas un nepieciešamās konsultācijas, kad vakcinācijas tempu nāksies kāpināt. "Mēs ierosinām izmantot esošos procedūru kabinetus un iesaistītajam personālam maksāt adekvātāku algu, jo Covid-19 seku likvidācijai ir paredzētas piemaksas," Dienai stāsta Kalējs. Samaksa par vienas procedūras veikšanu, kas ietver arī datu reģistrāciju, ir pieci eiro, ja papildus notiek ārsta konsultācija par iespējamām alerģiskām vai anafilaktiskām reakcijām – 7,40 eiro pirms nodokļu nomaksas. Ja vakcinēt nāktos visu diennakti un visas nedēļas dienas, jāparedz piemaksas par darbu naktī un virsstundām, bet noteiktais finansējums to nesedz. 

Lai paātrinātu vakcinācijas tempu, pēc Kalēja domām, ir jāmobilizē šāda pakalpojuma sniedzēji no ambulatorajām iestādēm, privātajiem veselības centriem, slimnīcu procedūru kabinetiem. "Veselības ministrs deklarējis, ka plānā ir panākt 100 000 vakcināciju nedēļā – tas ir milzīgs apjoms, bet samērā nereāls, jo tad jau 10 nedēļu laikā būtu vakcinēts ap vienu miljonu, bet Latvijā kopumā ir mazāk par diviem miljoniem iedzīvotāju, un pagaidām vakcinē tikai no 16 gadu vecuma," norāda Kalējs. 

Pēc Slimnīcu biedrības vadītāja domām, to cilvēku apzināšana, kuriem vakcīna jāsaņem prioritāri, vairāk būtu jāuzņemas pašvaldību institūcijām, jo mediķu primārais pienākums ir sniegt palīdzību. Nav noslēpums, ka personāls ir pārslogots un daudzviet tā trūkst, jo arī mediķi slimo vai atrodas karantīnā. Tādējādi veidot datubāzes par tiem, kas jāvakcinē, nevajadzētu pieprasīt vēl no mediķiem, saka Kalējs. Tāpat liela slodze (30–40 pacientu dienā) ir ģimenes ārstiem, bet plānā paredzēts, ka vakcinācija lielos apjomos jāorganizē un jāveic arī viņiem.


Tempi – mēreni

Dienas uzrunātie slimnīcu pārstāvji atzīst, ka pagaidām mediķu vakcinācija notiek pēc plāna, lai arī ne pārāk strauji. 

No Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas 655 darbiniekiem līdz 8. janvārim bija vakcinējušies 225, ieskaitot neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbiniekus, bet līdz 15. janvārim vakcinētas jau apmēram 390 personas, tostarp ģimenes ārsti un veselības aprūpes iestāžu darbinieki. Vidēji dienā vakcinē 35 cilvēkus. Šonedēļ sāks revakcināciju. Slimnīcas pārstāve Linda Rudzroga apliecina, ka vakcīnu pietiek: "Vakcinācija norit pēc plāna, un vakcinēto personu skaits Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā šajā brīdī ir pieņemams. Ir arī darbinieki, kuri izteikuši vēlmi vakcinēties kādā no nākamajām kārtām." Turpinot vakcinācijas plāna īstenošanu, Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca sadarbībā ar pašvaldību plāno informēt iedzīvotājus un ir gatava maksimāli efektīvi īstenot nākamos vakcinācijas posmus. "Jo mazāka sabiedrības daļa būs vakcinēta, jo ilgāk nāksies sadzīvot ar ierobežojumiem," pauž Rudzroga. 

Rēzeknes slimnīcas pārstāve Laura Sondore pieļauj, ka līdz februārim tiks vakcinēti 42% slimnīcas darbinieku. Patlaban speciāli izveidotā kabinetā tiek vakcinēti arī NMPD un Valsts asinsdonoru centra Latgales filiāles darbinieki. Nākamie pirmo vakcīnu pret Covid-19 saņems ģimenes ārsti, zobārsti un citas ārstniecības personas. "Kā pierāda pētījumi, reinfekcijas gadījumi pārsvarā ir notikuši trīs mēnešus pēc inficēšanās, tāpēc dažkārt pēc inficēšanās personāls nogaida un uz laiku atliek vakcinēšanos," stāsta Sondore. Viņasprāt, lai kāpinātu vakcinācijas tempu, ir svarīgi informēt sabiedrību, un viens no paņēmieniem būtu iesaistīt viedokļu līderus un autoritātes, kas rāda piemēru.

Arī Liepājas reģionālās slimnīcas pārstāve Indra Grase Dienai stāsta, ka vakcinācija norit raiti – vienas dienas laikā poti saņem ap 130 ārstniecības personu gan no Liepājas, gan no apkārtējiem novadiem. Slimnīcā ir ap 900 darbinieku, un patlaban ir sapotēti ap 40% no kopējā skaita. No tiem gandrīz visi ir ārsti. Vakcīnu nav saņēmuši vien pieci ārsti, kuri pārslimojuši Covid-19, bet pote tiks saņemta tuvāko divu mēnešu laikā. Arī šeit šonedēļ sāks vakcinēt tos, kas jau ir saņēmuši pirmo devu. "No ārstu puses ir ļoti liela atsaucība. Savukārt tie, kas nevēlējās vakcinēties, jau ir šaubīgo skaitā. Protams, būs arī tādi, kas vispār nevēlēsies vakcinēties. Patlaban mūsu lielākā rūpe ir izvakcinēt pieejamās potes atbilstošā laikā un apmērā. Personāla, kas var vakcinēt, pagaidām pietiek," norāda Liepājas reģionālās slimnīcas pārstāve. Vaicāta, vai resursu pietiks, ja vakcinācijas tempi būs jākāpina, Grase atzīst, ka slimnīca nevar pilnībā uzņemties visu Liepājas un apkārtējo iedzīvotāju potēšanu, tāpēc kabineti, iespējams, būtu jāveido arī ģimenes ārstu praksēs vai jāveido kāds speciāls punkts/punkti, kur iedzīvotāji varētu saņemt vakcīnu.

Grase stāsta, ka slimnīcas vakcinācijas kabinetā strādājošie pašlaik neveic mērķgrupu apzināšanu – ar to nodarbojas slimnīcas Epidemioloģiskais dienests. Visticamāk, arī tad, kad sāksies iedzīvotāju masveida vakcinācija un būs arī citas vakcinācijas vietas, vajadzētu būt cilvēkiem, kas apzina iedzīvotājus, bet mediķiem būtu jāveic pati potēšana.

Bauskas slimnīcā ir izveidots vakcinācijas kabinets un uz nepilnu slodzi darbā pieņemts speciālists, Dienai stāsta slimnīcas medicīniskās daļas vadītāja Zinaīda Vītola. Taču vakcinācijā iestājusies pauze, jo laikus nebija saņemtas vakcīnas. Slimnīcā strādā vairāk nekā 120 darbinieku, un vakcinēties gribētāju skaits pieaug. Līdz 6. janvārim tie bija 12 cilvēki, bet divu nedēļu laikā pieteikušies 54, savukārt 40 darbinieku gaida rindā uz pierakstu, tiklīdz būs jauna vakcīnu piegāde. 

Kopumā Latvija līdz šim ir saņēmusi 31 425 Pfizer-BioTech vakcīnas devas. No ražotāja vēl nav saņemts gala apstiprinājums, vai mēneša beigās (pēc 25. janvāra) Latvija saņems Moderna vakcīnu piegādi – 2400 devu, pēc 8. februāra – 4800 un februāra beigās vēl 15 600 šīs vakcīnas devu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas