Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Vēl joprojām valsts pārvaldes iepirkumos savējiem ir priekšrocības

Nule kā ir noslēdzies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) iepirkums viena miljona eiro vērtībā Sabiedrības IKT iespēju izmantošanas veicināšanas pasākumi, kura izpildītāji ir sabiedrisko attiecību aģentūra Deep White, RISEBA un SIA MIXD.

Miljonu vērtais VARAM iepirkums, līdzīgi kā daži citi valsts pārvaldes konkursi, kuros tiek iepirkti sabiedrisko attiecību pakalpojumi, ir radījis zināmu viļņošanos mediju aģentūru vidē, lai gan nevienas kompānijas vadība publiski, minot savu vārdu, par to runāt nevēlas. Taču anonīmi (redakcijai gan ir zināmi konkrēto viedokļu paudēji) Dienai tiek norādīts, ka tirgū ir atsevišķas valdošajām politiskajām partijām pietuvinātas sabiedrisko attiecību aģentūras, kuras visbiežāk uzvar šādos iepirkumos.
 

Īpašā veiksme

Primāri tiek runāts par konkrētajā iepirkumā uzvarējušo aģentūru Deep White, kas tiek asociēta ar Kustību Par!, jo tās vadītājas Egles Klekeres vīrs Gints Knoks ir liels ziedotājs un ir bijis politisko partiju apvienības Attīstībai/Par! (A/P) pirmsvēlēšanu avīzes atbildīgais redaktors, kā arī pāris mēnešu bijis no šā politiskā spēka nākušā aizsardzības ministra Arta Pabrika padomnieks. VARAM konkursa kontekstā būtiski norādīt, ka Pabriks ir arī RISEBA profesors. 

Pēc Dienas avotu norādītā, Deep White kopā ar vēl atsevišķām aģentūrām pēdējā laikā īpaši "veicies" apjomīgos komunikāciju kampaņu iepirkumos, un mediju aģentūras vadītājs varot runāt par konkrētiem politiskiem spēkiem pietuvinātām aģentūrām, kuru ekosistēmas apkalpo attiecīgās partijas un politiķus.

VARAM gan skaidro, ka minētais iepirkums ir veikts programmas Mana.Latvija.lv. Dari digitāli! ietvaros, lai informētu par digitālajām iespējām, ko valsts ir izveidojusi par ERAF līdzekļiem. Programmā ir iesaistītas vairāk nekā 30 iestādes un aptuveni 56 to īstenotie projekti, kuru ietvaros tika attīstītas gan valsts informācijas sistēmas, gan izveidotas platformas un virkne e-pakalpojumu iedzīvotājiem un uzņēmējiem.

Tā kā lielākā daļa ERAF īstenoto projektu ietvaros izstrādātie e-pakalpojumi un platformas būs pieejamas šogad, VARAM ieskatā ir būtiski, ka tiek turpinātas iesāktās komunikācijas un mācību aktivitātes, kam tiks atvēlēts aptuveni viens miljons eiro.

Līdz 2022. gada beigām tiks īstenoti dažādi nacionāla un reģionāla līmeņa pasākumi, veikta sadarbība ar nevalstiskajām organizācijām, tiks stiprināts digitālo aģentu tīkls, veicot mācības 2000 personu, kas vieglā un saprotamā veidā nodos informāciju sabiedrībai, tai skaitā konsultēs par drošu darbošanos internetā, iedrošinās un palīdzēs uzsākt valsts e-pakalpojumu lietošanu, lai persona aktuālo dzīves situāciju varētu atrisināt digitālā veidā.
 

Konkurence pazudusi

Deep White publiska saistīšana ar politiskiem procesiem īpaši saasinājās 2019. gadā, kad tai tika uzticēta VARAM un tā brīža ministra Jura Pūces (A/P) pašvaldību reformas informatīvā kampaņa. Jāatzīmē, ka pretendents tika izvēlēts, pamatojoties uz tirgus izpēti, nevis atklātā konkursā. Šo gadījumu izvērtēja KNAB, taču birojs interešu konfliktu nesaskatīja.

"Pēdējā pusgada laikā tirgus tiek vienkārši izlaupīts," par pēdējā laika publiskajiem iepirkumiem sabiedrisko attiecību nozarē teic kādas lielas mediju aģentūras vadītājs, kurš vēlējās palikt anonīms.

Vēl pirms pusgada konkurence publiskajos iepirkumos esot bijusi patiesi asa, bet pašlaik lielajos konkursos neesot pat vērts piedalīties, savu uzskatu pauž jomas dalībnieks. 

Vissāpīgāk esot tad, ja redzi, ka konkurss ir noslēdzies, līgums ir noslēgts, bet kampaņas tā arī nav vai tā īstenota par summu, kas redzami ir mazāka par līgumā noteikto. Vēl viens mediju aģentūras vadītājs, kurš arī izvēlējās palikt anonīms, norāda, ka ir gadījumi, kas patiešām neizskatās labi un liecina, ka ir kādi nozares spēlētāji, kuriem valsts pārvaldes iepirkumos ir priekšrocības un kurus pasūtītāji "īpaši iedrošina".

Diena, izpētot ministriju veiktos publiskos iepirkumus par 2019. un 2020. gadu, secina, ka atbilstoši avota teiktajam vēl šajā laikā konkurence bijusi patiešām asa un nevar teikt, ka uzvarētāji būtu tikai kādas pāris konkrētas aģentūras. Ministriju īstenotās lielas informatīvās kampaņas pēdējo divu gadu laiku ir veikušas krietni vairāk aģentūru. Cita situācija esot pēdējā pusgadā. 
 

Savējos "iedrošina"

Attiecībā uz tā dēvētajiem Covid-19 iepirkumiem jānorāda, ka Veselības ministrijas kampaņu Divi miljoni iemeslu, lai vakcinētos īsteno aģentūra Nord DDB Riga, bet vienu no Valsts kancelejas integrētās komunikācijas kampaņas aktivitātēm par ierobežojumiem īstenos McCann Rīga. 

Valsts kancelejas pasūtītā komunikācijas kampaņa sastāvēs no vairākām aktivitātēm. Aģentūra McCann Rīga stāsta, ka kampaņa sadalīta trīs posmos. Pašlaik ir realizētā pirmā fāze par drošu iepirkšanos Lieldienu laikā, un tā noslēgsies ar aktivitāti par drošu iepirkšanos Līgo svētku laikā.

Mediju aģentūru vadītāji Dienai norāda, ka arī publiskajos iepirkumos tāpat kā biržās ir izplatīta aizliegtā prakse, kuru dēvē par insider trading, kad kādam no procesa dalībniekiem ir zināma iekšējā informācija, kas nav zināma pārējiem un kas sniedz viņam priekšrocības. Lai arī tiešu pierādījumu nav, bet, piemēram, attiecībā uz kādu nesenu Ekonomikas ministrijas iepirkumu nav izslēgts, ka uzvarētājam darba uzdevums, kurš jāiesniedz, bija zināms krietni ātrāk nekā pārējiem.

Reklāmas asociācijas valdes priekšsēdētāja Baiba Liepiņa pauž – ja pasūtītāji nevēlas šādas spekulācijas un aizdomas, viņiem ir jāstrādā pie tā, lai konkursa prasības un termiņi būtu samērojami un lai būtu skaidri gan dalības, gan vērtēšanas kritēriji.

Mediju eksperti uzsver: ja valsts pārvaldes iestāde vēlas godīgu konkursu ar vislabāko rezultātu, tad tā uzrunā vairākus nozares dalībniekus, visiem dodot vienādus nosacījumus. Ja ir vēlme, lai uzvar "savējais", tad parasti nosaka īsus termiņus un dod sarežģītu uzdevumu, turklāt bieži "savējais" tiek īpaši iedrošināts. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas