Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Veselības nozare šogad koncentrējusies uz pakalpojumu pieejamības uzlabošanu

Veselības ministrija (VM) šogad koncentrējusies uz veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības uzlabošanu, vairākkārt šim mērķim arī lūgusi papildu finansējumu un nākusi klajā arī ar vairākām inovācijām nozares darbībā.

Šogad ministrijai nācies saskarties ar ievērojamām finansiālām problēmām. Jau gada sākumā VM vērsās valdībā ar lūgumu piešķirt papildu līdzekļus terapeitiskā tarifa paaugstināšanai, skaidrojot, ka tarifs 115 latu apmērā nesedz izmaksas un slimnīcas nevar nodrošināt pacientiem nepieciešamo aprūpi. Uzklausījusi VM sāpi, valdība piešķīra papildu finansējumu 10,2 miljonu latu apmērā tarifa paaugstināšanai no 115 latiem uz 186 latiem.

Savukārt augusta sākumā valdība atvēlēja 10 miljonus latu parādos grimstošajai Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcai, bet mēneša beigās 2,5 miljoni latu tika ieguldīti Rīgas Austrumu Klīniskās universitātes slimnīcas finanšu situācijas stabilizēšanai.

Ne visus papildu līdzekļus VM piešķīra, lai tā tiktu galā ar finansiālām problēmām. Lai nodrošinātu veselības aprūpes pakalpojumus un to pieejamību lielākā apjomā, VM šogad piešķīra otru lielāko papildu finansējumu šī gada budžeta grozījumos - 19,5 miljonus latu -, un lielāko papildu finansējumu nākamajā gadā - nepilnus 45 miljonus no kopējā valsts budžeta pieauguma.

Viens no nozīmīgākajiem veselības nozarē paveiktajiem darbiem, kas, visdrīzāk, jau no 2014.gada ietekmēs ikvienu Latvijas iedzīvotāju, ir jaunā veselības aprūpes finansēšanas modeļa izstrāde. Šis projekts paredz veselības aprūpes finansējuma sasaitīt ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) nomaksu, kas nozīmē, ka pilnu veselības aprūpi varēs saņemt tikai tie iedzīvotāji, kuri maksās IIN.

VM šogad uzsākusi īstenot arī tuvāko gadu lielāko un svarīgāko IT jomas projektu Latvijā - e-veselības sistēmas ieviešanu. Šī sistēma piedāvās 500 dažādus e-pakalpojumus, tai skaitā pacientu elektronisko pierakstīšanu, elektronisko nosūtījumu sagatavošanu, elektronisko recepšu izrakstīšanu u.c. Visi pakalpojumi tiks testēti un dzīvē ieviesti pakāpeniski un pirmā projekta pilotdarbināšana paredzēta jau nākamā gada sākumā.

Kad vasaras sākumā valdība apstiprināja mātes un bērna veselības uzlabošanas plānu 2012.-2014.gadam, VM ķērās arī pie virknes tajā iekļauto pasākumu realizēšanas dzīvē. Tādējādi, sākot ar septembri, no valsts budžeta tiek apmaksāta neauglības cēloņu noteikšana un mākslīgā apaugļošana un no novembra 100% apmērā tiek kompensēti zāļu izdevumi neauglības ārstēšanai. Tāpat visām grūtniecēm un sievietēm pēcdzemdību periodā līdz 42 dienām 25% apmērā tiek kompensēta recepšu zāļu iegāde un gripas vakcīnas iegāde 50% apmērā. Savukārt bērniem līdz divu gadu vecumam tiek nodrošināta recepšu zāļu iegādes kompensācija 50% apmērā. Plānā paredzēta vēl virkne tuvākos gados īstenojamu pasākumu.

Vienlaikus šo gadu VM aizvadījusi spraigās, bet nesekmīgās diskusijās ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) par obligātās veselības mācības atgriešanu skolās. VM iecere dzirdīgas ausis IZM nesasniedza, tāpēc VM nolēma pati izstrādāt informatīvu ziņojumu, kas piedāvā šo priekšmetu skolās sākt mācīt jau 2014.gadā un to prezentējusi arī Saeimā.

Rūpējoties par skolēnu veselību, no 1.jūnijā skolēnu ēdienkartē aizliegti arī frī kartupeļus, kā arī cīsiņi un sardeles ar gaļas saturu zem 70%. Skolēniem nedrīkst piedāvāt arī žāvētus, kūpinātus un sālītus gaļas un zivju produktus un citus pārtikas produktus, kā arī ēdiena piedevas. Līdzīgas pārmaiņas no nākamā gada 1.jūnija skars arī sociālās aprūpes un ārstniecības iestādes.

Daudz VM ir strādājusi pie sabiedrības informēšanas par veselības jautājumiem. Organizētas kampaņas, lai stāstītu par valsts apmaksātajiem pakalpojumiem, reproduktīvās veselības jautājumiem, bērnu traumatisma mazināšanu, veselīgu dzīvesveidu un dažādu slimību profilaksi.VM arī vairākkārt papildinājusi aizliegto psihoaktīvo vielu sarakstu, kā arī rosinājusi stingrākus alkoholisko dzērienu reklāmas ierobežojumus un smēķēšanas aizliegumus.

Savukārt gada pēdējais mēnesis VM galvenajai personai - veselības ministrei Ingrīdai Circenei (V) - aizsācies konfliktā ar ģimenes ārstiem. Decembra sākumā Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) oficiāli pieprasīja Circenes demisiju, iebilstot pret vairākām nākamgad plānotajām izmaiņām ģimenes ārstu darba organizācijā. Abas puses nav spējušas vienoties arī deputātu klātbūtnē, tomēr VM un ģimenes ārstiem kompromiss būs jāpanāk, jo noteikumus plānots apstiprināt līdz šī gada beigām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas