Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Vētra Billija pierimusi; naktī debesīs gaidāms meteoru lietus

Sestdienas pēcpusdienā Latvijas lielākajā daļā rietumu, dienvidrietumu vēja ātrums brāzmās vairs nepārsniedz 13-18 metru sekundē (m/s), liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.Vislielākās vēja brāzmas pagājušajā naktī un sestdienas priekšpusdienā reģistrētas Kurzemē un Vidzemē: Daugavgrīvā un Valmierā 28 m/s, Ainažu apkaimē 31 m/s, Ventspils lidostā 33 m/s, Liepājas ostā 35 m/s.

Tā bija postošākā vētra Latvijā kopš pērnā gada 29.oktobra.Naktī uz svētdienu gaidāms šā gada spēcīgākās - Geminīdu - meteoru plūsmas maksimums, atbilstoši astronomu prognozēm "krītošo zvaigžņu" skaits stundā var sasniegt simtu. Geminīdu meteori mēdz būt dažāda spožuma - gan neredzami, gan kā spožas gaismas lodes.Debesis virs Latvijas tuvākajā diennaktī būs daļēji mākoņainas, līdz ar to apstākļi meteoru vērošanai nebūs īpaši labvēlīgi. Vietām gaidāms īslaicīgs lietus un slapjš sniegs.Sestdienas vakarā un nakts pirmajā pusē vēl gaidāmas rietumu, dienvidrietumu vēja brāzmas līdz 13-18 m/s, pēc tam vējš kļūs lēnāks.Gaisa temperatūra svētdien būs 0..+5 grādi.Rīgā svētdien saule mīsies ar mākoņiem, iespējams neliels īslaicīgs lietus. Pūtīs mērens dienvidrietumu vējš, naktī vēl ar brāzmām līdz 13 m/s. Gaisa temperatūra būs +2 grādi naktī un +3..+4 grādi dienas vidū.

Pēc LVĢMC rīcībā esošās informācijas visstiprākās vēja brāzmas aizvadītajā naktī novērotas Igaunijā - Sirves novērojumu stacijā, kur nakts otrajā pusē tās sasniedza 39 m/s. Baltijas jūras centrālajā daļā vēja brāzmas sasniedza 31-35 m/s.

Kā ziņots, Latvijai naktī un no rīta pāri traucas vētra Billie, kuras dēļ LVĢMC izplatījis visaugstākās pakāpes brīdinājumu, kas nozīmē, ka laika apstākļi var būt ļoti bīstami. Meteorologi iepriekš prognozēja, ka Kurzemē vētra maksimumu sasniegs nakts otrajā pusē un sestdien no rīta, kad vēja brāzmas var sasniegt 33 m/s.

Gatavojoties vētrai, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests iedzīvotājus aicināja jau laikus uzlādēt mobilos tālruņus un parūpēties par māju pagalmos un uz balkoniem novietotiem nenostiprinātiem priekšmetiem, kas vētras laikā var tikt aizpūsti prom. Vēja brāzmu dēļ var rasties arī elektrības padeves pārtraukumi, tāpēc būtu vēlams arī laikus sagatavot kabatas lukturīšus.

Rūpējoties par savu veselību un dzīvību, iedzīvotājiem vētras laikā pēc iespējas ir jāatrodas iekštelpās. Laikus jāaizver visi logi, durvis, bēniņu lūkas. Gadījumā, ja vētras laikā radušies elektrības padeves bojājumi, lai pārvietotos pa māju, jāizmanto lukturītis, bet degošas sveces nedrīkst atstāt bez uzraudzības.

Glābēji atgādina, ka vētras laikā ir kategoriski aizliegts atrasties uz moliem, jo jūrā veidojas augsti viļņi, bet mola akmeņi ir slideni, un cilvēks viegli var iekrist ūdenī. No ūdens paša spēkiem izkļūt ārā gandrīz nav iespējams un zemās ūdens temperatūras dēļ cilvēkam strauji iestājas ķermeņa atdzišana.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas