Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

VIDEO: E-pakalpojumu popularizēšanā iesaistās arī Suitu sievas

Lai informētu, ka e-pakalpojumi ir ērtākais un ātrākais saziņas veids ar valsti, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sākusi vērienīgu informatīvu kampaņu, lai popularizētu kopumā vairāk nekā 300 valsts e-pakalpojumu, aģentūru LETA informēja kampaņas Valsts ir internetā koordinatore Elīna Kalniņa.

Līdz ar iedzīvotāju paradumu maiņu iecerēts pārspēt vidējos e-pakalpojumu lietošanas rādītājus Eiropas Savienībā (ES). Latvijā jau katrs otrais valsts pakalpojums ir pieejams elektroniski, tomēr tos joprojām lieto vien aptuveni tikai katrs ceturtais jeb 25% no interneta lietotājiem, norāda kampaņas pārstāvji.

"Latvijas digitālajam izrāvienam e-pārvaldes jomā ir visi nepieciešamie priekšnosacījumi, un varam lepoties ar Eiropā trešo ātrāko internetu. Arī iedzīvotāji izmanto internetu un privātos e-pakalpojumus vairāk nekā vidēji ES - 75% lieto internetbanku, kamēr ES vidēji 57%. Tomēr valsts e-pakalpojumus Latvijā lieto tikai katrs ceturtais, kamēr ES vidēji 33%. Protams, e-pārvaldes attīstība nav pašmērķis, bet gan praktiski ieguvumi iedzīvotājiem, uzņēmējiem un valstij - ātrāka un lētāka pakalpojumu pieejamība, uzlabota valsts pārvaldes efektivitāte un samazināts administratīvais slogs," uzsver vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

E-pakalpojumi ir iespēja saņemt valsts un pašvaldību iestāžu pakalpojumus ar interneta starpniecību jebkurā sev izdevīgā laikā un vietā. Elektroniskus pakalpojumus var saņemt "www.latvija.lv", iestāžu tīmekļu vietnēs un arī uz iestādes oficiālo e-pasta adresi nosūtot ar drošu elektronisko parakstu parakstītu veidlapu vai iesniegumu. Valsts e-pakalpojumu lietošanai primāri nepieciešams tikai dators un interneta pieslēgums, bet, lai izmantotu tos e-pakalpojumus, kam nepieciešama lietotāja identificēšana un autentifikācija, var izmantot internetbanku datus vai eID jeb personu apliecinošo dokumentu, ko izsniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde.

"Iedzīvotājiem jau ir digitālās prasmes un interneta pieejamība, nepieciešams vien iedrošinājums. Tāpēc ir būtiska sabiedrības informēšana, jo, kā apstiprina pētījumi, e-pakalpojumu apguvi kavē vien bailes un ieradums. E-pakalpojumu lietotāji novērtē ieguvumus - 90% atzīst, ka tie ir atvieglojuši viņu ikdienu. Turpmāk kampaņas simbols "Ē!" iestāžu tīmekļa vietnēs un klientu apkalpošanas centros aicinās izmantot e-iespējas," stāsta VARAM Elektronisko pakalpojumu nodaļas vadītājs Gatis Ozols.

Pašlaik katrs otrais valsts pakalpojums ir pieejams elektroniski, bet plānots, ka līdz gada beigām kopumā iedzīvotājiem būs pieejami vairāk nekā 300 e-pakalpojumi vairāk nekā 60 valsts un pašvaldību iestādēs. Līdzīgi kā internetbanku vairākas versijas vai viedtālruņu aplikācijas, arī pakalpojumu funkcionalitāte un ērtums attīstās līdz ar lietotāju pieprasījumu, tāpēc prognozējams, ka, jo vairāk iedzīvotāju sāks izmantot valsts e-pakalpojumus, jo ērtāka kļūs to lietošana, norāda kampaņas organizatori.

Valsts ieņēmumu dienests ir viena no pirmajām valsts iestādēm, kas ieviesusi e-pakalpojumus. "Lai elektroniskajā vidē atvieglotu iedzīvotāju sadarbību ar valsts pārvaldes iestādēm, sadarbībai ar nodokļu administrāciju - Valsts ieņēmumu dienestu - jākļūst pēc iespējas vienkāršākai un ērtākai. Elektroniskā pakalpojuma ieviešana liek mainīt pastāvošo pakalpojumu sniegšanas kārtību - uzlabojot sistēmu funkcionalitāti, tiek ieviesta arī pašapkalpošanās iespēja, tādējādi lietotājs sev ērtā laikā un vietā var iesniegt deklarācijas un pārskatus, piekļūt datu bāzēm un reģistriem un sazināties ar mums. Viena no galvenajām prioritātēm Valsts ieņēmumu dienestam ir nodokļu un muitas informācijas sistēmu pilnveidošana un klientu apkalpošanas kvalitātes uzlabošana, kas sekmē e-pakalpojumu attīstību," pauž Valsts ieņēmuma dienesta ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

Vietnes "www.latvija.lv" "Ē!" sadaļā var iepazīties ar visiem e-pakalpojumiem, kā soli-pa-solim sākt tos lietot un kāda tehniska sagatavošanās nepieciešama.

Šogad noslēdzas virkne 2007.-2013 gada ES fondu plānošanas perioda projektu, no kuriem jau ir pieejami vairāk nekā 200 e-pakalpojumi, bet izstrādē vēl ir vairāk nekā 100. E-pārvaldes integrēto informatīvo kampaņu "Valsts ir internetā" īsteno VARAM ar mērķi informēt par vairāk nekā 300 valsts un pašvaldību e-pakalpojumiem un mudināt iedzīvotājus izvēlēties e-pakalpojumus kā primāro saziņas veidu ar valsti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas