Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Viesnīcu un restorānu asociācija aicina ierobežot pret Covid-19 nevakcinēto socializēšanos

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija (LVRA) nosūtījusi vēstuli valsts augstākajām amatpersonām, aicinot ieviest stingrākus nosacījumus pret Covid-19 nevakcinētajiem iedzīvotājiem, pēc iespējas ierobežojot šādu personu socializēšanos.

Asociācijas vēstulē, kas adresēta Valsts prezidentam, Ministru prezidentam, ekonomikas, veselības, finanšu un ārlietu ministriem, teikts, ka, neskatoties uz to, ka joprojām nav pieņemts lēmums, ka "zaļajā režīmā" varēs strādāt pie jebkura saslimstības līmeņa, viesnīcu un restorānu nozarē vakcinācijas aptvere ir vairāk kā 80%, taču sabiedrībā kopumā tā ir būtiski zemāka.

Pēc LVRA paustā, šī iemesla dēļ pakalpojumu ņēmēju skaits gan izmitināšanas, gan ēdināšanas sektorā draudoši samazinās.

LVRA, "kā atbildīgs un uzticams sadarbības partneris, aizstāvot sava sektora un visas tūrisma nozares intereses", vēstulē aicina Latvijā īstenot Itālijas, Igaunijas un Lietuvas modeļus, kas atbalsta stingrākus nosacījumus nevakcinētajām personām, pēc iespējas ierobežojot šādu personu socializēšanos.

Tāpat asociācija aicina ieviest Igaunijas un citu valstu praksi, kas atļauj bez testa un pašizolācijas ieceļot un pasākumus apmeklēt visām vakcinētajām personām, neatkarīgi no tā, vai Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) vakcīnu ir reģistrējusi, vai nē. "Atbalstot pozīciju, ka tiek atļauts iebraukt un pasākumos piedalīties tikai ar EZA reģistrētajām vakcīnām, no Latvijas uz kaimiņvalsti ir pārcelti vairāki pasākumi, bet uzņēmēji un valsts budžets zaudējis vairākus simtus tūkstošus eiro. Tādējādi Latvijas tūrisma un viesmīlības nozare zaudē konkurētspēju reģionā," norāda vēstules autori.

Vienlaikus asociācija lūdz informēt savlaicīgi - vismaz pusotru līdz divus mēnešus iepriekš - par plānotajiem ierobežojumiem saistībā ar Covid-19 saslimstības pieaugumu, tajā skaitā par iespējamajiem atbalsta instrumentiem, lai uzņēmēji var savlaicīgi pieņemt lēmumus par uzņēmuma darbības turpināšanu vai slēgšanu, atbrīvot nodarbinātos, brīdināt piegādātājus un veikt citus darbus.

Vēstules autori aicina pēc iespējas drīzāk lemt par īpašiem atbalsta instrumentiem viesmīlības uzņēmumiem arī gadījumā, ja uzņēmumu darbs netiek pārtraukts, jo zemās vakcinācijas aptveres dēļ pakalpojumu ņēmēju skaits ir nepietiekošs.

Savukārt 2022.gada budžeta projektā LVRA aicina virzīt grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa likumā, nosakot sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem samazināto nodokļa likmi vismaz 12%, kāda tā ir izmitināšanas pakalpojumiem.

Tāpat asociācija lūdz atjaunot darba nespējas lapu piešķiršanas un apmaksas kārtību, kāda tā bija ārkārtējā stāvokļa laikā, proti, apmaksājot to no valsts budžeta līdzekļiem. LVRA arī aicina tūrisma un viesmīlības nozares uzņēmumiem, kuri godprātīgi maksājuši nodokļus un saglabājuši darba vietas, dzēst Covid-19 pandēmijas laikā atlikto nodokļu parādu.

LVRA cer uz valdības un atbildīgo ministriju sapratni, un ir gatava diskusijai, lai aizstāvētu izvirzītos priekšlikumus un dotu iespēju nozares uzņēmumiem strādāt.

LVRA ir biedrība, kura apvieno naktsmītnes un ēdināšanas uzņēmumus profesionālai sadarbībai, lai uzlabotu klientu apkalpošanas kvalitāti, sakārtotu Latvijas viesnīcu tirgu un pārstāvētu Latvijas viesnīcu un restorānu biznesu pasaulē. Pašreiz LVRA ir vairāk nekā 300 biedru.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas