Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

VNĪ tuvākajā laikā plāno izsludināt atkārtotu Stūra mājas nomas tiesību izsoli

VAS Valsts nekustamie īpašumi tuvākajā laikā plāno izsludināt atkārtotu vēsturiskā Tetera nama jeb Stūra mājas, Brīvības ielā 61, Rīgā, ilgtermiņa nomas tiesību izsoli, aģentūrai LETA pavēstīja kompānijas Iznomāšanas un pārdošanas pārvaldes direktore Anita Feldmane.

Viņa norādīja, ka tuvāko nedēļu laikā tiks izsludināta atkārtota izsole ar pieteikšanās termiņu divi mēneši. Nomas tiesības tiks piedāvātas uz 30 gadiem.

Tāpat Feldmane atzina, ka VNĪ iepriekš izsludinātās izsoles pieteikšanas laikā interesi par ēku izrādīja vairāki tirgus dalībnieki, taču līdz noteiktajam termiņam - šā gada 10.decembrim - pretendentu pieteikumi nav saņemti.

"VNĪ turpina darbu ar Tetera nama ilgtermiņa nomā ieinteresētajiem tirgus dalībniekiem, no kuriem lielākā daļa interesentu ir iesaistīti viesnīcu un hosteļu sfērā, taču bijusi interese šo ēku attīstīt arī kā īres namu," teica Feldmane.

Viņa arī piebilda, ka, ņemot vērā ēkas tehnisko stāvokli un papildus nosacījumu, ka ēkas daļa tiek saglabāta muzejam, kā arī specifiskās prasības šī vēsturiskā nama atjaunošanai, interesentiem tiks dots vairāk laika lēmuma pieņemšanai un finansējuma avotu piesaistei.

Detalizēta informācija un atkārtotās izsoles nosacījumi tuvākajā laikā tiks publicēti VNĪ mājaslapā.

Tetera nams ir valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs daļa, UNESCO Pasaules kultūras mantojuma objekta Rīgas vēsturiskais centrs daļa un vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis.

Arhitekta Aleksandra Vanaga ēka - Tetera nams durvis vēra 1912.gadā kā īres-tirgotāju nams ar veikaliem un galerijām. Tajā atradās Ķeizariskās krievu Mūzikas sabiedrības mūzikas skola, bibliotēka un grāmatu veikals, saldumu un augļu, piena produktu, puķu veikali, Tautas labklājības ministrijas aptieka. Latvijas pirmās republikas laikā ēkai bija valstiska nozīme - 20.gadsimta 20. un 30. gados daļu no tās izmanto Iekšlietu ministrija.

Namā dažādos laika periodos ēkā atradusies Sabiedrisko lietu ministrija, Valsts statistiskā pārvalde, Mežu departaments un krājaizdevu kases. Ēka ir bijusi mājvieta Latvijas Pretalkohola biedrībai, dažādām laikrakstu redakcijām, vēlāk arī Izglītības un kultūras ģenerāldirektorātam, Mākslas un sabiedrisko lietu departamentam, Baznīcu un konfesiju departamentam un citām iestādēm.

Laikā no 1940. līdz 1941.gadam un no 1944. līdz 1991.gadam namu aizņēma Iekšlietu tautas komisariāts, vēlāk Valsts drošības komiteja. 90.gadu sākumā pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas ēku sāk izmantot Valsts policija, kas tur atradās līdz 2008.gada jūlija vidum.

Kopš 2015.gada sākuma daļā ēkas atrodas Okupācijas muzeja ekspozīcija par čekas vēsturi Latvijā un namam ir piešķirts valsts nozīmes vēstures notikuma Komunistiskā režīma represīvo iestāžu darbības vieta - Stūra māja statuss. Ekspozīcija par čekas vēsturi Latvijā ēkas pagraba stāvā un pirmajā stāvā aizņem gandrīz 700 kvadrātmetru.

Top komentāri

Vecsčekists
V
Tā būs ļoti interesanta viesnīca - ar iespēju apstāties trim automašīnām. Cilvēkiem šāda viesnīca patiks. Jo sevišķi - ja ik uz soļa tiks atgādināts, ka ka no pagrabiem skan mirušo dvēseļu nopūtas. Galvenais - neaizmirstiet nomniekiem uzlikt pēc iespējas daudz ierobežojumu un pēc iespējas bieži kontrolējiet to izpildi!
Scorseze
S
Interesanti, vai tiešām valsts cer atrast kādu ar tik saspiestu galvu, lai īrētu šādu īpašumu. Šo ēku jau sen vajadzēja pārdot un aizmirst, kas tajā kādreiz bijis, taču izskatās, ka latviešiem patīk mazohistiska tīksmināšanās par vēsturiskām vietām. Kā tauta mēs nedrīksatm neko aizmirst, taču mums vienreiz jābeidz "tīksmināties" par šīm vietām un jābeidz meklēt sev kārtējie saimnieki, jo ātrāk tas notiks, jo ātrāk mēs sakārtosim savu valsti.
rekur
r
Igaunijas Čekas namu Tallinā sen jau izpārdeva pardārgiem dzīvokļiem. Nopirka uzreiz unn visus. Asinis nevienu netraucē. Benjāmiņa nama pagalmā, Kr. Barona ielā 1919. g. vācu landesvēra karatiesa nošāva ap 1000 latviešu. Tas netraucēja tur grezni dzīvot Em. Benjāmiņai, ne arī šodien tur turēt greznu viesnīcu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas