Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Zariņš: OIK skandāls ir Latvijas vēsturē lielākā valsts nozagšana

"Šīs afēras dēļ tiek grauta visas Latvijas tautsaimniecības konkurētspēja. Ja pat šo jautājumu mēs nespējam izmeklēt un tikt skaidrībā, tad, atvainojiet, mēs esam pelnījuši maksāt šo OIK slogu," intervijā uzsver Saeimas deputāts Ivars Zariņš (Saskaņa).

Top komentāri

Brīdināja jau pirms 17 gadiem
B
Diena, 2000. gada 22. maijs Par pieciem dārgiem mītiem Autors: Kārlis Leiškalns. Rakstā autors apgāž piecus mītus, uz kuriem tika balstīts Enerģētikas likuma 40.pants, kurš uzliek Latvenergo pienākumu iepirkt no dažu tipu elektrostacijām elektroenerģiju par dubulto tarifu. Pirmais mīts. VES esot lēts enerģijas avots. Tā nav patiesība. Otrais mīts. VES samazina mūsu valsts atkarību no ievestā kurināmā. Tā nav patiesība. Trešais mīts. VES esot videi draudzīgas un samazinot atmosfēras piesārņojumu Latvijā. Tā nav patiesība. Ceturtais mīts. VES, radot konkurenci lieluzņēmumam Latvenergo, veicina tirgus attīstību enerģētikas sektorā. Tā nav patiesība. Piektais mīts. VES izmanto vietējos resursus, un mazāk naudas jāizved no valsts. Tā nav patiesība.
Nozog 250 miljonus ik gadu
N
Ar OIK palīdzību politbiznesmeņu saujiņa katru gadu tikai naudā vien nozog Latvijas iedzīvotājiem un uzņēmējiem 250 miljonus euro. Papildus vēl ir arī apstrādes uzņēmējdarbību smacējošais efekts, kura zaudējumus nevar aprēķināt tieši.
mazāk naudas esot jāizved no valsts
m
Piektais mīts. VES izmanto vietējos resursus, un mazāk naudas jāizved no valsts. Vējš virs Latvijas tik tiešām ir uzskatāms par vietējo resursu, tomēr vējš vien nav gatava elektroenerģija. Tā sagūstīšanai nepieciešamas dārgas un sarežģītas iekārtas, kuras Latvijā neražo, bet, kā savā pieteikumā gandrīz ar lepnumu raksta kāds uzņēmums, kurš pilsētā, kurā piedzimst vējš, vēlas uzstādīt VES, «iekārtas 100% tiks importētas». Bet, ja reiz iekārtas tiek importētas, tad naudas līdzekļi tiek eksportēti un no labvēlīgās ārējās tirdzniecības bilances, kas vairotu mūsu nacionālās valūtas stabilitāti, atkal nekā. Es pat gribu teikt, ka Enerģētikas likuma 40.pants uz Latvijas ārējās tirdzniecības bilanci iedarbojas postoši. Absolūtais vairākums no uzņēmumiem, kas ir izteikuši vēlmi uzstādīt VES un koģenerācijas stacijas, izmanto citu valstu kapitālu, bet ienākumus no produkcijas (šajā gadījumā elektroenerģijas) realizācijas iegūst kapitāla īpašnieki. Tātad iegūtie līdzekļi aizplūst no Latvijas
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas