Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Zatlers: Bauskā bija jābūt Rozentālei, ne specvienībai

Valsts prezidents Valdis Zatlers veltījis kritiku veselības ministrei Baibai Roznetālei, kura šodien neatrada laiku, lai satiktos ar protestētājiem Bauskā. Viņi, bloķējot ceļus, iestājās pret vietējās slimnīcas slēgšanu. Lai atbrīvotu tiltus, uz Bausku tika nosūtīta specvienība. "Bauskas dzīve" žurnālists pastāstīja, kā viss notika. Tikmēr Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins pamatojis, ka specvienība nosūtīta, jo bijis jāatbrīvo vismaz viens tilts.

"Bauskas dzīves" žurnālists Uldis Varnevičs no notikuma vietas:

Ap pulksten diviem uz Mēmeles tilta sāka norisināties aktīvākie notikumi. Vispirms Bauskas novada domes priekšsēdētājs Valdis Veips informēja, ka veselības ministre Baiba Rozentāle ir atteikusies šodien ierasties Bauskā, bet plāno šeit būt trešdien vai ceturtdien. Bauskā šodien ieradīsies Veselības ministrijas valsts sekretārs Armands Ploriņš.

Tūlīt pēc tam V.Veips informēja, ka tuvojas specvienības automašīnas un aicināja iedzīvotājus izklīst. Policijas pārstāvji no komentāriem atturējās.

Starp baušķeniekiem bija arī Bauskas novada domes priekšsēdētāja vietnieki Ārija Gaile un Andris Āboliņš. Ā.Gaile teica: «Man ir ļoti žēl, ka ministres kundze šodien nevar ierasties. Tas apbēdina, jo Bauska nemaz tik tālu no Rīgas nav, lai nevarētu atbraukt. Bet slimnīca ir jāsaglabā." Publikā esošie ironizēja, ka veselības ministre nevar atbraukt no Rīgas pie mums, jo tas ir tālu, bet uz ko lai cer tie, kurus būs jāved uz slimnīcu?

Uz tiltiem stāvēja ļoti daudz jauniešu. Aivars Šmits pamatoja savu viedokli: "Tādā veidā problēmas ir jārisina biežāk. Sen jau vajadzēja. Ja valdība nesaprot, ko tauta grib, viņiem tas ir jāparāda. Mēs, jaunieši, jūtam pilsonisko atbildību pret valstī notiekošajiem procesiem, tāpēc esam šodien ieradušies uz tilta."

Pulksten 14.09 policija lūdz piecās minūtēs atbrīvot braucamo daļu. Pēc pāris minūtēm ierodas specvienība «Alfa» un kopā ar policistiem pulksten 14.25 atjauno satiksmes kustību.

Pirms pulksten trijiem satiksme atsākas arī uz Mūsas tilta. "Bauskas Dzīve" rīcībā pašlaik ir informācija par vienu aizturēto – Ivetu Kalniņu, kas atradās uz Mūsas tilta. No tur esošajiem viņa ir vienīgā aizturētā. Vēl pirms aizturēšanas Iveta teica: "Galvenais, lai nav ievainoto vai kādu traumu, jo mums vairs nebūs, kur viņus ārstēt."

Jau vēstījām, ka uz Bausku pirmdienas pusdienlaikā devās policijas specvienība, lai izklīdinātu protestētājus, kas bloķējuši tiltus, tādējādi protestējot pret vietējās slimnīcas reorganizāciju, vēstīja aģentūra BNS. Bauskas policijas pārvaldes pārstāve Linda Zubāne uzsvēra, ka cilvēki jāizklīdina, jo tilti ir ļoti svarīgs transporta mezgls un protestētāji līdz šim nav atbildējuši uz policijas aicinājumu notikuma vietu atstāt. Viņa gan neatklāja, kas tie būs par papildspēkiem, taču aģentūrai BNS zināms, ka tā, visticamāk, ir policijas specvienība "Alfa", kas janvārī stāvēja pretim Vecrīgas grautiņu dalībniekiem. Protesta akcija nebija iepriekš saskaņota. Policijas papildspēki pēcpusdienā pārrāva protestētāju ķēdi, aizturot vairākus cilvēkus. Tilti satiksmei tika atbrīvoti, taču cilvēki vēl neizklīst. 

Bauskas centrālā daļa sadalīta ar valsts nozīmes autoceļiem un diviem tiltiem pāri Mēmeles un Mūsas upēm, bez kuru šķērsošanas nav iespējama nokļūšana pilsētas centrā. Šo ceļu izmanto arī tranzīta transports, kas šķērso valsts robežu Grenctālē.

Saskaņā ar Veselības ministrijas (VM) plānoto reorganizāciju kopš 1.septembra SIA "Bauskas slimnīca" saņems finansējumu tikai kā aprūpes iestāde, nevis daudzprofilu stacionārs. Līdz ceturtdienas, 27.augusta, pusnaktij Bauskas slimnīcas Dzemdību nodaļa vēl uzņēma sievietes. Slimnīcas vadītājs bija izdevis rīkojumu neuzņemt slimnīcā grūtnieces dzemdībām pēc 27.augusta, lai saistībā ar reorganizāciju 1.septembrī slimnīca šo palīdzību vairs nesniegtu.

"Man ir ļoti skumji, jo Bauskā slimnīca ir kopš 19.gadsimta, tā pārdzīvojusi abus karus, valsts iekārtu maiņas, tagad bija moderni aprīkota, bez parādiem un kredītiem, un pēkšņi krīzes laiku tā nevar izturēt, - man nav saprotams, kāpēc tā būtu jāslēdz," aģentūru LETA informēja Bauskas novada domes priekšsēdētājs Valdis Veips (Pilsoniskā savienība).

"Latvijas Valsts ceļi" lūdza autovadītājus izvēlēties alternatīvus ceļus caur Jelgavu vai Skaistkalni, kamēr policija atbrīvos tiltu satiksmes kustībai, kā arī lūdz ievērot satiksmes organizācijas kārtību un rēķināties ar papildu braukšanas laiku ieviesto satiksmes ierobežojumu dēļ.

(papildināts ar Valsts prezidenta viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

ZATLERA VIEDOKLIS

Valsts prezidents Valdis Zatlers uzskata, ka veselības ministrei Baibai Rozentālei (TP) nevis policijas specvienībai šodien bija jābūt Bauskā un jāskaidro iedzīvotājiem Veselības ministrijas pieņemtie lēmumi.

V.Zatlers ir kritisks pret Veselības ministrijas darbu, jo uzskata ka ir nepieņemami, ka ministrija nav pietiekami skaidrojusi Bauskas iedzīvotājiem, kā veselības reforma ietekmēs Bauskas slimnīcas turpmāko darbību.

Vienlaikus Zatlers uzskata, ka, lai arī Latvijas iedzīvotājiem ir tiesības paust savu viedokli, ceļu bloķēšana nav akceptējama protesta forma, jo tādējādi nevar atrisināt sasāpējušo problēmu kā arī tiek apgrūtināta līdzcilvēku dzīve.


Avots: LETA

Veselības ministre Baiba Roznetāle par protesta akciju:

"Tā ir premjera un finanšu ministrijas atbildība. Par ko es cīnījos, par to, ka budžets veselības aprūpei ir absolūti nepietiekams. Lūk, te nu ir rezultāts. Bez šaubām šīs drastiskās reformas ir saistītas ar nepamatoti nogriezto finansējumu, neko citu jau mēs sagaidīt nevarējām.

Nevajadzētu likt šķēršļus vienotajam neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam, lai cilvēki varētu justies ievērojami drošāk."

Avots: Latvijas televīzija


SKATIES VĒL

Aplūko vairāk foto no notikuma vietas www.bauskasdzive.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas