Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Zemessardze sākusi dežūru NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienībā

No janvāra Zemessardzes 3.Latgales brigādes 36.Kaujas atbalsta bataljona rotas karavīri sākuši dežūru NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības (VJTF) sastāvā, portālu Diena informēja Aizsardzības ministrijā.

"Šis ir nepārprotams signāls, ka Latvija nav tikai drošības patērētājs, bet arī drošības devējs un garants citiem. Profesionāli no sabiedroto puses esam augsti novērtēti, jo šī ir ļoti augstas gatavības ātrās reaģēšanas vienība. Uzsākot dalību un dežūru šo spēku sastāvā, ne tikai Latvija apstiprina stingro apņemšanos būt aktīvai NATO dalībvalstij, bet arī tiek akceptēta Latvijas Bruņoto spēku vienību augstā sagatavotība, jo esam veiksmīgi izturējuši visus iepriekš sagatavošanas testus un pārbaudījumus,"'norāda Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš. 

Šā gada 1.janvārī NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības vadību no Vācijas pārņēma Polijas Bruņotie spēki. Šogad vienību veido aptuveni 6000 karavīru no Polijas, Bulgārijas, Čehijas, Itālijas, Latvijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Portugāles, Rumānijas, Slovākijas, Spānijas, Turcijas, Ungārijas, kas viena gada garumā atradīsies dežūrā un būs gatavi reaģēt uz jebkuriem izaicinājumiem, ja tādi rastos kādā no NATO dalībvalstīm. ASV ir gatavībā sniegt vienībai gaisa spēju un citu kaujas spēju atbalstu.

Par Sevišķi ātras reaģēšanas vienības izveidi dalībvalstis vienojās NATO samitā Velsā 2014.gadā, lai uzlabotu alianses spējas reaģēt uz jaunajiem drošības izaicinājumiem un kā atbilde uz Krievijas veikto Krimas aneksiju.

Kopš tās izveidošanas šī vienība ir viena no NATO Krievijas atturēšanas stratēģijas elementiem.

2015. gadā NATO aizsardzības ministri nolēma, ka Sevišķi ātrās reaģēšanas vienība sastāvēs no vismaz 5000 sauszemes spēku karavīriem, kā arī gaisa, jūras un īpašo uzdevumu vienībām. Francija, Vācija, Itālija, Polija, Spānija, Turcija un Lielbritānija vienojās nākamajos gados rotācijas kārtībā pārņemt vienības vadību.

Sevišķi ātrās reaģēšanas vienība ir Alianses vienots spēks, ko veido sauszemes komponents ar atbilstošām gaisa, jūras un speciālo operāciju spējām. Sevišķi ātro reaģēšanas vienību iespējams izvietot dažu dienu laikā, lai tā reaģētu uz jebkuriem izaicinājumiem, kas rastos kādā no NATO dalībvalstīm.

Top komentāri

humors
h
Krievijas atturētāji! Humors vai ņirgāšanās? Varbūt nesaturētāji?
rommels
r
tas kas drīz notiks!neviens neglābs!deputāts pats par sevi ir tautas slepkava!a cik slepkavas sēž tagat seimā!un cik sēdēs ,a vai sēdēs!
runcs
r
Salasīta komanda lielgabalgaļai no lielākajiem dirsā līdējiem,pindosi sola tik ''palīdzību no gaisa''-savus krimiķus un pedarastus pietaupīs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas