Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Zolitūdes traģēdijā cietušo biedrība: Latvijas tiesu sistēma nenodrošina taisnīgumu

Latvijas tiesu sistēma nenodrošina taisnīgumu, šādu viedokli otrdien preses konferencē pauda Zolitūdes traģēdijā cietušo biedrības pārstāve, Saskaņas politiķe Regīna Ločmele, vērtējot tiesvedības procesu Zolitūdes traģēdijas lietā, kur desmit gadu laikā vēl nav tikts līdz notiesājošam spriedumam.

Ločmeles skatījumā, šīs lietas izskatīšana skaidri parāda, ka Latvijas tiesu sistēmā ir problēmas. Tiesa tiekot spriesta "saskaņā ar likuma burtu", nevis pēc taisnīguma principiem, līdz ar to cietušie, bojāgājušo tuvinieki un sabiedrība kopumā varot negaidīt taisnīgumu.

Viņa atgādināja, ka pašlaik Zolitūdes traģēdijas krimināllieta ir tikusi līdz trešajai tiesu instancei - Augstākajai tiesai, bet joprojām nav zināms, kad augstākā tiesu instance šo lietu izskatīs.

Ločmele uzsvēra, ka cietušie nekad nepieņems spriedumu, kurā par vainīgu tiks atzīts tikai viens cilvēks, kurš kļūdījies, aprēķinot konstrukciju slodzi. Viņas skatījumā, plašāk jāvērtē apstāklis, ka tajā brīdī valstī bija spēkā tāda būvniecības uzraudzības un kontroles sistēma, kas to pieļāva, kas bijis galvenais 54 cilvēku nāves cēlonis.

Ja traģēdijas lietā stāšoties spēkā notiesājošs spriedums tikai pret būvinženieri Ivaru Sergetu, cietušie izskatīšot iespēju vērsties pret valsti civiltiesiskā kārtā un, iespējams, arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Kā uzsvēra Ločmele, viņa nevarot apgalvot, ka tieši šāds scenārijs notiks, bet par to tiekot spriests.

Ločmele informēja, ka desmit gadu laikā biedrība izpildījusi trīs pamatuzdevumus.

Kā pirmo viņa minēja izmaiņas Latvijas normatīvos būvniecības, būvuzraudzības un drošības jomā, lai šādas traģēdija neatkārtotos. Biedrības biedru ieskatā nav pieņemamas runas par būvniecības jomas liberalizāciju, kas ik pa laikam uzvirmojot.

Esot pastiprināti arī sodi un atbildība par kļūdām un pārkāpumiem būvniecībā.

Otrais pamatuzdevums, kas esot izpildīts, bijusi palīdzība cietušajiem. Lielāko daļu no tās nodrošinājuši nevis vainīgie, bet būvniecības pasūtītājs "Maxima". Būtiska palīdzība sniegta arī no ziedojumiem, kurus veica, gan fiziskas, gan juridiskas personas.

Tas ļāvis 24 nepilngadīgiem bērniem, kuri palika bez viena vai abiem vecākiem, nodrošināt kontos finanses, kuras viņi var saņemt, iestājoties pilngadībai.

Kā trešo pamatuzdevumu Ločmeles nosauca piemiņas iemūžināšanu, izdodot piemiņas grāmatu, izveidojot pagaidu pieminekli un strādājot pie piemiņas dārza izveides.

Kā ziņots, šodien aprit desmit gadi kopš 2013.gada 21.novembrī, Zolitūdē sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki un vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas