Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Zooloģiskajā dārzā sāksies tradicionālās Putnu dienas

Rīgas Zooloģiskajā dārzā šodien un arī rīt no plkst.12 līdz 15 norisināsies pavasara tradicionālo Putnu dienu pasākumi, informē Zooloģiskā dārza informācijas dienests.

Zoodārzā Putnu dienas notiek katru pavasari, un šoreiz divas dienas pilnā sparā darbosies "Dzeņa darbnīca", kurā tiks gatavoti putnu būrīši. Tas nozīmē, ka abas dienas apmeklētājiem būs iespēja pieredzējušu speciālistu uzraudzībā iemācīties izgatavot zīlīšu vai strazdu būri. Turklāt netiks liegts pašu pagatavoto mākslīgo ligzdvietu nest līdzi un piekārt savu māju apkaimē putniem tīkamā vietā.

Savukārt radošajā darbnīcā "Putni" varēs risināt dažādos uzdevumos, izvingrināt kājas orientēšanās spēlē, kā arī iepazīties ar ligzdu un būru daudzveidību.

Gadu gaitā "Dzeņa darbnīcā" demonstrēta visdažādāko putnu mākslīgo ligzdvietu izgatavošana. Radītas gan ligzdas pamatnes stārķiem, gan ligzdas kastes pīlēm un lauka piekūniem, gan būri garastes pūcēm, meža pūcēm un mazākajām pūcītēm - apodziņiem -, gan sarežģītākas konstrukcijas būri erickiņiem, kuros labprāt olas dēj arī dzeguzes. Meistarotas mājiņas arī sikspārņiem un susuriem.

Šogad, lai palīdzētu saglabāt putnu daudzveidību Latvijā, Putnu dienu goda statusā būs zaļā vārna. "Dzeņa darbnīcā" kopā ar Latvijas ornitoloģijas biedrības (LOB) programmas "Zaļā vārna" vadītāju Edmundu Račinski tiks gatavotas mākslīgās ligzdvietas šiem skaistajiem un retajiem putniem. Izgatavotie zaļo vārnu būri tiks izkārti piemērotās vietās Rīgas apkārtnē.

Zaļo vārnu izpēte un aizsardzība Latvijā aizsākās ar šai sugai veltītu Gada putna akciju 1998.gadā, kuras laikā notika zaļo vārnu meklēšanas un uzskaišu ekspedīcijas vairākās vietās Latvijā, kā arī aptauja jaunāko novērojumu ievākšanai. Ņemot vērā to, ka akcijas rezultāti bija visai veiksmīgi un bija noskaidrotas dažas, lai arī nelielas, zaļo vārnu ligzdošanas vietas, šai izzūdošajai sugai veltītie darbi pārauga pastāvīgā programmā. Kopš tā laika ik gadu LOB īsteno dažādus pasākumus ligzdojošo zaļo vārnu atbalstam un izpētei.

Kopā Putnu dienās iecerēts izgatavot 250 būrīšus sīkajiem dobumperētājiem - zvirbuļiem, zīlītēm un mušķērājiem, 250 būrīšus strazdiem, 30 būrus zaļajām vārnām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas