Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

ASV dodas masīvā uzbrukumā Taliban

ASV jūras kājnieki ceturtdienas rītā sāka ofensīvu pret talibu kaujiniekiem, kuri nostiprinājušies Helmandas provincē Afganistānas dienvidos, ziņo BBC. Viņiem īsā laikā paredzēts paveikt to, ko vairāku gadu garumā nespēja NATO vadītie spēki.

Šī ir apjomīgākā ASV militārā operācija Afganistānā kopš Baraka Obamas stāšanās prezidenta amatā un viņa pasludinātā kur­­sa pretī pilnīgai uzvarai pār radikālo islāma kustību Taliban.

Operācijā Khanjar (Zobena cirtiens) iesaistīti aptuveni četri tūkstoši amerikāņu un 650 afgāņu kareivju, un tās mērķis ir nostiprināt drošību nestabilajā Helmandas upes ielejā pirms 20.augustā gaidāmajām Afganistānas prezidenta vēlēšanām. Kareivjus no gaisa piesegs NATO iznīcinātāji.

Helmandas upes ieleja tiek uzskatīta par Taliban cietoksni, un šajā reģionā saražo lielāko daļu pasaulē patērētā heroīna, raksta The Times.

Pirmo uzbrukuma fāzi plānots pabeigt 36 stundu laikā. "Mēs paliksim tur, uz kurieni dodamies. Tur mēs darīsim visu, lai atbildību par drošību nodotu afgāņu spēkiem," paziņoja ASV spēku ģenerālis Lerijs Nikolsons.

Taliban pārstāvis apšaubījis pretinieku lielo skaitu un paziņojis, ka nemiernieki dažādos veidos izrādīs sīvu pretestību un ka amerikāņi varot necerēt uz ilgstošu uzvaru.

Tūkstošiem britu karavīru NATO virspavēlniecības vadībā jau kopš 2006.gada cīnās pret Taliban Helmandas provincē. Kritiķi apgalvo, ka šī cīņa ir neefektīva, jo bijusi pārāk izstiepta un tai piesaistīts pārāk maz karavīru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits