Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

ASV privātuzņēmums nosūta izplatījumā aparātu, kam jānosēžas uz Mēness virsmas

No Kanaverala raga ASV lidojumā pirmdien tika palaista nesējraķete Vulcan Centaur ar mērķi nogādāt uz Mēnesi nolaišanās aparātu Peregrine. Šī ir pirmā ASV organizētā mīkstās nolaišanās misija uz Mēness kopš 1972. gada, vēsta CNN. Peregrine vēlāk sekmīgi atdalījās no nesējraķetes un sāka ceļu uz Mēness virsmu, kur tā nolaišanās plānota 23. februārī.

Kā atzīmē BBC, pēc Apollo 17 misijas amerikāņi veikuši tikai dažādu aparātu apzinātas ietriekšanas Mēness virsmā misijas. Un šī ir pirmā šāda misija, ko atbilstoši kontraktam ar ASV Nacionālo aeronautikas un kosmosa pārvaldi (NASA) izpilda privāts uzņēmums. Misijas mērķis ir nogādāt uz Mēness zinātniskos instrumentus, pētīt tā virsmu pirms vēlāk šajā desmitgadē paredzētā cilvēku lidojuma turp. Peregrine nosēšanās plānota lavas laukā Mēness redzamajā pusē vietā, kam dots nosaukums Sinus Viscositatis (Lipīguma līcis).

1,2 tonnas smago Peregrine izplatījumā ir nosūtījis Pitsburgā bāzētais uzņēmums Astrobotic Technology. Tuvākajos mēnešos nolaišanās aparātus uz Mēness virsmas plāno nogādāt vēl divi amerikāņu uzņēmumi – Intuitive Machines un Firefly.

NASA par Peregrine attīstīšanu un savu instrumentu kravas nogādāšanu uz Mēnesi ir samaksājusi Astrobotic Technology 108 miljonus ASV dolāru. Taču NASA ir tikai viens no šīs privātās misijas klientiem. No 20 kravām, ko plānots ar Peregrine nogādāt uz Mēness virsmu, tikai piecas ir NASA zinātniskie instrumenti. Pārējo kravu vidū ir, piemēram, zinātniski instrumenti no Meksikas, robotikas eksperimenta krava, ko sūta privāts britu uzņēmums, kaste ar dažādām piemiņas lietām, ko ar Vācijas uzņēmuma DHL starpniecību turp sūta cilvēki, uzņēmumi un institūcijas no ASV, Lielbritānijas, Kanādas, Nepālas, Vācijas un Beļģijas.

Peregrine iekrauti arī cilvēku mirstīgo atlieku pelni atbilstoši kontraktam ar diviem apglabāšanas kosmosā uzņēmumiem Elysium Space un Celestis.

Nesējraķete Vulcan Centaur izplatījumā papildus Peregrine nogādāja arī citu Celestis kravu, kur ā ir 265 kapsulas ar cilvēku mirstīgajām atliekām un ASV eksprezidentu Džona Kenedija, Džordža Vašingtona un Dvaita Eizenhauera DNS paraugiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits