Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Baidens aicina Indiju nepalielināt Krievijas naftas iepirkšanu

ASV prezidents Džo Baidens pirmdien videokonferencē ar Indijas premjeministru Narendru Modi aicināja Indiju nepalielināt Krievijas naftas iepirkšanas apjomus, ziņoja radiostacija Radio Brīvība.

Baidens, kurš mēģina izveidot plašāku valstu koalīciju, kas ir pret neizprovocēto Krievijas iebrukumu Ukrainā, videokonferences laikā pateica Modi, ka Indijas pozīcija pasaulē nekļūs stiprāka, paļaujoties uz Krievijas energoresursiem.

"Prezidents skaidri lika saprast, ka viņš neuzskata, ka Indijas interesēs būtu paātrināt vai palielināt Krievijas energoresursu vai citu preču importu," sacīja Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki.

Baidens arī pateica Modi, ka ASV var palīdzēt Indijai diversificēt enerģijas avotus.

Kamēr ASV un citas valstis mēģina ierobežot Krievijas peļņu no energoresursu pārdošanas, Indija nesen aktivizēja Krievijas naftas iepirkšanu, bet Modi nav publiski apņēmies atturēties no Krievijas naftas pirkšanas.

Indija arī bija starp 58 valstīm, kas pagājušonedēļ atturējās balsojumā par Krievijas dalības apturēšanu ANO Cilvēktiesību padomē.

Baltais nams raksturoja videokonferenci ar Modi kā "sirsnīgu" un "atklātu", bet nespēja norādīt, vai Indija atbalsta ASV pilnīgā Krievijas prezidenta Vladimira Putina nosodīšanā, un vienkārši paziņoja, ka izvēle ir Modi valdības ziņā.

Sarunā ar Baidenu Modi nosauca situāciju Ukrainā par "ļoti satraucošu" un atzīmēja, ka karā Ukrainā ir gājis bojā Indijas students. Indijas premjers arī pateica, ka ir runājis ar Putinu un Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, aicinot abus uz mieru.

Kopš Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainā sākuma 24.februārī Indija ir nopirkusi vismaz 13 miljonus barelu Krievijas jēlnaftas, izmantojot ievērojamas cenas atlaides pēc rietumvalstu noteiktajām sankcijām pret Krievijas uzņēmumiem. Visa pērnā gada laikā Indija nopirka no Krievijas apmēram 16 miljonus barelu jēlnaftas, liecina Lielbritānijas ziņu aģentūras Reuters dati.

"Ir svarīgi, lai visas valstis, sevišķi valstis ar ietekmes svirām, spiestu Putinu izbeigt karu," reportieriem paziņoja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens pēc Baidena un Modi virtuālā samita, kuram sekoja Blinkena personīga tikšanās ar Indijas kolēģi un abu valstu aizsardzības ministriem.

"Ir arī svarīgi, ka demokrātijas turas kopā un runā vienā balsī, lai aizstāvētu mūsu kopīgās vērtības," sacīja Blinkens.

Blinkens neizteica nekādas nozīmīgas prasības Indijai, kas ir svarīga stratēģiska sabiedrotā ASV plānos pret augošo Ķīnas varu Āzijas-Klusā okeāna reģionā.

Modi ir mēģinājis lavierēt starp attiecību uzturēšanu ar Rietumiem un neatsvešināšanos no Krievijas, bet ir izraisījis ASV bažas, turpinot pirkt Krievijas naftu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits