Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

ES un ASV sāk brīvās tirdzniecības līguma sarunu otro kārtu

Eiropas Savienība (ES) un ASV pirmdien atsāk sarunas ar mērķi izveidot pasaulē plašāko brīvās tirdzniecības līgumu, neskatoties uz atklājumiem, ka Savienotās Valstis izspiegojušas savus sabiedrotos.

Pārrunu otro raundu par Transatlantiskās tirdzniecības un ieguldījumu partnerību (TTIP) bija paredzēts rīkot oktobrī, taču to nācās atcelt saistībā ar ASV valdības daļēju darbības apturēšanu budžeta nesaskaņu dēļ.

Kopš tā laika spiegošanas skandāls izraisījis savstarpējus apvainojumus un prasības no atsevišķām ES valstīm, ka pārrunas par brīvās tirdzniecības līgumu būtu jāatceļ pavisam.

Kāda šīm pārrunām tuvu esoša ES amatpersona pavēstīja, ka "varētu būt novērojamas uzticības problēmas", taču Eiropa neielaidīsies kompromisā attiecībā uz tās personālo datu aizsardzības standartiem, pat ja tai plašāk jāapspriež informācijas apmaiņas jautājums.

Tikmēr ASV valsts sekretārs Džons Kerijs šīs nedēļas sākumā aicināja Eiropas līderus neļaut šīm nesaskaņām izjaukt TTIP pārrunas, kas varētu radīt vienu no pasaulē nopietnākajiem ekonomikas spēkiem.

Brīvās tirdzniecības līguma sarunu trešais raunds ieplānots no 16. līdz 20.decembrim Vašingtonā.

Ja šo vienošanos izdosies noslēgt, tā kļūs par pasaulē plašāko brīvās tirdzniecības līgumu. ES un ASV savstarpējās preču tirdzniecības apjoms pagājušajā gadā sasniedza aptuveni 500 miljardus eiro, pakalpojumu sektorā apgrozījums sasniedza 280 miljardus, bet savstarpējās investīcijas bija mērojamas triljonos eiro.

ES lēš, ka brīvās tirdzniecības līgums ES tautsaimniecībai papildus gadā dos 119 miljardus eiro, bet ASV ekonomikai - 95 miljardus.

Abas puses paziņojušas, ka vēlas šo līgumu noslēgt līdz 2014.gada novembrim, kad pie pienākumu pildīšanas ķersies jaunā Eiropas Komisija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits