Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kalifornijā jābalso par gubernatora atsaukšanu

Aktīvistiem ASV Kalifornijas štatā ir izdevies savākt pietiekami daudz parakstu, lai sarīkotu balsojumu par Demokrātisko partiju pārstāvošā gubernatora Gevina Ņūsama atsaukšanu no amata. Pavalsts vadītājam pārmet gan liberālus lēmumus, gan stingros ierobežojumus Covid-19 pandēmijas laikā, gan gauso vakcinēšanu. Ņūsams iniciatīvu nodēvējis par republikāņu neveiksmei nolemtu mēģinājumu sagrābt varu.

BBC atgādina, ka bijuši trīs gadījumi, kad kādā no štatiem balsots par gubernatora atsaukšanu. 2003. gadā Kalifornijā šādā veidā amatu zaudēja demokrātu pārstāvis Grejs Deiviss, bet par gubernatoru ievēlēja kinoaktieri Arnoldu Švarcenegeru.


Neapmierināto kampaņa

2018. gadā Ņūsama ievēlēšanu atbalstīja gandrīz 62% balsotāju. Demokrātu aprindās uzskatīja, ka viņa pārvēlēšana amatā 2022. gadā ir pašsaprotama, un pat runāja, ka nākotnē 53 gadus vecais politiķis varētu pretendēt uz prezidenta krēslu, vēsta CNN. Taču tagad Ņūsamam būs citas rūpes – ja mēneša laikā no saviem parakstiem neatteiksies gandrīz 200 000 vēlētāju (kas ir neticami), būs jāizsludina referendums, kas varētu notikt rudenī.

Balsojums sastāvēs no divām daļām. Pirmais jautājums ir par atbalstu gubernatoram, bet otrais – balsojums par kādu no kandidātiem, kuri pieteikušies uz amatu, skaidro Reuters. Otrā balsojuma rezultāti tiks skaitīti vienīgi tad, ja gubernatora atsaukšanu būs atbalstījuši vairāk nekā 50% vēlētāju, bet Ņūsama uzvārda biļetena otrajā daļā nebūs. 

Kampaņu par Ņūsama atsaukšanu pagājušā gada februārī (vēl pirms pandēmijas) uzsāka Kalifornijas Patriotu koalīcija, kurā apvienojušies republikāņu piekritēji, raksta AP.

Viņi pārmeta gubernatoram pārāk liberālu politiku, piemēram, atbalstu imigrantiem, kuri valstī ieradušies nelegāli. Gubernatoru kritizēja arī par nodokļu paaugstināšanu un bezpajumtnieku skaita pieaugumu.

Līdz ar pandēmijas sākšanos Ņūsamam pārmeta arī pārāk stingrus ierobežojumus. Pagājušā gada martā Kalifornija kļuva par pirmo ASV štatu, kurā tika noteikts karantīnas režīms, vairāk nekā gadu slēgtas skolas, par piespiedu dīkstāvi aizvien skaļāk sūdzējās uzņēmēji. Vēlētājus neapmierina arī sliktā vakcinēšanas organizēšana, samazinās to skaits, kuri tic, ka Ņūsamam izdosies izpildīt solīto un līdz 15. jūnijam atcelt ar Covid-19 saistītos ierobežojumus. Nav aizmirsts arī tas, ka pērnā gada novembrī Ņūsams, kurš mudināja iedzīvotājus nepamest mājas un nepulcēties, apmeklēja padomnieka dzimšanas dienas svinības restorānā.

BBC atgādina, ka bijuši trīs gadījumi, kad kādā no štatiem balsots par gubernatora atsaukšanu. 2003. gadā Kalifornijā šādā veidā amatu zaudēja demokrātu pārstāvis Grejs Deiviss, bet par gubernatoru ievēlēja kinoaktieri Arnoldu Švarcenegeru.



Pārliecināts, ka noturēsies

Uz ziņām par to, ka savākts nepieciešamais parakstu skaits atsaukšanas referenduma sarīkošanai, Ņūsams reaģējis, tvītojot par apdraudētajām vērtībām un mēģinājumu sagraut viņa progresīvos sasniegumus visdažādākajās jomās, sākot ar vides aizsardzību, turpinot ar stingrāku ieroču kontroli un beidzot ar atbalstu trūcīgajām ģimenēm, vēsta BBC. 

Iepriekš intervijā CNN viņš izteicies asāk, paziņojot, ka balsojumu vēlas sarīkot nepārvēlētā Donalda Trampa radikālie piekritēji – balto pārākuma sludinātāji, antisemīti un imigrantu nīdēji.

Tomēr tiek lēsts, ka no vairāk nekā 1,6 miljoniem cilvēku, kuri parakstījušies, aptuveni 30% ir neatkarīgie vai demokrātu vēlētāji.

Pašlaik šķiet, ka demokrāti saliedēsies ap Ņūsamu un kāds cits partijas kandidāts uz amatu nepretendēs – Reuters atgādina, ka šāda kļūda pieļauta 2003. gadā. Tikmēr republikāņu rindās par gatavību kandidēt jau paziņojuši gan bijušais Sandjego mērs Kevins Folkoners, gan uzņēmējs Džonss Kokss (viņš Ņūsamam zaudēja 2018. gadā), gan šovbiznesa zvaigzne Keitlina Dženere (pirms dzimuma maiņas Viljams Brūss Dženers – 1976. gada olimpiskais čempions desmitcīņā).

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits