Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

NASA bezpilota kosmosa kuģis sasniedzis Mēnesi

ASV Nacionālās Aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) misijas Artemis I bezpilota kosmosa kuģis Orion pirmdien veiksmīgi sasniedzis Mēnesi, palidojot tam garām 130 kilometru attālumā.

Kamēr "Orion" lidoja garām Mēness tālajai pusei, NASA uz 34 minūtēm zaudēja kontaktu ar kosmosa kuģi. Pēc signāla atjaunošanās "Orion" nosūtīja attēlu, kurā redzama Zeme.

NASA jau paziņojusi, ka misija "Artemis I" ir pārspējusi uz to liktās cerības.

"Artemis I" misija sākās pagājušajā trešdienā, kad no Kenedija kosmosa centra Floridā startēja nesējraķete SLS, kas ir varenākā raķete kāda jebkad uzbūvēta un slejas 32 stāvu augstumā.

SLS nogādāja kosmosā "Orion".

Plānots, ka "Artemis I" misija ilgs 25 ar pusi dienas, un 11.decembrī "Orion" atgriezīsies uz Zemes, piezemējoties Klusajā okeānā.

"Orion" lido ar trīs manekeniem, kas aprīkoti ar tūkstošiem sensoru, kuri sniegs priekšstatu par vidi un tās piemērotību cilvēkam. Šie sensori uztver radiāciju, kustību un citus faktorus, kas būs būtiski lidojumos ar cilvēkiem.

Pēc SLS izstrādes, kas ilga vairāk nekā desmit gadus, NASA cer uz veiksmīgu misiju. NASA līdz 2025.gadam būs ieguldījusi savā jaunajā Mēness programmā vairāk nekā 90 miljardus ASV dolāru.

Plānots, ka "Artemis 2" misijas ietvaros 2024.gadā kosmosa kuģis veiks lidojumu gar Mēnesi ar astronautiem, bet "Artemis 3" misija nogādās astronautu uz Mēness.

"Orion" lidojumam uzmanīgi seko līdzi arī Eiropas Kosmosa aģentūra, kas piedalījās "Orion" būvē.

Eiropas Kosmosa aģentūrai ir arī savs pasažieris šajā kosmosa kuģī - britu animācijas filmu varonis Auniņš Šons, kurš piesprādzēts ceļojuma laikā. NASA talismans ir komiksu varonis Snūpijs, kurš brīvi lidinās kosmosa kapsulā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits