Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

NASA nosūta uz Mēnesi bezpilota kosmosa kuģi

ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) trešdien nosūtījusi ceļā uz Mēnesi bezpilota kosmosa kuģi Artemis I.

Nesējraķete SLS, kas ir varenākā raķete kāda jebkad uzbūvēta un slejas 32 stāvu augstumā, startēja no Kenedija kosmosa centra Floridā plkst.1.48 (plkst.8.48 pēc Latvijas laika).

Raķete nes bezpilota kosmosa kuģi "Orion", kas vēlāk atdalīsies no raķetes un veiks pusotras orbītas lidojumu ap Mēnesi. Tas būs izmēģinājuma lidojums, lai sagatavotos vēlākiem lidojumiem. NASA mērķis ir līdz aptuveni 2025.gadam nogādāt uz Mēnesi pirmo sievieti un pirmo krāsaino cilvēku.

Pa Mēnesi ir staigājuši tikai 12 cilvēki, kas visi bija amerikāņi. Zemes pavadoni neviens cilvēks nav apciemojis kopš 1972.gada, kad NASA apturēja "Apollo" misijas.

Atšķirībā no iepriekšējām misijām, šoreiz NASA cer izveidot Mēness bāzi, kas ļautu astronautiem rotācijas kārtība uzturēties tur vairākas nedēļas. Pēc tam NASA plāno misiju uz Marsu.

Nesējraķete SLS tika veiksmīgi palaista, neskatoties uz tehniskām problēmām. Inženieri otrdienas vakarā bija spiesti apturēt šķidrā ūdeņraža plūsmu uz galveno raķetes posmu vārsta noplūdes dēļ, taču komandai, kas tika nosūtīta uz palaišanas platformu, stundas laikā izdevās problēmu atrisināt.

Vēlāk NASA ziņoja, ka radusies problēma raķetes lidojuma ceļu uzraugošajam radaram, bet arī tā tika novērsta.

Šī ir trešā reize, kad NASA centās palaist SLS. Iepriekšējās divās reizēs raķetes startu tehnisku problēmu dēļ nācās atlikt. Raķetes palaišanu aizkavēja arī viesuļvētra "Īens", kas septembrī plosījās ASV Floridas štatā.

Raķetes startu no piekrastes vēroja tūkstošiem cilvēku.

Plānots, ka "Artemis I" misija ilgs 25 ar pusi dienas, un 11.decembrī "Orion" atgriezīsies uz Zemes, piezemējoties Klusajā okeānā.

Pēc SLS izstrādes, kas ilga vairāk nekā desmit gadus, NASA cer uz veiksmīgu misiju. NASA līdz 2025.gadam būs ieguldījusi savā jaunajā Mēness programmā vairāk nekā 90 miljardus ASV dolāru.

Plānots, ka "Artemis 2" misijas ietvaros 2024.gadā kosmosa kuģis veiks lidojumu gar Mēnesi ar astronautiem, bet "Artemis 3" misija nogādās astronautu uz Mēness.

papildināta visa ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits