Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Obama apsūdz Teherānu, ka tā slepus būvē kodoldegvielas ražotni

ASV prezidents Baraks Obama piektdien apsūdzēja Teherānu, ka tā jau vairākus gadus būvē slepenu kodoldegvielas ražotni, vienlaikus aicinot Irānu ievērot starptautiskos kodolieroču neizplatīšanas līgumus.

Paužot šīs apsūdzības G20 samita gaitā Pitsburgā, Obamam līdzās bija Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns un Francijas prezidents Nikolā Sarkozī.

Obama Irānas aktivitātes raksturoja kā tiešu izaicinājumu kodolieroču neizplatīšanas režīmam un sacīja, ka Teherānai pienācis pēdējais laiks, lai atjaunotu starptautiskās sabiedrības uzticību.

Līdzīga rakstura apsūdzības bija dzirdamas ceturtdien, Braunam un Sarkozī uzstājoties ANO Drošības padomē.

Pasaulei jāapsver iespēja noteikt pret Irānu daudz stingrākas sankcijas, ja Teherāna arī turpmāk mēģinās iegūt savā rīcībā kodolbruņojumu, Drošības padomes sēdē izteicās Lielbritānijas premjerministrs.

"Palielinoties pierādījumiem, ka tā [Irāna] pārkāpj starptautiskās vienošanās, mums tagad kopā jāapsver daudz stingrākas sankcijas," sacīja Brauns.

Savukārt Francijas prezidents norādīja, ka viņš atbalsta dialogu ar Teherānu, bet līdz šim tas bijis neauglīgs un Irāna turpinājusi urāna bagātināšanu.

"Var pienākt laiks, kad neapgāžami fakti piespiedīs mūs pieņemt lēmumu, ja mēs vēlamies, lai pasaule būtu brīva no kodolieročiem," piebilda Sarkozī.

Irānas ANO misija jau ceturtdien Francijas un Lielbritānijas līderu apsūdzības, ka Teherāna slepus censtos tikt pie kodolieročiem, noraidīja kā pilnīgi nepatiesas.

Misijas paziņojumā teikts, ka apsūdzības, ar kurām ANO Drošības padomes samitā klajā nāca Sarkozī un Brauns, ir "pilnīgi nepatiesas un bez jebkāda pamata".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits