Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Republikāņi apstrīdēs Baidena uzvaru

Neskatoties uz faktu, ka elektoru kolēģija pērnā gada decembrī atdeva savas balsis par vēlēšanās uzvarējušo Džo Baidenu, neliela sauja republikāņu no ASV Senāta grasās apstrīdēt Demokrātu partijas kandidāta uzvaru un 6. janvārī balsos pret elektoru balsu apstiprināšanu.

Izpatikt Trampa faniem

Jau pirms vēlēšanām virkne republikāņu un pats prezidents Donalds Tramps regulāri apgalvoja, ka Demokrātu partija grasās "nozagt vēlēšanas". Tas pats turpinājās arī pēc vēlēšanām. Trampa komanda iesniedza virkni sūdzību dažāda līmeņa tiesās, bet, kā norāda CNN, teju visos gadījumos pierādījumu trūkumu dēļ tās tika norādītas.

Tomēr Trampam lojāli vienpadsmit senatori nedēļas nogalē izplatītā paziņojumā norādījuši, ka nebalsos par elektoru kolēģijas balsu apstiprināšanu, un pieprasa veikt "ārkārtas desmit dienu ilgu auditu" par vēlēšanu rezultātiem trijos štatos. Neskatoties uz tiesu lēmumiem, senatoru grupa, kuru vada ilggadējs Trampa politikas atbalstītājs Teds Kruss, apgalvo, ka "sūdzības par krāpšanos un pārkāpumiem 2020. gada vēlēšanās pārsniedz līdz šim pieredzēto". Jāmin gan, ka šo senatoru atteikšanās balsot būtiskā veidā neietekmēs rezultātu apstiprināšanu. Gan Senāta republikāņu līderis Mičs Makonels, gan relatīvi neatkarīgais republikānis Mits Romnijs jau ir atzinuši Baidena uzvaru. Lai gan viceprezidents Maiks Penss, kuram pēc balsojuma 6. janvārī rezultāti būs jāapstiprina, kā raksta The New York Times, ir paudis atbalstu senatoru protestam, tomēr nav apgalvojis, ka aizkavēs vai traucēs formālo procesu. 

Demokrātu partijas pārstāvji senatoru rīcību jau ir nosaukuši par "nekrietnu publicitātes triku". Bet Baidena kampaņas pārstāvis Maiks Gvins norādījis, ka "faktos nepamatotos apgalvojumus" jau vairākkārt ir noraidījušas gan tiesas, gan abu partiju pārstāvji vēlēšanu komisijās.

BBC ASV korespondents Entonijs Zurkers skaidro, ka, visticamāk, politiķu mērķis gan nav panākt "brīnumu", bet gan "iegūt atbalstu" no Trampa atbalstītājiem un to izmantot vēlēšanās nākotnē. Partijas politiķi, pieredzot republikāņu vēlētāju skaita sarukšanu aizvadītajos gados, ir aktīvi pārņēmuši populāro Trampa retoriku un aso, populistisko politikas stilu. 


Senāta nākotne

ASV prese norāda, ka šīs politiķu izgājiens varētu būt saistīts arī ar ļoti svarīgajām Senāta vēlēšanām, kas šonedēļ norisināsies Džordžijas štatā. To iznākums ir ļoti būtisks gan Demokrātu, gan Republikāņu partijai. Proti, ja vēlēšanās uzvarēs demokrāti Džons Asofs un Rafaels Vornaks, vismaz nākamos divus gadus ASV politiku teju pilnībā kontrolēs Demokrātu partija, dodot prezidentam Dž. Baidenam plašas iespējas izpildīt savus priekšvēlēšanu solījumus. Savukārt republikāņu uzvara nozīmēs, ka tie saglabā pārsvaru Senātā un var būtiski bloķēt Baltā nama darbu. 

Lai gan štats, kā raksta ABC News, tradicionāli ir atbalstījis republikāņus, aizvadītajos gados pieaugusi demokrātu ietekme. Šogad Baidena kampaņa ir ieguldījusi 18 miljonus abu demokrātu atbalstā un ir aktīvi iesaistījusies vēlētāju piesaistē. Oficiālā vēlēšanu diena ir otrdien, bet, kā liecina dati, iespēju balsot iepriekš jau ir izmantojuši trīs no desmit miljoniem štata iedzīvotāju. Vietne FiveThirtyEight, apkopojot aptaujas, norāda, ka demokrāti vidēji ir nedaudz priekšā sāncenšiem, tomēr CNN un citi ASV mediji, atsaucoties uz nesenajām prezidenta vēlēšanām, vēsta, ka aptauju dati varētu būt manīgi.

Tikmēr Tramps, nespējot samierināties ar zaudējumu, šīs vēlēšanās nosaucis par "nelegālām un nederīgām". Viņš vairākkārt vainojis štata vēlēšanu sistēmu un tādējādi, kā raksta analītiķi, samazinājis republikāņu vēlmi tajās piedalīties. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits