Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Tramps noraida valsts mēroga abortu aizliegumu

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien paziņojis, ka tiesības uz abortu būtu jāatstāj ASV štatu ziņā, faktiski noraidot valsts mēroga abortu aizliegumu.

Aborta tiesību jautājums kļuvis par vienu no aktuālajām tēmām pirms ASV novembrī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, kurās sacentīsies pašreizējais ASV prezidents Džo Baidens un Tramps.

Laikraksts "New York Times" februārī vēstīja, ka Tramps saviem padomdevējiem sacījis, ka viņam patīk ideja par valsts mēroga aizliegumu veikt abortu pēc 16. grūtniecības nedēļas, bet viņš vilcinās to publiski apspriest, lai neatbaidītu konservatīvos atbalstītājus.

ASV Augstākā tiesa 2022.gadā atcēla vēsturisko 1973.gada spriedumu lietā Ro pret Veidu, ar kuru tika apstiprinātas sieviešu tiesības uz grūtniecības pārtraukšanu, un nodeva lemšanu šajā jautājumā pavalstīm.

Pēc Augstākās tiesas lēmuma vairākas pavalstis ir ieviesušas gandrīz pilnīgus aborta aizliegumus, bet citas, piemēram, Merilenda, ir pieņēmušas likumus, kuros nostiprinātas abortu tiesības. Daudzi konservatīvie cer, ka valsts mēroga aizliegums varētu atcelt tādus likumus kā Merilendas likums.

Baidens ir kritizējis abortu pretiniekus republikāņus, un demokrāti norāda, ka saskaņā ar aptaujām lielākā daļa amerikāņu iebilst pret valsts mēroga aborta aizliegumu.

Tikmēr Tramps uzsvēris, ka viņš līdzīgi kā bijušais republikāņu prezidents Ronalds Reigans aborta jautājumā stingri atbalsta izņēmumus izvarošanas un incesta gadījumos un gadījumos, kad grūtniecība apdraud sievietes dzīvību. Tramps arī uzsvēra, ka atbalsta mākslīgās apaugļošanas pieejamību.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits