Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Facebook Latvijā un Igaunijā ievieš faktu pārbaudes programmu

Tīmekļu vietne Facebook, cīnoties pret dezinformāciju, arī Latvijā un Igaunijā ieviesusi faktu pārbaudes programmu, aģentūru LETA informēja Facebook Sabiedriskās politikas daļas vadītājs Baltijas valstīs un Polijā Jakobs Turovskis.

Viņš norādīja, ka Latvijā un Igaunijā faktu pārbaudes programma ir jaunievedums, kamēr Lietuvā programma paplašināta.

Turovskis informēja, ka programmā iesaistījies Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica un ziņu portāls Delfi, pievienojoties līdzšinējam sadarbības partnerim 15min.lt. Visus partnerus ir sertificējis no politiskās ietekmes neatkarīgais Starptautiskais faktu pārbaudes tīkls (International Fact-Checking Network). 

Pēc viņa skaidrotā, kad faktu pārbaudītājs atzīmē, ka stāsts ir nepatiess, tiek būtiski samazināta tā tālāka izplatība Facebook.

"Tas aptur izdomājumu izplatīšanos un samazina to cilvēku skaitu, kuriem tiek attēlotas šīs ziņas. Arī lapām un domēniem, kas atkārtoti izplata viltus ziņas, tiek samazināta redzamība un tiek liegta iespēja gūt ieņēmumus un reklamēties. Kad ieraksts tiek atzīmēts kā nepatiess, mēs brīdinām cilvēkus, kas to redz vai ar to cenšas dalīties, ka šis ieraksts ir atzīmēts kā nepatiess," klāstīja Turovskis.

Viņš piebilda, ka programma ieviesta pēc Facebook trīsdaļīgās stratēģijas, kuras mērķis ir uzlabot ziņu joslā attēloto stāstu kvalitāti un patiesumu, un kurā Facebook dzēš kopienas standartiem vai reklāmu noteikumiem neatbilstošus kontus un saturu, samazina viltus ziņu un neīsta satura, piemēram, klikšķēsmas izplatību, kā arī informē cilvēkus, sniedzot vairāk informācijas par viņiem redzamajiem ierakstiem.

"Šobrīd mums ir vairāk nekā 55 partneri, kas pārbauda saturā minētos faktus vairāk nekā 45 valodās visā pasaulē, un mēs turpinām ieguldīt iespējās, kas ļautu paplašināt šīs darbības," atzīmēja Turovskis.

 

Top komentāri

einars
e
Sākas - patiesības ministrija, Ziemeļkoreja..Nejauciet faktus ar viedokļiem.
ļuļa
ļ
jā, ķīnā un ziemeļkorejā arī ir faktu pārbaudes programmas.
Globālistu
G
patiesības ministrija darbībā? Kas ir patiesie labuma guvēji šeit "iesadarbotajos" delfi, re:baltica?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievu lidlaukā Krimā atskanējuši sprādzieni

Naktī uz trešdienu atskanējuši sprādzieni krievu okupētajā Krimas pussalā netālu no Džankojas kara lidlauka, vēsta lietotnes Telegram kanāls Astra un citi vietējie mediji.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits