Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Gan Lietuvā, gan Igaunijā gulbjiem apstiprināta putnu gripa

Lietuvā augsti patogēnā putnu gripa apstiprināta vairākiem paugurknābja gulbjiem, piektdien paziņojis Valsts pārtikas un veterinārijas dienests (VMVT). Arī Igaunijā pirmo reizi atklāts augsti patogēnais putnu gripas paveids H5N8, paziņojis Lauksaimniecības un pārtikas departamenta Dzīvnieku labturības nodaļas vadītājs Olevs Kalda.

Par beigtu gulbi veterinārijas speciālistiem paziņojusi kāda Ķēdaiņu iedzīvotāja, kas daļēji jau saplosīto putnu pamanījusi vecpilsētā netālu no tilta pār Nevēžas upi.

Pirms tam putnu gripas vīruss Lietuvā jau konstatēts gulbjiem Klaipēdā un Raseiņos.

Kā norāda dienests, speciālisti veikuši visus nepieciešamos drošības pasākumus, lai vīruss neizplatītos tālāk. Teritorija, kur atrasts mirušais gulbis, iezīmēta ar īpašām zīmēm. Pamanot beigtus putnus, cilvēki aicināti par to ziņot, lai VMVT varētu nekavējoties paņemt paraugus un nosūtīt tos analīzēm uz Nacionālo pārtikas un veterinārijas riska izvētēšanas institūtu.

Dienests brīdina, ka aukstajā laikā savvaļas putniem ir grūti atrast barību dabā, tādēļ iespējams, ka viņi to meklē cilvēku mītņu un mājputnu novietņu tuvumā, un tas rada inficēšanās risku arī mājputniem.

Tādēļ cilvēki aicināti mājputnus turēt tā, lai nepieļautu viņu saskari ar savvaļas putniem, nelietot mājputnu dzirdināšanai ūdeni no atklātām ūdenstilpēm un neļaut savvaļas putniem piekļūt mājputnu barībai.

Igaunijā inficēšanās apstiprināta paugurknābja gulbim Tallinas Kopli pussalā.

Lai novērstu mājputnu inficēšanos ar šo bīstamo slimību, pret kuru nav nedz vakcīnu, nedz medikamentu, Kalda aicinājis mājputnu īpašniekus turēt tos telpās un uzmanīt, lai tie nenonāk saskarsmē ar savvaļas putniem, bet, ja inficēšanās tomēr notikusi, Lauksaimniecības un pārtikas departamenta darbinieka uzraudzībā iznīcināt putnus un pienācīgi apstrādāt vai arī iznīcināt barību, barotavas un citus materiālus, kas varētu būt inficēti.

Viņš uzsvēris, ka ir īpaši svarīgi nepielaist mājputniem nepiederošas personas un stingri ievērot higiēnas prasības.

papildināts virsraksts un visa ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits