Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Lietuvā piesārņojuma dēļ aizliedz lietot pienu no riepu ugunsgrēka skartās teritorijas

Lietuvas Pārtikas un veterinārijas dienests piektdien konstatējis, ka pirmajos piena paraugos no teritorijām, kuras skāris Alītas riepu pārstrādes rūpnīcas milzīgā ugunsgrēka radītais piesārņojums, dioksīnu koncentrācija pārsniedz augstāko pieļaujamo līmeni, un pilnībā aizliedzis šā piena lietošanu.

Kā norāda dienests, saimniecībām, kuras atrodas piesārņotajās teritorijās, aizliegts ne tikai piegādāt svaigpienu uzpirkšanas punktiem, bet arī lietot to personiskajam patēriņam un dzīvnieku uzturam, kā arī līdz turpmākam rīkojumam pārdot pienu un piena produktus tirgos, citās tirdzniecības vietās vai tieši patērētājiem.

Savukārt piena uzpircējiem un piena pārstrādes uzņēmumiem aizliegts uzpirkt pienu no šajās teritorijās esošajām saimniecībām.

Lietuvas zemkopības ministrs Andrjus Paļonis ziņu aģentūrai BNS sacījis, ka šie zaudējumi zemniekiem tiks kompensēti.

Kā to nodrošināt, pirmdien tiks lemts, apspriežoties ar valdību un premjerministru Sauļu Skverneli.

Pēc viņa teiktā, pagaidām var runāt tikai par pienu, bet savas analīzes veiks arī Valsts augkopības dienests, un paredzēts pārbaudīt arī bioloģiskās saimniecības.

Ministrs norādījis, ka līdz šim pārbaudītas tikai tās saimniecības, kuras atrodas netālu no Miklusēnu priekšpilsētas, kuru visvairāk skāra degošo riepu dūmi, taču Pārtikas un veterinārijas dienestam būs jāpaņem paraugi no visām saimniecībām, kuras iekļautas iespējami piesārņoto teritoriju kartē, kas izstrādāta, ņemot vērā mainīgos vēja virzienus ugunsgrēka laikā.

Jau ziņots, ka ugunsgrēks kompānijas Ekologistika 2000 kvadrātmetru plašajās izmantoto autoriepu noliktavās izcēlās naktī uz 16.oktobrī un tika apdzēsts dažās dienās, bet ugunsdzēsēji uzņēmuma teritorijā strādāja līdz pat piektdienas pēcpusdienai, jo sadegušo riepu atliekas turpināja gruzdēt un piesārņot vidi.

Tikai desmit dienas pēc ugunsgrēka sākuma Alītas mērs Nerijus Cesjulis paziņojis, ka to beidzot var uzskatīt par apdzēstu.

Alītas pilsētā un rajonā saistībā ar ugunsgrēku tika izsludināta ārkārtējā situācija. Dažas dienas pēc ugunsgrēka apkaimē krasi pieaudzis piesārņojums ar bīstamajām vielām un saistībā ar tā izraisītajām problēmām pie mediķiem pēc palīdzības vērsušies astoņi cilvēki.

Top komentāri

jautājums
j
Arī Francijā pēc liela ugunsgrēka zemniekiem tika aizliegts ievākt ražu lielā teritorijā. Un kā bija Latvijā, kad pie Jūrmalas dega atkritumu noliktava?
rūgtā patiesība
r
Esam mēs (mūsu reģions) tomēr nelegālā izgāztuve Rietumiem. Pie mums tā mierīgi pa kluso var savest skandināvu riepas, sašķirotās plastmasas pudeles no velsas (Polijā), glabāt ilgstoši un tad, kad kāds pieķer, uztaisīt pamatīgu pažaru ar milzīgu ietekmi uz vidi un cilvēkiem. Varbūt tāpēc arī mums ir burtiski onkoloģiska epidēmija ar daudz lielāku saslimšanas gadījumu skaitu kā Rietumos. Atbildīgie dienesti (VVD) ir uzpirkti un korumpēti, un neko neredz. Interesanti, kur vedīs, glabās un pa kluso svilinās mūsu plastmasas pudeles, kad ieviesīsim depozītu.
Hax
H
Tagad tik Latvijā dzersim ĪSTU leišu pienu, ēdīsim ĪSTU leišu saldējumu un biezpienu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits