Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lietuvā Seima vēlēšanās iepriekšējā balsošanā piedalījušies 7,39% balsstiesīgo

Lietuvā no pirmdienas līdz ceturtdienai notikušajā iepriekšējā balsošanā Seima vēlēšanās piedalījušies 178 145 jeb 7,39% no vairāk nekā 2,4 miljoniem balsstiesīgo, piektdien paziņoja Centrālā vēlēšanu komisija (CVK).

Iepriekšējā balsošanā Seima vēlēšanās pirms četriem gadiem piedalījās 97 059 cilvēki jeb 3,49% visu balsstiesīgo. Toreiz gan iepriekšējā balsošana notika tikai divas dienas, bet šoreiz tā tika rīkota četras dienas, lai mazinātu cilvēku drūzmēšanos iecirkņos koronavīrusa epidēmijas laikā.

Vēlēšanu diena ir svētdien, bet piektdien un sestdien vēlēšanu komisiju darbinieki ar urnām ierodas mājās pie tiem vēlētājiem, kas nespēj ierasties iecirknī. Tostarp mājās var nobalsot arī cilvēki, kam jāatrodas pašizolācijā.

Ņemot vērā, ka plosās Covid-19 epidēmija, vēlētāji  aicināti ierasties balsot iecirkņos ar sejas masku un savu rakstāmrīku. Tomēr tiem, kuri ieradušies bez maskas un rakstāmā, tie tiks izsniegti iecirknī, ziņu aģentūrai BNS pastāstīja CVK priekšsēdētāja Laura Matijošaitīte.

CVK arī mudināja vecāka gadagājuma vēlētājus izmantot iepriekšējās balsošanas iespēju, jo gaidāms, ka vēlēšanu dienā svētdien iecirkņos būs vairāk cilvēku un līdz ar to būs lielāks inficēšanās risks.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka valdošajai Zemnieku un zaļo savienībai un lielākajai opozīcijas partijai Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti ir līdzīgas izredzes uzvarēt, un katra no tām balsošanā pēc partiju sarakstiem varētu saņemt apmēram 15-20% balsu.

Izredzes iekļūt Seimā pēc partiju sarakstiem ir arī Lietuvas Sociāldemokrātu partijai, Darba partijai, Liberāļu kustībai un nesen dibinātajai partijai Brīvība un taisnīgums, kas izveidota partijas Kārtība un taisnīgums vietā. Katra no šīm partijām varētu iegūt 5-10% balsu.

Savukārt abas pārējās valdošajā koalīcijā ietilpstošās partijas - Sociāldemokrātu darba partija un Lietuvas poļu vēlēšanu akcija-Kristīgo ģimeņu savienība - 5% barjeru partiju sarakstiem varētu arī nepārvarēt.

Pavisam šajās vēlēšanas ir 17 partiju saraksti.

Lietuvas Seims, kurā ir 141 deputāts, tiek ievēlēts uz četriem gadiem. 70 deputātus ievēlē daudzmandātu apgabalā pēc partiju sarakstiem, bet 71 - vienmandāta apgabalos.

Paredzams, ka visu deputātu ievēlēšanai vienmandāta apgabalos būs nepieciešama vēlēšanu otrā kārta, un tā notiks 25.oktobrī.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits