Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Lietuvā uz karantīnas laiku ierobežo bezrecepšu medikamentu pārdošanu

Lietuvas Veselības ministrija nolēmusi uz jaunā koronavīrusa dēļ noteiktās karantīnas laiku ierobežot bezrecepšu medikamentu un dezinfekcijas līdzekļu pārdošanu aptiekās, nosakot, ka katram cilvēkam vienā iepirkšanās reizē var tikt pārdots tikai viens iepakojums zāļu. Aptiekāri uzskata, ka cilvēki, īpaši seniori, šā lēmuma dēl būs spiesti biežāk apmeklēt aptiekas.

Rīkojums, ko izdevis veselības ministrs Aurēlijs Verīga, kas vada Valsts Ārkārtējo situāciju operāciju centru, paredz, ka aptiekām pēc iespējas jāierobežo arī vienam pircējam pārdodamo dezinfekcijas līdzekļu daudzums, lai tie būtu pieejami iespējami lielākam cilvēku skaitam.

Ministrija aicina visas aptiekas karantīnas laikā pienācīgi organizēt pircēju plūsmas, bet cilvēkiem iesaka labāk iepirkies internetā, ja tas iespējams. Aptiekām aizliegts rīkot akcijas, izsludināt atlaižu stundas vai veikt citus pircēju piesaistei paredzētus pasākumus. Aptiekās pašlaik arī aizliegts strādāt darbiniekiem, kuri nesen atgriezušies no ārvalstīm vai kontaktējušies ar inficētām personām.

Aptieku pārstāvji ministrijas lēmumu ierobežot pārdodamo zāļu daudzumu kritizējuši, norādot, ka pircēji aptiekās pašreizējā situācijā iegriežas retāk, taču jauno ierobežojumu dēļ viņiem nāksies to darīt biežāk, nekā patiesībā vajadzētu.

Lietuvas Aptieku asociācijas priekšsēdētāja Dangute Mikutiene aicinājusi uz situāciju paraudzīties elastīgāk, pieļaujot "saprātīgus izņēmumus".  

"Pircēji dažkārt mēdz iegādāties zāles arī kādam citam, un tas tiek veicināts, jo ministrs atļāvis recepšu medikamentus pirkt bez personas dokumenta. Tādēļ cilvēks, kas ir pašizolējies vai pieder pie riska grupas, jo sirgst ar kādu hronisku slimību, var palūgt, lai zāles atnes, teiksim, kaimiņš, bet kas tagad viņam dos divus iepakojumus?" viņa vaicājusi, piebilstot, ka aptiekāri jau saņēmuši daudzus zvanus no cilvēkiem.

Arī aptieku tīkla Eurovaistine pārstāve Laura Bieļske ziņu aģentūrai BNS atzinusi, ka ministrijas rīkojumu uzskata par neloģisku. 

"Mēs saprotam - šis rīkojums nozīmē, ka aptiekās ilgāk saglabāsies dažādu zāļu krājumi, bet vispār jau medikamentu netrūkst. Taču, ja cilvēks, teiksim, saaukstējies un viņam vajadzīgs paracetamols, vienā iepakojumā ir 20 tabletes, bet dienas laikā jāizdzer sešas, tātad pēc trim dienām jānāk atkal. Tad kāda gan jēga karantīnai?" viņa vaicājusi.  

Bieļske arī paudusi pārliecību, ka pašlaik nav nekādas vajadzības ierobežot pircēju plūsmas, jo cilvēki ir apzinīgi un tagad aptiekās  iegriežas vienīgi tie, kuriem tas tiešām vajadzīgs.

Viņa piebildusi, ka uz laiku slēgtas 30 nelielas Eurovaistine tīkla aptiekas mazpilsētās un to darbinieki pārcelti darbā uz citām aptiekām, lai nodrošinātu strādājošajiem normālāku darba un atpūtas režīmu, taču aptiekas tiek slēgtas tikai tad, ja šai apdzīvotajā vietā turpina darboties vēl kāda aptieka.

Jau ziņots, ka, lai ierobežotu koronavīrusa izplatību, Lietuvā ieviesta karantīna. Lietuvas pilsoņiem aizliegts izbraukt no valsts, izņemot ārvalstīs strādājošajiem, aizliegts iebraukt lielākajai daļai ārzemnieku. Slēgta lielākā daļa veikalu, izņemot pārtikas veikalus un aptiekas. Aizliegti visi publiskie pasākumi. Tiek ierobežota cilvēku plūsma sabiedriskajā transportā, pārtraukta starptautisko pasažieru vilcienu kustība.

Top komentāri

īstenība
ī
Francijas pilsētā Marseļā ir aizturēta aptiekāre, kura pārdeva sejas maskas cilvēkiem. Francijā ir aizliegts tirgot sejas maskas, visu konfiscē valsts.
Uldis
U
NEKLAUSIET !!! Tā Pandēmija ir izdomāta ,lai maldinātu cilvēkus ,un lai pasaules vadoņi varētu izskaust naudu kā tādu . Pasaules galvenie globālie noziedznieki grib uztaisīt parasto cilvēku par kalpu sev . Pirmais ko tie lopi drīz darīs būs pārvērtīs naudu ciparu formātā ,un kad tas tiks paveikts mūs visus ,kā aitas varēs kontrolēt . Latvijā pie varas atrodas ASV ielikteņi Šafkas ,Latvijas Prezisss ,Premjērs ASV pastala ,un ārlietu ministrs Gailis ,un visi šie Latvijas Politiķi ir apstiprināti , ielikti ASV vēstniecībā ,un tas nozīmē par Latviju valda ASV . Kamēr Latvijā atradīsies pie varas ASV kurātori šēit nekas nemainīsies ,un cilvēki būs spiesti pamest šo valsti ,lai izdzīvotu. Tautieši ES AICINU UZ ATKLĀTU ASV PATRIEKŠANU NO LATVIJAS VALSTS
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits