Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Lietuvas policija sāk izmeklēšanu par Krieviju slavinošiem Lietuvas pilsoņa izteikumiem

Šaļčininku policija sākusi pirmstiesas izmeklēšanu par kāda jauna lietuvieša izteikumiem videoierakstā, kurā viņš slavina Krieviju, aģentūrai BNS pastāstīja Lietuvas policijas preses pārstāvis Ramūns Matonis.

Pirmstiesas izmeklēšana tika sākta 5.decembrī saskaņā ar kriminālkodeksa 170.pantu par publisku kūdīšanu uz vardarbību vai fizisku vardarbību pret personu grupu, atklāja Matonis.

Saskaņā ar šo pantu personai draud naudas sods, brīvības ierobežošana, aizturēšana vai brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem.

Ziņu portāls "15min.lt" otrdien vēstīja, ka parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Laurīns Kasčūns lūdzis ģenerālprokuratūru, policiju un Valsts drošības departamentu izmeklēt gadījumu, kad Lietuvas pilsonis videoierakstā slavinājis Krieviju.

Videoklipā vīrietis, kurš sevi identificēja kā Genādiju Rogaču, pauda atbalstu Krievijas karam Ukrainā un noniecināja Lietuvu, sakot, ka gadījumā, ja kāds viņam "iedotu kalašņikovu", viņš apšautu visus parlamenta deputātus.

Viņu atmaskoja ukrainis Edgars Mirotvorecs, kurš izliekas par prokrieviski noskaņotu, provocējot savus sarunu biedrus, un publicē sarunu videoierakstus savos savos sociālo tīklu kontos. Ukraiņu aktīvists 5.novembrī savā "Youtube" kanālā dalījās sarunā ar lietuvieti, kurš sevi identificēja kā 22 gadus veco Genādiju Rogaču. Jaunais vīrietis stāstīja, ka vairākas reizes ir vēlējies piekaut savus ukraiņu kolēģus Viļņā, taču baidījies, ka par to varētu nonākt cietumā.

Sociālajos plašsaziņas līdzekļos ap to laiku sāka izplatīties fotogrāfijas, kurās viņš redzams Lietuvas armijas uniformā. Kā vēsta mediji, Rogačs obligāto militāro dienestu pabeidza 2022.gadā un pašlaik ir rezervists.

Kasčūns lūdza varasiestādes izvērtēt jaunieša izteikumus saistībā ar iespējamu naida kurināšanu, publisku atbalstu starptautiskiem noziegumiem un iespējamiem draudiem. Arī Lietuvas armija BNS norādīja, ka "ir sākta satura izvērtēšana, lai jautājumu nodotu kompetentajām iestādēm".

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits