Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Lietuvas Seims pazemina procentu barjeru ievēlēšanai parlamentā

Lietuvas Seims otrdien pieņēmis grozījumu vēlēšanu likumā, kas paredz pazemināt procentu barjeru ievēlēšanai parlamentā no 5% līdz 3% politiskajām partijām un no 7% līdz 5% koalīciju sarakstiem.

Balsojumam par valdošās Zemnieku un zaļo savienības līdera Ramūna Karbauska un nelielās valdošajā koalīcijā neietilpstošās Centra partijas vadītāja Nagļa Puteiķa ieteikto grozījumu Seima sēdē reģistrējās 71 deputāts - minimālais skaits, kas nepieciešams grozījuma pieņemšanai.

Par procentu barjeras pazemināšanu nobalsoja 60 deputāti, pret - viens, bet astoņi parlamenta locekļi no balsošanas atturējās.

Grozījumu atbalstīja Zemnieku un zaļo savienības, Lietuvas Sociāldemokrātu darba partijas, Lietuvas poļu vēlēšanu akcijas-Kristīgo ģimeņu savienības, frakcijas Lietuvas labklājībai deputāti un daži jauktās deputātu grupas locekļi.

Tikmēr parlamenta opozīcija - Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu, Liberāļu kustības un Lietuvas Sociāldemokrātu frakciju deputāti - balsošanā nepiedalījās. 

Pagājušajā nedēļā koalīcijas rosinātos grozījumus neizdevās pieņemt, jo opozīcijai izdevās izjaukt kvorumu.

Opozīcijas politiķi, kas iepriekš brīdināja, ka procentu barjeras pazemināšana "pārvērtīs Seimu Bābeles tornī", tagad gatavojas vērsties pie prezidenta Gitana Nausēdas un lūgt viņu izmantot veto tiesības, lai grozījumu bloķētu, žurnālistiem apliecinājis Seima opozīcijas līderis sociāldemokrāts Juļus Sabatausks.

Tikmēr Karbauskis paziņojis, ka procentu sliekšņa pazemināšana "paaugstinājusi demokrātijas līmeni Lietuvā". Pēc viņa teiktā, nākamais Seims "labāk atspoguļos visus sabiedrības slāņus".

"Tās valstis, kuras pilnībā atcēlušas barjeru vai to pazeminājušas, ir gājušas demokrātijas virzienā," apgalvojis zaļzemnieku līderis, piebilzdams, ka esošā procentu barjera savulaik ieviesta, cenšoties panākt, lai Lietuvā būtu divpartiju sistēma.

Sabatausks savukārt pieņemto grozījumu nosaucis par koruptīvu un paudis viedokli, ka tas pieņemts, gādājot par zaļzemnieku koalīcijas partneriem sociāldarbiešiem, kuri aptaujās balansē uz pāris procentu robežas.

"Tas ir koruptīvs likums, kuru vienas frakcijas pārdod citām, lai viņu koalīcijas partneri tiktu cauri vēlēšanās. (..) Varam pieredzēt tādas situācijas kā nesen kaimiņvalstīs, kur vairākus mēnešus neizdevās izveidot valdību," viņš brīdinājis.

Tēvzemiešu vadītājs Gabrieļus Landsberģis atzinis, ka pats lēmums viņu nepārsteidz, jo "visi koalīcijas partneri sākuši strauji zaudēt sabiedrības uzticēšanos un viņiem draudēja iespēja nepārvarēt 5% barjeru".

Prezidenta veto lūgs arī liberāļi, lai gan tieši šīs frakcijas deputāts Simons Ģentvils sākotnēji bija ierosinājis procentu slieksni pazemināt līdz 4% partijām un 6% koalīciju sarakstiem, aicinot izlīdzināt Seima un pašvaldību vēlēšanām noteiktās barjeras, un šādu grozījumu atbalstīja arī prezidenta birojs.

"Mani patiesi sadusmo, ka mani centieni izlīdzināt Seima un pašvaldību vēlēšanu barjeras galu galā izvērtušies šādā savtīgā pie varas esošo lēmumā. Visā Lietuvas parlamentārisma vēsturē līdz šim nebija nonākts līdz situācijai, ka valdošie pazeminātu barjeru aiz bailēm neiekļūt Seimā," viņš spriedis.

Top komentāri

Ekharts
E
Latvija šo procentu likmi vajadzetu celt lidz 10%,lai sikpartijam nebutu iespējas bremzēt normalu darbu parlamentā.
snm
s
Kad "Vienotība Saskaņas Attīstībai" būs sapratusi, ka tauta tās taustekļiem vairs it nemaz neuzticas un spēj ievēlēt tautiskas partijas, tad tā arī pazeminās barjeru, lai dažādie Prodirsīvie spētu iekļūt Saeimā un papildināt "Vienotību Saskaņas Attīstībai".
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits